Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılışını yaptığı Hafıza 15 Temmuz Müzesi her gün yüzlerce vatandaşımız tarafından ziyaret ediliyor. Müze, 15 Temmuz Darbe girişiminin dördüncü yılında da Türkiye sevdalılarının akınına uğradı.

Hafıza 15 Temmuz, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve 15 Temmuz Derneği`nin işbirliğiyle 15 Temmuz`un üçüncü yıldönümünde kapılarını ziyaretçilerine açmıştı.

İşletmesini 15 Temmuz Derneği`nin üstlendiği Hafıza 15 Temmuz Müzesi hain darbe girişimini milli hafızada canlı tutmak ve gelecek nesillere doğru bir şekilde aktarmak için tesis edildi.

`height=

İbret nazarıyla ziyaret ediliyor.

15 Temmuz Hafıza Müzesi, mel`un ve meş`um FETÖ`cü darbe girişimine milletçe, ümmetçe karşı koyuşun mahzun bir sembolü olarak İstanbullulara, Türkiye`ye ve dahi cihana birlik, kardeşlik ve dayanışma mesajları verirken, müzeyi kelimeni tam manasıyla 7`en 70`e tüm vatandaşlarımız ibret nazarlarıyla ziyaret ediyor.

Direniş ve mücadele bağı;

Ü lkemizdeki darbelerin ve darbe girişimlerinin yanı sıra dünya genelindeki darbelerin ve modern sömürgecilik tarihinin gözler önüne serilerek teşrih masasına yatırıldığı Hafıza 15 Temmuz Müzesi, doğu ile batı medeniyeti arasında bir bağ kuruyor: Direniş ve mücadele bağı;

15 Temmuz Hafıza Müzesi, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü`nün Anadolu yakası çıkışındaki tepede bulunuyor. Tepenin üzerindeki göndere çekilen devasa Türk bayrağının rüzgârı hiçeksik olmuyor.

Şehitler Makamı`nın yanında bin beş yüz metrekarelik alan üzerinde inşa edilen Müze, geçtiğimiz yıl darbe girişiminin üçüncü yılında 15 Temmuz 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılmıştı. Geride kalan bir yıl içerisinde on binlerce vatandaşımız müzeyi ziyaret etti.

Müzenin çevresinde oluşturulan 11 dönümlük yeşil alanda 251 şehidimiz için birer servi ağacı dikilirken, ağaçların altına şehitlerimizin isimlerinin yazılı bulunduğu hatıra taşları konuldu.

`height=

Unutma!

Ecdadımız 'Hafıza-i beşer nisyan ile maluldür' demiş. El hak doğrudur. Zira insanoğlunun hafızası unutmaya meyyaldir.

Şehitlerimizin isimleri duvarda yaşıyor.

FETÖ`cü darbe girişiminin izlerinin ve dahi pek çok delilinin yer aldığı müzenin girişindeki duvarda 15 Temmuz şehitlerimizin isimleri duvara, daha doğrusu gönüllerimize yazılmış.

Şehitlerimizi temsilen müzenin tavanından sarkıtılan beyaz güvercinler ile birlikte duvardaki 'unutma' yazısı ziyaretçilerin hafızalarının dikkatlerine arz olunuyor.

Kahramanlarımızın hatıraları 15 Temmuz Hafıza Müzesi`nde;

251 şehidimizin ve dahi gazilerimizin hatıraları 15 Temmuz Hafıza Müzesi`nde yaşatılıyor. Dolayısıyla müzede gördüklerimiz bizim hikâyemiz, senin hikâyen, daha doğrusu vakıan!

Şehitlerimizin fotoğraflarına ve biyografilerine dokunmatik ekranlar üzerinden ulaşılan müzede milletimizin hemen her bir ferdinin bağımsızlık uğruna cananı feda etmekten geri durmayacağı hakikati, içinden kahramanlık hikâyeleri geçmekte olan 3 boyutlu videolarla Şehadet Şuuru Salonu`nda gözler önüne seriliyor.

Darbeler çağı ebediyen kapanmalı.

Müzenin ilgi çeken bölümlerinden biri de Darbeler Çağı köşesi. Bu bölümün ziyaretçileri dünya genelinde 66 yıl boyunca 531, Türkiye de ise 56 yılda 9 darbe girişimi gerçekleştiği bilgisiyle yüzleşirken hangi ülkede olursa olsun millet iradesine yapılan darbelerin ülke ve coğrafyalarda ekonomik kriz, siyasi istikrarsızlık, sosyal bunalım, dışa bağımlılık ve milli politikalardan uzaklaşmalara neden olduğunu somut misallerle idrak ediyor, yahut etmeli;

`height=

Ömer Halisdemir`in beresi Hafıza 15 Temmuz`da;

Müzede darbeler bağlamında da hafızaları canlı tutmak için şehit ve gazilerimizin eşyaları birer kahramanlık vesikası olarak sergileniyor. Bu meyandaki eşyalar arasında, darbeci hain Tuğgeneral Semih Terzi yi vurarak darbenin seyrini değiştirerek adını milli kahramanlarımızın arasına yazdıran Astsubay Ömer Halisdemir in beresi ve kaması dikkatleri üzerine çekiyor. Ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın televizyonda millete çağrı yaptığı Hande Fırat a ait cep telefonu, gazi Bilal Özyıldırım`a ait kurşun isabet etmiş motosiklet kaskı, gazi Abdullah Çay`a ait kurşun isabet etmiş anahtar, şehit Necmi Bahadır`a ait kurşun isabet etmiş cüzdan ve fotoğraf, gazi İdris Akdoğan`a ait kurşun isabet etmiş telefon, darbecilerin kullandığı tankların ezdiği otomobil, zarar gören motosiklet, şehitlerin ayakkabıları, darbe teşebbüsünde kullanılan mühimmatlar bulunuyor.

`height=

Maksat daha fazla güç, daha fazla para, daha fazla sömürü;

Şu satırlar Hafıza 15 Temmuz Müzesi`nin manifestosu mahiyetinde: Tarih boyunca belli güçodaklarının yalnızca kendilerine fayda sağlayacak farklı manipülasyon teknikleri ile insanlık için bedeli ne olursa olsun dünyaya nizam vermeye çalıştıkları açıktır.

15 Temmuz darbe girişiminin dünya tarihinden bağımsız olarak okunması bir hata olur. Bu hadiseler incelendiğinde, belirli formüllerin farklı şartlara uygun olarak değiştirilerek uygulandığı gayet net görülebilir. Böyle bakıldığında Amerikan yerlilerinin altınlarını gasbeden zihniyetle, Ortadoğu`da bağımsız politikalar üretmeye çalışan bir ülkenin siyasi iktidarını, kendi çıkarlarına uygun hareket edebilecek bir gurupla değiştirerek, bölge üzerindeki gücünü değişik hegemonya araçve teknikleriyle arttırmaya çalışan zihniyetin temeldeki motivasyonunun aynı olduğu kesindir. Maksat daha fazla güç, daha fazla para, daha fazla sömürü;

Umulur ki, burada anlatılanları doğru okuyan milletimiz, böyle olayları fark edip, 15 Temmuzda olduğu gibi bunlara karşı tedbir almaya devam eder ve asırlardır oynanan bu kirli oyunları bozmaya muvaffak olur.`

Hafıza 15 Temmuz Müzesi ziyaretinizi bekliyor.

Hafıza 15 Temmuz Müzesi 15 Temmuz hain darbe girişimini mütemadiyen hafızanızda canlı tutmak için ziyaretlerinizi bekliyor.