HÜSEYİN AKÇAY

Malezya Dışişleri Bakanı YB Dato’ Sri Saifuddin Abdullah, Sultanahmet’te bulunan Malezya yemeklerinin yapıldığı Nur Muhammad lokantasının açılış törenine katıldı. Malezya Dışişleri Bakanını ve yanındaki heyeti, Nur Muhammad lokantasına gelişinde GISBH Yönetim Kurulu Başkanı YBhg Tuan Nasiruddin Mohd Ali ve GISBH CEO’su Lokman Hakim karşıladı. Karşılama töreninin ardından bakan Abdullah, kurdeleyi keserek işletmenin açılışını gerçekleştirdi. Malezya Dışişleri bakanı açılış merasiminden sonra 17 Türk Sivil toplum kuruluşu ile biraraya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulundu. Malezya Dışişleri Bakanı ayrıca Türkiye’de okuyan öğrencilerle de biraraya gelerek onlarla sohbet etti.

İttifak Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Recep İncecik, Malezya Dışişleri Bakanı Abdullah’a geleneksel sanat ürünümüzden Iznik Çini Tabak hediye etti.

Nur Muhammad lokantası, İstanbul’un kalbinde Ayasofya caminin yakınında, Yerebatan Caddesi’nin hemen sonunda yer alıyor. 5 katlı binadan oluşan mekanın, giriş iki katında restaurant olarak hizmet veriyor. En üst katta manzaralı bir terası da var. Malezya, Asya mutfağının en iyilerinden biri. Malezya farklı etnik toplumların ve kültürlerin yaşadığı bir ülkedir. Bu yüzden Nur Muhammad lokantası sadece Malezyalılar değil Endonezya başta olmak üzere tüm uzakdoğu ülke vatandaşlarına hitap etmektedir. Çünkü Malezya mutfağı, tüm bu kültürlerin bir füzyonu ve Asya mutfağının aynasıdır.

Malezya Dışişleri bakanı açılış merasiminden sonra 17 Türk Sivil toplum kuruluşu ile biraraya gelerek karşılıklı görüş alışverişinde bulundu.

Konuklara Malezya'nın geleneksel çayı Teh Tarik ve karipap pusing (çıtır börek) ikram ettiler. Konuklar arasında bulunan Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal , Malezya’nın geleneksel çayı Teh Tarik’i çok beğendi. 'Teh Tarik' isimli çay, Malezya’nın milli içeceklerinden biri kabul ediliyor.

Konuklar arasında bulunan Fuzul Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal , Malezya’nın geleneksel çayı Teh Tarik’i çok beğendi.

Teh Tarik, her ne kadar İngilizlerin sütlü çayı ile benzer görülse de yapılışında kullanılan malzemeler ve hazırlanış şekliyle farklılık gösteriyor.
Geçmişi İkinci Dünya Savaşı sonrası yıllara uzanan Teh Tarik'i, 19. ve 20. yüzyılda Malezya'ya göç eden Hint Müslümanların Malezya kültürüne kazandırdığı biliniyor.

Süt, karanfil, tarçın ve Hindistan cevizi tozu kullanılıyor
Hazırlanışı klasik siyah çay ve sütlü çaydan biraz daha zahmetli olan Teh Tarik, cam kupada servis ediliyor.
Teh Tarik'in ana malzemeleri yoğunlaştırılmış süt, çay yaprağı, karanfil, tarçın, küçük hindistan cevizi tozu ve tatlandırıcıdan oluşuyor.

Teh tarik, siyah çay, şeker ve yoğunlaştırılmış sütten oluşan geleneksel Malezya içeceğidir. Çay çekme olarak bilinen bir teknik olan iki pirinç kap arasında ileri geri dökülür. Böylelikle hem çayın hem de sütün lezzetini iyileştirir, kremsi ve pürüzsüz bir doku verir ve görsel olarak da bardağın üstünde göze hoş gelen bir köpük oluşur.

Bu çayın bardağa konulmadan önce çekilmesi gerektiğini, bu yöntemin Teh Tarik'i diğer çaylardan farkını ortaya koyuyor.
 Malezyalıların en sevdiği içecek Teh Tarik ve bu sütlü çayda sihirli bir köpük olması için bir sürahiden diğerine ustaca dökülür. Teh Tarik kelime anlamıyla 'Çekilmiş Çay' anlamına gelir.
Bu çayın üzerinde köpükler çıkana kadar birkaç defa bu şekilde çalkalanması gerekiyor.

Teh Tarik çok şekerli oluyor, bu geleneksel çayı az şekerli veya şekersiz içmek isteyenlerin garsonlara önceden hatırlatması gerekiyor.
Malezya'nın milli içeceği olarak hem yerli halkın hem de turistlerin ilgisini çekmeyi sürdüren Teh Tarik, Malezya mirasları listesinde yer alıyor.
Teh tarik, siyah çay, şeker ve yoğunlaştırılmış sütten oluşan eşsiz bir Malezya içeceğidir. Kombinasyon daha sonra çay çekme olarak bilinen bir teknik olan iki pirinç kap arasında ileri geri dökülür. Hem çayın hem de sütün lezzetini iyileştirir, kremsi ve pürüzsüz bir doku verir ve görsel olarak çekici bir köpüklü oluşur.
Teh tarik geleneksel olarak şeffaf bardaklarda servis edilir.
Karipap Çıtır börek, tavuk ve patates ile baharatlardan harmanlanan iç kullanılır. Börek içinin sızmasını önlemek için oldukça kalın hamur kullanılır ve iyice kapatılır. Bol yağda kızartılır veya fırında pişirilir. Kahvaltı ve Uzakdoğu kültürünü yansıtan yemekleri merak edenler için menüde yer alan bazı yemekler:

Malezya’nın geleneksel yemeklerinden karipap (çıtır börek)
Nasi Lemak
Malezya’nın ulusal yemeği. Nasi pirinç anlamına geliyor, Lemak ise zengin ya da lezzetli olarak çevriliyor. Pirinç, hindistancevizi sütü, pandan yaprakları ve diğer baharat türleri ile suda kaynatılıyor.
Nasi Lemak, sambal (karides ezmeli bir acı sos), kurutulmuş ançüez ve kavrulmuş yer fıstığı ile servis ediliyor. Garnitür olaraksa genelde yumurta, tofu, kalamar, kızarmış tavuk vs. tercih ediliyor.

Assam Laksa
Bu yemeğin tadı, son derece yoğun bir noodle çorbası ile bol soslu bir noodle yemeği arasında gidip geliyor. Farkı yaratan ise Laksa sosu; Assam Laksaları birbirinden ayıran temel öğe, bu sosun hazırlanış biçimi. Laksanın birçok çeşidi var; ancak Assam Laksa, kalın pirinç noodle’ları ve harika bir acı-tatlı balık sosu ile en meşhuru.

Curry Mee
Bir diğer tipik Malezya yemeği de Curry Laksa olarak da bilinen Curry Mee. Bir tür Malezya, Çin, Tayland ve Hindistan karışımı düşünün. İşte Curry Mee tam olarak bu. İçerisinde klasik olan her şeyi (örneğin fasulye filizi, karides, balık, tavuk vs.) içerebilen, yalnızca kültürel bir karışımın getirebileceği aromalara sahip – hindistancevizi sütü, sambal, nane ve köri – ilginç bir tabak.
Roti Canai
Dahl (mercimek) ve köri ile servis edilen bir tür gözleme. Hint mutfağından izler taşıyan Roti Canai, Malezya’da sabahların popüler bir yiyeceği. En iyi Roti Canai deneyimi ise hamurun gözler önünde açıldığı sokak tezgahlarında yaşanıyor.

Murtabak
Ülkeye Tamil Nadu bölgesinden Hint Müslüman tüccarlar tarafından getirilen popüler bir lezzet. Tıpkı doldurulmuş pankekler gibi, içerisinde yumurta, soğan, baharat çeşitleri ve kıyma et bulunuyor. Aynı şekilde dahl ve köri ile servis ediliyor.

Nasi Biryani
Bu yemek, Nasi-Kandar olarak bilinen Mamak restoranlarında bulunuyor. Mamak, Malay Hintler topluluğuna deniyor. Bir Nasi-Kandar’a gidip biryani pilavı, kızarmış tavuk gibi yemekler istediğinizde, üzerlerine farklı soslardan almayı unutmayın. Malezya mutfağının en zengin aroma patlamalarından birini tadacağınıza emin olabilirsiniz. İTTİFAK

 Malezya Dışişleri Bakanı Seyfeddin Abdullah ve yanındaki heyeti, Nur Muhammad lokantasına gelişinde GISBH Yönetim Kurulu Başkanı YBhg Tuan Nasiruddin Mohd Ali ve GISBH CEO’su Lokman Hakim karşıladı.