Manavgat deyince akla ilk önce şelalesi gelir.  lçe ile aynı ismi taşıyan Manavgat Şelalesi, Antalya merkeze yaklaşık 80 km mesafededir. Alanya merkeze 60 km, Gazipaşa ilçesine ise yaklaşık 105 km mesafededir. Şelaleye en yakın konumdaki Side ve Side Antik Kenti`ne ise 10 km uzaklıktadır.
Manavgat Nehri 93 kilometre uzunluğundadır. Ü lkemizin en düzenli rejimi olan ırmağı olarak bilinir. Geçtiği kanyonlardaki yer altı suları Manavgat Nehri`ni beslemektedir. 93 km boyunca ilerleyen su Manavgat ilçe merkezinin  doğusundan Akdeniz`e dökülür. Denize dökülmeden önce ilçenin 4 km kadar kuzeyindeki alanda oluşan şelale bize görsel şölen sunar. Manavgat`a gelip de şelalesini görmeden dönmek asla olmaz.
Manavgat Şelalesi yaklaşık 5 metrelik falezlerden dökülür. Aslında yükseklik olarak çok büyük bir potansiyelde değildir. Fakat şelalenin aktığı alan geniştir. Bu genişlik ise şelaleye ayrı bir görsellik katar. Debisinin yüksek oluşu, aktığı yerin alçak oluşunun önüne geçer. Ve siz izlemeye doyamazsınız suyun akışını.
Gün batımında Manavgat Nehri`nin suyu sizi büyüler adeta. Rengi ve akışı ile kendine hayran bırakan şelale, dört mevsim ziyaret edilebilir. Lakin özellikle ilkbahar ve sonbaharda bir başka güzellikte olur. Bu mevsimde görmenizi isterim. Kış dönemi yağışların fazla olduğu yıllarda suyun miktarı arttığı için bazen taşmalar meydana gelebiliyor.
Manavgat Çayı çıktığı ilk nokta ve sonrasında çok güçlü akmaz, hatta bazı noktalarda su iyice azalır. Fakat ilerleyen aşamalarında çay güçlü kaynaklarla beslenmeye başlar, su miktarı artar. Dere bir anda nehire dönüşür.
Mineraller bakımından zengin nehir bir çok balık türüne aynı zamanda kuş türlerine evsahipliği yapar.
Manavgat Nehri`nin üzerinde iki tane baraj bulunmaktadır: Oymapınar Barajı ve Manavgat Barajı. Bu göletler de ayrı bir güzellik katar çevreye.
Manavgat`ın merkezine ise sadece 4 km mesafede yer alan Manavgat Şelalesi ulaşımı kolay bir noktada olup Belek gibi tatil beldelerine de yakın konumdadır. O yüzden Antalya`ya gelen yerli-yabancı turist kaldığı otellerden günübirlik Manavgat Şelalesi`ne gelip burada keyifli zaman geçirmektedir.
Manavgat Çayı da Toroslar`dan doğarak ilçenin topraklarından geçer ve Akdeniz`e ulaşır. Aslında Manavgat Çayı`nın ilk doğduğu yer bugünki Beyşehir Gölü`nün yaklaşık 30 km güney kesiminde bulunan Akdağ`dır (Şeytan Dağı).

Nehri`nin üzerinde çeşitli aktiviteler Manavgat Nehri`nin antik dönemdeki ismi 'Melas' idi. Yine o dönemde Side Antik Kenti`nin su ihtiyacı buradan karşılanmaktaydı. Side gibi zengin ve gelişmiş bir kentin civarındaki su kemerleri (aqueduct) şehre su getirmede kullanılıyordu.
Akdeniz`e ulaşmadan evvel yaklaşık 4 km kıyıya paralel bir şekilde akan nehrin o kısmında teknelerle gezintiler yapılıyor. Burada yer alan plajda ise yüzmek farklı ve güzel. Çünkü bir tarafınızda tuzlu suyu ile Akdeniz, bir tarafınızda tatlı suyu ile Manavgat Nehri yer alıyor. 'Manavgat Boğazı' olarak da adlandırılan bu bölgede yüzmenin keyfi bir başka oluyor.
Rafting ve kano yapmak isteyen macera severler çok dikkatli olmalılar  çünkü özellikle rafting açısından zorluk derecesinin yüksek olduğunu belirteyim. Acemi raftingcilere hiçtavsiye etmem.
Buraya kadar gelmişken, zamanınız varsa 20 km mesafede yer alan Oymapınar Barajı ve Yeşil Kanyon`a da doğru yol alabilirsiniz.
Barajın sağ tarafındaki yoldan yukarı ilerliyorsunuz ve dağa oyulmuş bir tünelden geçerek baraj gölüne ulaşırsınız. Öncelikle seyir terası karşılar sizi. Buradan göl manzarasını doyasıya seyredebilirsiniz.

Oymapınar baraj gölünde tekne turları yapılıyor. Suyun içinde tekneyle ilerleyip manzarayı izlemek çok daha başka oluyor. Ben buralara gelince asla bu fırsatı kaçırmam.