Independent Türkçe'nin haberine göre, hakemli bilimsel dergi Geophysical Research Letters'ta yayımlanan yeni araştırmada da Kızıl Gezegen'in dış kabuğunun kalınlığı hesaplandı. Bu hesaplama Mars kabuğundan geçerek gezegenin derinliklerine sismik dalgalar sayesinde mümkün oldu.

NASA'nın Kızıl Gezegen'deki emektar uzay aracı InSight'ın dört yılı aşkın süre boyunca topladığı sismik verileri inceleyen araştırmacılar, Mars'ın iç yapısını giderek daha iyi çözümlemeye başladı.

Söz konusu dalgalar, Mars'ın bilinen en güçlü depreminde ortaya çıkmıştı. 4,6 büyüklüğündeki deprem geçen yıl meydana gelmişti. Deprem verilerinden yola çıkarak yapılan hesaplamalar, Mars kabuğunun ortalama kalınlığını 42 ila 56 kilometre olduğunu gösterdi. Kabuğun en inceldiği yerse Isidis krateriydi. Bu bölgede kabuk 10 kilometreye kadar inceliyordu.

Dünya'nın yerkabuğunun ortalama kalınlığı 21 ila 27 kilometre
Tharsis bölgesi de kabuğun en kalın olduğu nokta olarak belirlendi. Burada kabuk, yaklaşık 90 kilometre kalınlığa ulaşıyordu. Dünya'nın yerkabuğunun ortalama kalınlığının ise, 21 ila 27 kilometre olduğu biliniyor.

Normalde gezegen gövdesi ne kadar küçükse kabuğun da o kadar kalın olması bekleniyor. Ancak Mars, bu beklentiyi boşa çıkardı. Zira gezegenin kabuğu Ay'dan bile kalın. NASA'nın Apollo görevleri sırasında sismometreler tarafından toplanan veriler, Ay kabuğunun ortalama 23 ila 43 kilometre olduğunu ortaya koymuştu.

InSight, 2018'de Kızıl Gezegen'e gönderilmişti
Bilim insanları, InSight'tan elde edilen bulgular sayesinde Mars çekirdeğinin tamamen sıvı demir karışımından oluştuğunu da tespit etmişti. Mars'taki sismik verilere ulaşmak isteyen NASA, InSight'ı 2018'de Kızıl Gezegen'e göndermişti. Ekvatorun yakınlarına iniş yapan uzay aracı, Mars depremlerini dinlemeye başlamıştı. Ve uzay aracındaki sensörler bugüne kadar yaklaşık 500 depremin sismik verilerini gönderdi.

Araştırmacılara göre, InSight, gelecek yıllarda da Mars'ın oluşumu ve evrimine dair yeni bilgiler sunmaya devam edecek.

Editör: Mehmet Köşker