Klasik bayram telaşlarının yaşandığı zamanlar çok geride kaldı. O günler sanırım romantik dönemlerde yaşanıyordu. İnsanlar neredeyse aynı ölçüde duyarlı, duygusal ve paylaşımcı idi. Buna zamanları da vardı. Bugünün insanlarını yani bizleri çok fazla kınamamak gerek belki de çünkü zaman çok çabuk geçiyor ve her şey neredeyse parayla ölçülüyor.

Bence zor biz zamanda 'fena değil' kategorisindeyiz. Duygusal olmak için önce güvenmek lazım. Paylaşmak için paylaşabilecek şeylerinin olması lazım.

Her şeyi geçtim bu bayram maskeli ve mesafeli bir bayram olacak.

Memleketine gitme meraklısı olanlar için ayrı bir üzüntü olacak maalesef. Ben de severim bayramlarda memleket moduna girmeyi. Hissedilen o aidiyet duygusu gerçekten yaşamaya değer. Seni bekleyen birilerinin varlığı her zaman iyi hissettirir. Mesele beklenmek değil elbet, melese bağ ve bu bağın oluşturduğu psikolojik güç.

Bu yüzden maskeli ya da mesafeli her nasıl olursa olsun ailenizle bağlarınızı koparmayın derim.

'İyi diyorsun da memlekette kimse yok'

'Memlekette' diyorsun farkında mısın? Demek ki var. En azından memleket var. Ulaşabileceğin ve ulaştığında sana kendini iyi hissettirecek bir yer var. Buna sahip olanlar daha doğrusu bu bilince sahip olanlar gerçekten şanslı.

En acısı da aynı şehirde olup birbirlerini unutan akrabalar var. Değil gitmek, telefon etmek bile onlar için bir zulüm! En fazla sms atarlar. Hatta mümkünse birilerinin kendilerine yolladıkları sakız manisi cinsinden kafiyeli iki cümle; Hatta toplu mesaj. Toptan kurtulmanın biricik yolu!

Ara kardeşim, ara! Bir şey kaybetmezsin. Çok şey kazanırsın hatta.

Amcamlara giderim mesela yılda bir iki; Uzaktalar.

Arkamı dönüp baktığımda doksan yaşındaki adamın kör topal haliyle el salladığını görmek, gittiğim için mutlu olduğunu bilmek bana iyi geliyor. İyi geliyor işte;

Size de iyi gelsin;

Maske de olsa, mesafe de olsa bu bayram herkese iyi gelsin.

Dilerim virüs salgınından bir an önce tam manasıyla kurtuluruz ve belki de bir şeylerin değerini daha fazla bilmemiz gerektiği bilinciyle hayata yeniden 'merhaba' deriz.

Ramazan Bayramınız kutlu olsun.

Sağlıkla, huzurla kalın.