Müzik Dersi Öğretim Programı (İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar)

Öğretim Programlarının Persfektifi/Yetkinlikler/ 8) Kültürel farkındalık ve ifade: 'Müzik, sahne sanatları, edebiyat ve görsel sanatlar dâhil olmak üzere çeşitli kitle iletişim araçları kullanılarak görüş, deneyim ve duyguların yaratıcı bir şekilde ifade edilmesinin öneminin takdiridir' denilmektedir.

Görsel Sanatlar 'Seramik, resim, heykel, tasarım, fotoğrafçılık, çini ve mimarlık bu sanatlara örnek olarak verilebilir. Gösteri sanatları, kavramsal sanat ve dikiş gibi farklı sanat türleri de görsel ögeler barındırmaktadır.'

Çalışmaların sonucunda Bakanlığımızın ilgili birimlerinden uzman personel, öğretmen veakademisyenlerden oluşan çalışma gruplarınca değerlendirilmiştir. Yapılan tespitler doğrultusunda öğretim programlarımız gözden geçirilip güncellenmiş ve yenilenmiştir. Programların uygulanmasına 2018-2019 eğitim öğretim yılı itibarıyla topyekû n geçilecek ve   sonrasında yapılacak izleme değerlendirme sonuçlarına göre yine gerekli güncellemeler yapılacaktır. Böylelikle programlarımızın gelişmelerle ve bilimsel, sosyal, teknolojik vb. ihtiyaçlarla koşutluğunun sürekliliği sağlanmış olacaktır.' denilmiş.

Müzik Dersi Öğretim Programı`nın özel amaçları şöyle belirlenmiş

Müzik Dersi Öğretim Programı`nın amacı öğrencilerin

&bull Müzik yoluyla estetik yönünü geliştirmek,

AY: Müzikte estetik konusu hala tartışılıyorsa ve öğretim elemanları birleşemiyorsa, bu öğrenciye nasıl aktarılacaktır. Düzenlediğimiz sempozyumlarda sunulan bildirilerde bunu açıkça görüyoruz.

&bull Duygu, düşünce ve deneyimlerini müzik yoluyla ifade etmelerine imkân sağlamak,

AY: Bu sağlanmış mıdır? Örnekleri nelerdir? Daha çalgı çalmayı bilmeyenlerin öğretmen olduğu kişilerle bu nasıl sağlanacaktır?

&bull Yaratıcılığını ve yeteneğini müzik yoluyla geliştirmek,

AY: Yeteneği belirleyen sistem hala MEB okullarında yoktur. 85 adet Güzel Sanatlar Lisesi mezunları arasında belli bir seviye tutturulamamıştır. O zaman diğer okullarda nasıl olacaktır?

&bull Yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası müzik türlerini tanıyarak farklı kültürlere ait ögeleri zenginlik olarak algılamasını sağlamak,

AY: Bu madde işlevsel olduğuna göre, gençler neden kendi öz müziklerini değil de, daha çok popüler müzikleri dinlemekte,kişileri takip etmektedir? Eğitim Fak.GSE Bölümleri`nde yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası müzik türleri teorik olarak öğretiliyorsa, uygulama yoksa bu tanımam nasıl sağlanacaktır?

&bull Müzik aracılığıyla zihinsel becerilerinin gelişimini sağlamak,

AY: Müziğin zihinleri geliştirdiği, beyni motive ettiği bilinmektedir. Ama, Türkiye hala 'hangi müzik?' sorusunu tartışmaktadır; Bir çiftlik sahibi anlatmıştı, ineklerin sütünü artırıyor diyer sürekli çiftlikte Klasik Batı Müziği çalınıyormuş..Ancak, bir süre sonra seyis ve çalışanlar 'Hanım, hanım; Biz bu müzikten bir şey anlamıyoruz. Şevkimizi kırıyor.Hele birden yükselmeler yok mu!. Biz bu müziği istemiyoruz' diyorlar.Hanım, 'ne çalalım' deyince,  'yöresel oyun havaları istiyoruz' demişler.Müzik değişmiş, herkes memnun, enerji artmış, çalışanlar kendilerini daha fazla işe vermişler ve bu arada süt üretimi de artmış.' Çocuklara da müziğin gücünü, onları müziğe sokarak,içselleştirerek sağlamak gerek..Bu yapılabilir mi?

&bull Müzik yoluyla bireysel ve toplumsal ilişkilerini geliştirmek,

AY: Müzik/sanat, kişilerin sosyalleşmesinde birinci yoldur. Toplum içinde birçok kişi, dernek/vakıflarla kendilerini geliştirmek, sosyal çevrelerini büyütmek için uğraşmaktadır. Bu müziğin doğasında vardır;

&bull Müzik ile ilgili çalışmalarda bilişim teknolojilerinden yararlanmalarını sağlamak,

AY: İlk-Orta-Lise öğrencilerine, müziği öğretmek ve sonra da 'bilişim teknolojilerinden yararlanmalarını sağlamak' mümkün değildir. Çünkü okullarda ve çoğu müzik öğretmeninde donanım yoktur.Bu ayrı, farklı bilgi isteyen bir alandır.

&bull Bireysel ve toplu olarak nitelikli farklı türlerde şarkı dinleme ve söyleme etkinliklerine katılımlarını sağlamak,

AY. En kolay yapılabilecek iştir. Öğretmenin, tek yanlı bir müzisyen değil, çok yönlü olması yeterlidir.

&bull Müziksel algı ve bilgilerini geliştirmek,

&bull İstiklâl Marşı başta olmak üzere marşlarımızı özüne uygun olarak seslendirmelerini sağlamak,

AY: En fazla zorlandığımız yer. Maalesef, bunu başaramadık,oysa doğru bir öğretimle sorun olmaktan çıkacaktır. Müzik öğretmenlerimize büyük görev düşmektedir.

&bull Müzik yoluyla sevgi, paylaşım ve sorumluluk duygularını geliştirmek,

AY: Müzik yolu ile birçok konu dile gelmekte/işlenmekte ve karşı tarafa geçmektedir. Çocuklarda ve gençlerde olmasını istediğimiz değerler, müzik yolu ile yani bestelerle çok rahat bir şekilde işlenmektedir.

&bull Millî birliğimizi, bütünlüğümüzü pekiştiren ve dünya ile bütünleşmemizi kolaylaştıran müzik kültürü ve birikimine sahip olmalarını sağlamak,

AY. Bir üstteki meddeyle aynı anlamdadır.

&bull Atatürk`ün Türk müziğinin gelişmesine ilişkin görüşlerini kavramak amaçlarına ulaşmalarının

Sağlanmasıdır.

AY: Başta M.K.Atatürk olmak üzere müzik/sanat ile haşır neşir olmuş, değer vermiş, hizmet etmiş kişi ve kurumların tanıtılması mutlaka sağlanmalıdır.

Keşke, bu raporlarda emeği geçen akademisyenlerinde adı sonda verilseydi.

https://www.internethaber.com/muzik-egitimi-abd-programlari-yazima-profdr-msismanin-aciklamasi5-1887914y.htm

Devam edeceğiz; .

e-posta: [email protected]

Göktan Ay (twitter) @369055