14 Mayıs'ta düzenlenen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'nin kesin olmayan sonuçları açıklandı. Cumhurbaşkanı seçimi ikinci tura kalırken Milletvekili seçiminin kesin olmayan sonuçlarına göre Meclis'te sandalyelerin sahibi belli olmaya başladı.

Peki 28. Dönem kadın milletvekilleri kimler? Kaç kadın milletvekili Meclis'e girdi? Hangi partiden kaç kadın milletvekili seçild? En çok kadın milletvekili olan parti...

28. Dönem'de kaç kadın milletvekili Meclis'e girdi?

14 Mayıs Milletvekili Genel Seçiminin kesin olmayan sonuçlarına göre 28. Yasama Dönemi'nde Meclis'te yer alacak kadın milletvekili sayısı belli oldu. 28. Dönem Genel Seçimi'nin kesin olmayan sonuçlarına göre, Meclis'e giren 600 milletvekilinden 479'u erkek, 121'i erkek vekillerden oluşuyor. Kadın milletvekili sayısı erkek milletvekili sayısının 5'te 1'i oranında kaldı.

27. Dönem parlamentosunda yüzde 17,1 olan kadın temsil oranı 28. Dönem'de artış göstererek yüzde 20,1 oldu.

Hangi partiden kaç kadın milletvekili var?

Kadın milletvekili sayısının en yüksek olduğu parti Yeşil Sol Parti oldu. Yeşil Sol Parti'den Meclis'e giren 61 milletvekilinden 30'unu kadınlar oluşturdu. Yeşil Sol Parti'den sonra kadın milletvekili en çok olan partiler sırasıyla AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP oldu.

28. Dönem Parlamentosunda AK Parti'den 50, CHP ve Yeşil Sol Parti'den 30'ar, İYİ Parti'den 6, MHP'den 4, TİP'ten ise 1 kadın milletvekili Meclis'e girmeye hak kazandı.

En fazla kadın milletvekili olan bir parti hangisi?

AK Parti'nin 267 milletvekilinden 50'si kadınlardan oluluyor. Bir önceki dönemde 17,9 olan AK Parti'nin kadın milletvekili oranı 28. Dönem'de 18,7'ye yükseldi.

Yeşil Sol Parti'nin 61 milletvekilinden 30'u kadınlardan oluşuyor. Yeşil Sol Parti, yüzde 49'la en yüksek kadın temsil oranına sahip parti oldu.

CHP'nin 169 milletvekilinden 30'u kadınlardan oluşuyor. Bir önceki dönemde yüzde 12,2 olan kadın temsil oranı 28. Dönem'de yüzde 17'ye çıktı.

MHP'nin ise 50 milletvekilinden 4'ü kadınlardan oluşuyor. Bir önceki dönemde MHP'de yüzde 10 olan kadın temsil oranı bu dönemde yüzde 8'e düştü.

İYİ Parti'nin 44 milletvekilinden 6'sı kadınlardan oluşuyor. İYİ Parti'nin bir öncekidönemde yüzde 6,9 olan kadın milletvekili oranı bu dönemde yüzde 13,7'ye yükseldi.

Parlamentonun en genç vekiller kadınlar oldu...

28. Dönem Parlamentosu'nun en genç milletvekilleri kadınlardan oluştu.AK Parti Ankara milletvekili Zehranur Aydemir 25, AK Parti İstanbul milletvekili Rümeysa Kadak ise 27 yaşındadır.

Editör: Melek Aydın