Yüzlerce kişiyi çalıştıran, organik  tarımla da uğraşan değerli iş insanı (Özlem Kristal), dostumuz Mehmet Koç, 'güncel ekonomi'  ile ilgili bir bilgipaylaşımı yapmış. Önemli gördüğüm için paylaşmak istedim.

'Değerli Arkadaşlar,
Bazı ülkelerin ileri teknoloji ihracatı ile kıyaslandığımızda rakamlarımızın azlığına üzülüyoruz. Sürekli yakınıyoruz! Ama çözümü hep başka yerlerden bekliyoruz. İş çevrelerinin ilgili kuruluşlarının, meslek odalarının  söyliyeceği sözleri, önerileri, düşünceleri olmalı bence!
Yaşamakta olduğumuz kur politikasına baktığımızda Çin`in yakın zamana kadar yaptığı ucuz işgücüne dayanarak ihracatını artırıp, sermaye birikimi yapma yolunu izlememiz ülkemiz için çıkar yol değildir! Düşük katma değerli ürünlerle refah seviyesini yükseltemeyiz!
Dijital çağda Yüksek teknolojili, yüksek katma değerli ürünleri icat ederek, patentini alarak, marka haline getirip satarak ancak GSYİH`yı artırabiliriz!
Bunun için de ucuz içgücü, -milyonlarca göçmen- değil, nitelikli eğitimli, yaratıcı içgücü gereklidir!
Yeni buluşlar özgür ortamları, demokratik uygulamaları, yüksek nitelikli eğitimi gerektirir. Dijital çağda, dijital ürün üretebilmenin yolu ilkokuldan başlayarak algoritma, programlama (kodlama), dijital tasarım eğitiminden geçiyor! Bu yüzden eğitimin dijital alt yapısı güçlendirilmeli, ülkemizin her tarafı internet ağı ile örülmelidir. Cumhuriyetimizin ilk on yıllarında yurdun dört bir yanı `demir ağlarla`` örülmek nasıl ki hedeflenmişse - keşke tamamlayabilseydik-günümüzde de `internet ağı`` olarak hedeflenmelidir!
İletişim altyapısı kadar veri ve bilgisayar altyapısı da tamamlanmalıdır. Pandemide bu eksiklik bir çok yerde eğitimi sekteye uğratıp, kayıp yıllara yol açmıştır. Bu yüzden her öğrenci internet erişimli bilgisayara sahip olmalıdır! Bu konuda seferberlik ilan edilmelidir!
Gelişmiş ülkelerde kodlama ilkokuldan başlamaktayken bizde liselerde seçmeli ders olmaktan çıkarılıp, zorunlu hale getirilmelidir! (Tabiki üniversitelerde dahil) Müfredatın hızla güncellenerek, eğitimcilerin yetiştirilmesine ağırlık verilmelidir! Daha çok bilgisayar öğretmeni yetiştirme hedefinin yanısıra zaman kazanmak için kodlamayı `yeni matematik`` olarak kabul edip &ndash ki bazı ülkeler öyle yapmaya başladı-Matematik öğretmenlerini hızla eğitimden geçirip ek yetkinlik kazandırarak 10 binin üzerindeki lisemiz için gerekli onbinlerce öğretmeni kısa zamanda yetiştirebiliriz!
Bütün bunlar, bu sene 1-3 Aralık`da, Ankara`da toplanacak 20. Milli eğitim şurasında dile getirilebilir. Eğer mümkünse İSO olarak davet edilip, `Mesleki Eğitim İşbirliği Projemiz``in başarılı deneyimlerini anlatırken, bu iki seferberlik gündeme getirilebilir. Türk sanayisinin öncüsü İstanbul`a ve İSO`muza da bu yakışır!
Meslek liseleri konusunda nasıl ki başarılı bir şekilde ilerliyorsak,  bu konuda da başarılı olacağımıza inanıyorum!

Saygılarımla
Mehmet KOÇ'

Bu olumlu görüşleri için bizler de Mehmet KoçBey`e teşekkür ediyoruz;