SEYFETTİN GÖKÇE

Türk basınının değerli kalemi Mehmet Şevket Eygi, Sultanahmet’te Narlı Restoran'a yaptığı ziyaretlerinde bir araya geldiği gençlere önemli tavsiyelerde bulunurdu.

Lise ve üniversite mezunu Müslümanlar’ın okumayı bırakmaması gerektiğini vurgulayan Eygi, faydalı bir kitabının özelliklerini şöyle sıralardı:

Şişirme olmamalıdır.

Derin düşünce, derin kültür, ciddî edebiyat tarih, değerli seyahat, sanat kitapları olmalıdır, okuyanlara katkıda bulunan eserler olmalıdır.

Uyarıcı, aydınlatıcı, bilgilendirici kitaplar olmalıdır.

Üstünlük, güç kazandırmalıdır.

Eygi’nin okunmasını tavsiye ettiği kitaplar başında Prof. Mümtaz Turhan’ın ‘Kültür Değişmeleri’ gelirdi. Eygi için 1960’lı yıllarda Müslüman milliyetçi cephenin temel kitaplarından biri olan Kültür Değişmeleri mutlaka okunmas gereken bir kitaptı.

Pozitivizmi, materyalizmi, ateizmi yıkan bir kitap

Dr. Masaru Emeto’nun Suyun Gizli Mesajı’nı "Pozitivizmi, materyalizmi, ateizmi (dolaylı olarak) yıkan bir kitap' olarak tanımlayan Eygi, mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini belirtirdi. Refi Cevad Ulunay’ın ‘Dağlar Kralı Balçıklı Edhem’ kitabını iki kere okuduğunu söyleyen Eygi, 'Tarihî gerçeklere dayanan bir eşkıya romanıdır. Son derece ibretli hadiseler anlatıyor. Birini kısaca zikr edeyim: Sultan Abdülhamid devrinde Kocaeli yarımadasında eşkıyalık yapan Balçıklı Edhem, çetesiyle birlikte Gebze civarındaki Merkepli köyüne gider. Köylüler buyur ederler. Edhem köyde dinlenirken kendisini çok öfkelendiren ve üzen bir şey duyar. Genç kardeşi veya oğlu gibi sevdiği yeğeni evli bir kadınla münasebet kurmuştur. Onu hemen çağırtır, abdest al, iki rekât namaz kıl der ve sonra yavrum biz eşkıyayız ama ırz düşmanı değiliz der ve kurşuna dizdirir. Şu vak’a bile kitabı okunmaya layık kılıyor. Dünün eşkıyasına bakın, bir de bugünkü halimize' derdi.

Kütlelerin Psikolojisi'nin eski nüshaları bulunup okunmalı

Gustave le Bon’un ‘Kütlelerin Psikolojisi’ kitabının 1969’da Fransızcadan tercüme ettirilip yayınlandığını belirten Eygi, mevcut yayını kalmayan bu kitabın eski nüshalarının bulunup okunması gerektiğini tavsiye ederdi. Eygi, Prof. Mehmet Ali Aynî'nin ‘Milliyetçilik’ kitabını ve Kemal Tahir’in yakın tarihimizi ve Mustafa Kemal Paşa devrini anlatan ‘Yol Ayrımı’ kitabı da okunması gerekenler listesine eklerdi.  Eygi, Halide Edib Adıvar’ın Türkiye’de Şark Garp Amerikan Tesirleri kitabının Sultan Abdülhamid aleyhindeki cümleleri dışında enteresan ve okunası olduğunu ifade ederdi. Halide Edib’in babası Yahudiden İslama geçmiş bir zattır. Sultan Abdülhamid’in hizmetinde bulunmuştur. Kızı, o devirde mükemmel İngilizce öğrenmiş, Millî Mücadeleye iştirak etmiş, daha sonra M. Kemal ile anlaşamamış, kocası Adnan Adıvar ile birlikte Türkiye’yi terk etmiştir.

"Modern laik Türkiye nasıl dilsiz kaldı?' sorusunun cevabı 

G. Lewis’in Trajik bir Başarı: Türk Dil Devrimi kitabının okunması ve mütalaa edilmesi gerektiğini belirten Eygi, kitapta 'Modern laik Türkiye nasıl dilsiz kaldı?' sorusunun cevabının bulanacağını söylerdi. Kendisinin de yayınladığı Peter Prensibi’nin Peter ve Hull kitabının acayip şeyler anlattığını söyleyen Eygi, okunmasını tavsiye ederdi.

İbret alınacak çok bilgi vardır

Grigory Petkof’un Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabında ibret alınacak bir çok bilginin yer aldığını belirten Eygi, 'Eski bir kitaptır ama içinde ibret alınacak çok bilgi vardır. Rus hâkimiyetinden kurtulduktan sonra Finlandiya’nın nasıl kalkındığını anlatıyor' derdi. 

İslam ondan öğrenilmez ama başka çok şeyler öğrenilebilir

Guenon’un her kitabının kolayca okunup anlaşılamayacağını söyleyen Eygi, 'Doğu ve Batı kitabını nisbeten anlaşılırdır. Guenon filozof değildir ama büyük, hem de çok büyük bir düşünürdür. Tradisyonalizm gelenekçilik cereyanının kurucusudur. Müslüman olmuş, Şazelî tarikatına intisab etmiştir. Şeyh-i Ekber Muhyiddin Arabî meşrebindedir. İslam ondan öğrenilmez ama başka çok şeyler öğrenilebilir' ifadelerini kullanırdı.

Eygi, İngilizcesi olanların Armstrong’un Mustafa Kemal, an intimatestudy of a dictator kitabını da özellikle okumasını tavsiye ederdi. Eygi, TÜBİTAK’ın tercüme ettirip yayınlattığı Alexandra David Neel’in Lhassa’da (Tibette) Parisli bir Kadın kitabını da iki kez okuduğunu belirtirdi.

Müslüman bir doktor nasıl olmalı?

Bilhassa tıp fakültesinde okuyan ve doktorluk yapanlara Ahmet Güner Sayar’ın Süheyl Ünver kitabını okumalarını tavsiyesinde bulunan Eygi, kitapta 'Müslüman bir doktor nasıl olmalı?' sorusuna cevap verildiğini ifade ederdi. TDK İmla Kılavuzu’nun her kültürlü okumuş insanın masasında bulunması gerektiğini belirten Eygi, 'Başındaki lisan, edebiyat, imla kuralları okunmalı, gerektiğinde kelimelerin doğru yazılışı için bakılmalıdır' derdi.