Gazeteci, yazar, dava adamı, mütefekkir, sanat ve estetik sevdalısı Mehmed Şevket Eygi geçtiğimiz yıl dünya âleminden ebedî âleme doğmuştu. Geride onlarca eser ve hemen her biri, hocaların hocası olan pek çok talebe ile birlikte muhtelif sadaka-i cariyeler bırakan Mehmed Şevket Eygi için vefât yıl dönümünde (12 Temmuz) Merkez Efendi Camii`nde düzenlenen Mevlid-i Şerif programında Ü stad`ın yazılarından derlenerek hazırlanan Vasıflı Müslüman Gençkitabı dağıtılmıştı.

Bir Kurban Bayramı gününde Ü stad`a rahmeti vesile kılarak yarınlarımızın teminatı gençliğimize hakikat rehberliği sunmakta olan Vasıflı Müslüman Gençkitabına değinmeyi üzerimize bir vazife addediyoruz. 

Çiçeği burnunda mezkû r kitap, Bedir Yayınevi tarafından Temmuz 2020 tarihinde yayınlandı. Mücahit Bayram Işık`ın editörlüğünü yaptığı kitabın sayfa tasarımı Ahmet Duman`a ait. 

`height=

Münderecatı daha önce Milli Gazete`yle köşe yazısı/makale formatında Ü stad`ın okuyucularına ulaşan kitabın öznesinde eğitim, irfan, ahlâk, iz`an ve vasıflı insan yetiştirmek var. 

İslam Mektepleri, İdeal İmam-Hatipli Genç, Galatasaraylı Müslüman Öğrenciler, Rabiatü`l-Adeviyye İslâm Kız Mektebi, Müslüman Bir Mimarlık Öğrencisine!, Ü stün Adam Yetiştirmek, Müslümanın Güzellik Boyutu, Gerçek İslam Medreseleri, Karma Eğitim Dine Aykırıdır, İnsan Lisanla Kaimdir, Eğitim Analizleri Sentezleri, Türk Eton`unun Müdürü, Nasıl Adam Olunur?` ve  Gençler Direniniz, kitapta yer bulan 75 makaleden bazılarının serlevhasını teşkil ediyor. 

Mehmed Şevket Eygi Ü stad`ın dile hâkimiyeti ve titizliği ehlince malumdur. Dolayısıyla kitap üstür körü okunduğunda anlaşılacak mahiyette değil. Dikkatlice okunması, üzerinde tefekkür edilmesi gerekiyor. 

Kitaptan kimler yararlanabilir?

Bu sorunun cevabını şöylece verebiliriz: Evvelemirde çocuklarının iyi yetişmesini isteyen anne ve babalar... Akabinde eğitimciler, öğretmenler, akademisyenler, ilimle uğraşanlar... Her kademeden yöneticiler... Eli kalem tutanlar... Eğitim hizmetleriyle meşgul olan Sivil Toplum Kuruluşlarının mensupları... Kültür, sanat, edebiyat, estetik alanlarında çalışanlar, fikir üretenler; Memleketimizin mânen kalkınmasını isteyen herkes ile birlikte Kur`an Kursu, Medrese, öğrenci yurdu, pansiyon yöneticileri;

Radikal fikirler, çareler ve çözüm önerileri;

Çok değişik, kimi zaman radikal, keskin fikirlerin, tekliflerin, çarelerin, çözüm önerilerinin, terkip ve asliyet şuurundan beslenen tefekkürden neş`et eden tahayyül ve tasavvurların yer aldığı kitapta Mehmed Şevket Eygi, mevcut eğitim sisteminin ıslahının, tamirinin mümkün olmadığından bahisler açarak, bunun yerine millî kültür ve kimliğe, evrensel değerlere uygun ve mutabık bambaşka, yepyeni, etkili bir eğitim, öğretim sisteminin getirilmesini salık veriyor. 

'İkinciliği asla kabul etmeyiniz.'

Mehmed Şevket Eygi`ye göre Müslüman genç, bir adım öte İslam medeniyetini temsil makamında olan müesseseler, dünya liderliğine yönelik hamle çapında çalışmalar içinde bulunmalı, ikinciliği asla kabul etmemelidir. Buradan hareketle ülkemizdeki eğitim sistemi sadece Türkiye`yi kalkındırmak ve yüceltmekle kalmamalı, bütün insanlık âlemine örnek olarak feyz ve ilham kaynağı olmalıdır. 

Merkez Efendi haziresinde basübadelmevt`i beklemekte olan Mehmet Şevket Eygi`ye rahmeti vesile kılarak Gençler Direnini` başlıklı yazısıyla köşemizi şenlendirelim.

Gençler Direniniz.

'Cahilliğe ve kültürsüzlüğe direniniz, bilgili, geniş kültürlü Müslümanlar olunuz. Şu iki konudaki kültürünüz yüksek olmalı: İslam kültürü, genel dünya kültürü.

Ahlaksızlığa karşı direniniz. Bugün dünyada Müslüman olmayan nice ülke var ki, İslam ve Kur`an ahlakına bizden daha fazla yakınlar ve uyuyorlar. Mesela Yeni Zelanda, Japonya; Siz ahlak ve fazilet bakımından onlardan yüksek olmalısınız.

Sizi lisan ve edebiyat bakımından cahilliğe, geriliğe mahkû m ediyorlar direniniz, çok yüksek seviyede edebiyat kültürüne sahip olunuz. Sakın ben inşaat mühendisi, tarımcı, maliyeci olacağım bana edebiyat gerekmez gibi aptalca laflar etmeyiniz. Sadece edebiyat yetmez ama ne kadar edebiyat kültürün varsa o kadar düşünebilirsin.

İslam`ın yüzeyinde kalmayınız.

İslam`ın yüzeyinde kalmayınız. Derinliğine nüfuz ediniz. Yüzeysel Müslüman da elbette Müslüman`dır lakin onun İslam`dan nasibi azdır.

Beş vakit namaz konusunda çok hassas, çok dikkatli, çok disiplinli olunuz. Sahih bir inançtan sonra en önem vereceğiniz şey namazı dosdoğru kılmak olsun. Namazı yitiren bireylerin ve toplumların çökeceğini, helak olacağını ayne`l-yakin biliniz.

`height=

Sizi paraya bağımlı, tüketim toplumu bireyleri olarak yetiştirmek istiyorlar. Sakın paracı, paragöz Müslüman olmayınız. Peygamber, İslam büyükleri para konusunda ne yapmışlarsa o yolda bulununuz. Para iyi bir hizmetkâr, çok kötü bir efendidir. Elinize para geçerse onun yeterli kısmıyla malî ibadet, Allah ile ticaret yapınız.

İslam`ın güzellik, estetik, sanat boyutuna sahip olunuz.

İslam`ın güzellik, estetik, sanat boyutuna sahip olunuz. Çirkin Müslüman değil, güzel Müslüman olunuz. Evlerinizde pahalı olmasa bile kaliteli İslamî objeler olsun.

Yeme içmenize dikkat ediniz. Japonlar, Müslüman olmadıkları halde yeme içme konusunda İslam`a bizden daha yakınlar. Yemek için yaşamayınız, yaşamak için yiyiniz.

Kaleme, deftere, faydalı kitaplara çok önem veriniz. Cep telefonu üçbin lira, (o da varsa) kalemi üçlira; Böyle bir rezaletin aktörü olmayınız.

Hayatın amacı para kazanmak, maddiyat, helal-haram ayırt etmeden keyif sürmek, hayvan gibi yaşamak değildir. İnsan ne için yaratılmış bunu öğreniniz ve yaratılış gayenize göre hayat sürünüz.

Görgüsüzlüğe karşı direniniz. Görgülü, ahlaklı, edepli, nazik, kibar, mürüvvetli, medenî Müslüman olunuz. Şuanda dünyanın en görgülü, nazik insanları Japonlarmış. Siz onları geçmezseniz yazıklar olsun.

Geri zekâlılık çukurlarına ve tuzaklarına düşmeyiniz. Holiganlık, militanlık yapmayınız. Akıllı, mantıklı, dengeli insanlar olunuz.

Başıboş olmayınız, zamanın imamına biatli ve itaatli olunuz.

Kendini beğenmek öldürücü bir kusurdur. Kendinizi beğenmeyiniz, nefsinizi aklamayınız. Bunu yapmazsanız olgunlaşamazsınız.

Faydalı, cömert, kerim, sahih Müslümanlar olunuz.

Siz fazilet=erdem satıcılığı yapmayınız, düşmanlarınız ve karşıtlarınız bile sizin erdemlerinizi kabul etsinler. Asıl erdem budur.

Bencil, hodkâm, egoist olmayınız. Bunlara sahip olanlar hiçbir zaman iyi Müslüman olamaz. Faydalı, cömert, kerim, sahih Müslümanlar olunuz.'

Not: Kitap Cağaloğlu`ndaki Bedir Yayınevi`nden ve internet kitapçılarından temin edilebilir.