Merhaba değerli okuyucularımız. Gazetemiz internet editörü Özlem Gören ile birlikte Harem-i Şerif hâdimlerinden Ebû Fâtımâ el-Mekkî ile görüşerek okumakta olduğunuz yazıyı hazırladık.

Mekke-i Mükerreme de hüzün günleri!

Mekke-i Mükerreme son birkaçasrın en hüzünlü günlerini yaşıyor. Bilindiği üzere Harem-i Şerif ve dolayısıyla tavaf alanı geçtiğimiz günlerde ibadete kapatılarak iki gün boyunca titiz bir hijyen çalışmasına sahne olmuştu. İki günlük fasılanın ardından Harem-i Şerif ve tavaf alanı yeniden ibadete açılırken bu kez tavaflara sınırlamalar getirildi.

`height=

Beytullah ta ibadetlere mecburi sınırlama

Yıl boyunca yirmi dört saat açık tutulan Harem-i Şerif te ibadetlere güncel sağlık tedbirleri nedeniyle kısıtlamalar getirildi. Bu bağlamda Harem in kapıları sabah namazından bir saat önce açılıyor ve yatsı namazından sonra kapatılıyor.

`height=

Beytullah ve çevresinde yeni tip Corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle olağan üstü önlemler alınırken, Harem in tüm bölgelerine binlerce el dezenfektanı konulmuş durumda. Yüzlerce temizlik görevlisi duvarları, sütunları, halıları, avizeleri, zemzem bidonlarını, yürüyen merdivenleri, rahleleri ve Kur`an-ı Kerim ciltlerini titiz bir şekilde temizliyor.

`height=

Tavaf alanında sabah ve gündüz vakitlerinde belli sayıda kişinin tavaf etmesine izin verilirken geceleri ise tavaf alanı (mataf) ve Harem-i Şerif kapatılıyor.

Beytullah gece boyunca üçdefa dezenfekte ediliyor

Ebû Fâtımâ, önlemler kapsamında Harem-i Şerif`in ve Beytullah`ın gece boyunca, yatsı namazından sabah namazı vaktine kadar üçdefa dezenfekte edildiğini belirtiyor. Halıların da her gün defalarca temizlendiğini belirten Harem-i Şerif hâdimi, tavaf alanın, 330 temizlik görevlisi tarafından 10 temizlik arabası, 86 steril püskürtücü ve 1.800 litre temizlik ilacıyla yatsı namazı ile sabah namazı arasında 3 defa temizlendiğini belirtiyor.

`height=

Mekke halkı mecbur kalmadıkça sokaklara çıkmıyor

Mekke halkı da mecbur kalmadıkça sokaklara çıkmıyor. Alışveriş merkezleri ve lokantalar kapılarını kapatırken, mümkün mertebe sadece haftalık alışverişleri için dışarıya çıkılan kadim şehir Mekke-i Mükerreme de eczanelerin ve süpermarketlerin dışında hemen tüm alışveriş mekânları kapatılmış durumda.

Oteller karantinada!

Harem-i Şerif yakınlarında daha çok Türk umrecilerin rağbet birkaçmerkezle birlikte pek çok otelin karantina altında tutulduğu Mekke-i Mükerreme`de söz konusu otellere sağlık personelinin dışında giriş çıkışlar yasaklanmış durumda. Bu süreçte hemen her milletten umrecilerin hastanelerde karantina altında tedavi süreçlerine ise devam ediliyor.

Harem-i Şerif mübarek üçaylarda mahzun...

Suudi Arabistan ın tüm hava limanlarında uluslararası uçuşlar iki haftalığına durdurulurken mübarek üçaylarda Harem-i Şerif mahzun... Mekke-i Mükerreme son birkaçasrın en sakin Receb-i Şerif ayı günlerine sahne oluyor. Normal zamanlarda umreciler Harem-i Şerif`te üçaylarda hac günlerinde olduğu gibi büyük bir yoğunluk oluştururken salgın hastalık nedeniyle Mekke-i Mükerreme sokakları bomboş vaziyette.

Suudi Arabistan a girişler geçici olarak yasaklandı

Suudi Arabistan a umre ziyareti için gelen kâfilelerin memleketlerine gitmesinin, bir kısmının da erken gönderilmesinin ardından sağlık otoritelerinin tavsiyesi üzerine virüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla alınan koruyucu tedbirler kapsamında Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi ziyaretleri için Suudi Arabistan`a girişler geçici olarak yasaklandı.

Mekke-i Mükerreme kapılarında sağlıkçılar bekliyor

Mekke-i Mükerreme kapılarından kadim şehre girmek isteyen Suudi Arabistan sakinlerini ise sağlıkçılar/ambulanslar karşılıyor. Yapılan sağlık kontrollerinin ardından Mekke-i Mükerreme ye girişlere izin verilirken Covid-19 belirtileri gözlenen kişiler ambulanslarla en yakın hastanelere sevk ediliyor.

Gözler, Şaban-ı Şerif ayının ilk haftasına çevrildi

Suudi Arabistan da alınan tedbirlerle birlikte bir yandan hastalığın yayılmasının önüne geçilmesi hedeflenirken diğer taraftan da Şaban-ı Şerif ayının ilk haftasında (Nisan 2020 başı) Mekke-i Mükerreme nin ve Medine-i Münevvere nin rutin günlerine dönerek umre ziyaretçileriyle buluşması bekleniyor.

Tüm bu önlemlerin Müslümanların gün ve yıl boyunca tekrar sağlıklı bir şekilde Harem-i Şerif`te ibadet etmelerini temin etmek amacıyla alındığını belirten Ebû Fâtımâ el-Mekkî ile hasbihâlimiz, muhatabımızın 'Allahümme zid hazâ beyten tazî men ve teşrî fen' duasına tüm okuyucularımız adına 'âmin, âmin' diyerek nihayet buluyor.