Mekke-i Mükerreme Covid-19’a hazır!

Abone Ol

Merhaba değerli okuyucularımız. Gazetemiz internet editörü Özlem Gören ile birlikte Harem-i Şerif hâdimlerinden Eb&ucirc Fâtımâ el-Mekk&icirc ile görüşerek okumakta olduğunuz yazıyı hazırladık.

Mekke-i Mükerreme de hüzün günleri!

Mekke-i Mükerreme son birkaçasrın en hüzünlü günlerini yaşıyor. Bilindiği üzere Harem-i Şerif ve dolayısıyla tavaf alanı geçtiğimiz günlerde ibadete kapatılarak iki gün boyunca titiz bir hijyen çalışmasına sahne olmuştu. İki günlük fasılanın ardından Harem-i Şerif ve tavaf alanı yeniden ibadete açılırken bu kez tavaflara sınırlamalar getirildi.

Beytullah ta ibadetlere mecburi sınırlama

Yıl boyunca yirmi dört saat açık tutulan Harem-i Şerif te ibadetlere güncel sağlık tedbirleri nedeniyle kısıtlamalar getirildi. Bu bağlamda Harem in kapıları sabah namazından bir saat önce açılıyor ve yatsı namazından sonra kapatılıyor.

Beytullah ve çevresinde yeni tip Corona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle olağan üstü önlemler alınırken, Harem in tüm bölgelerine binlerce el dezenfektanı konulmuş durumda. Yüzlerce temizlik görevlisi duvarları, sütunları, halıları, avizeleri, zemzem bidonlarını, yürüyen merdivenleri, rahleleri ve Kur`an-ı Kerim ciltlerini titiz bir şekilde temizliyor.

Tavaf alanında sabah ve gündüz vakitlerinde belli sayıda kişinin tavaf etmesine izin verilirken geceleri ise tavaf alanı (mataf) ve Harem-i Şerif kapatılıyor.

Beytullah gece boyunca üçdefa dezenfekte ediliyor

Eb&ucirc Fâtımâ, önlemler kapsamında Harem-i Şerif`in ve Beytullah`ın gece boyunca, yatsı namazından sabah namazı vaktine kadar üçdefa dezenfekte edildiğini belirtiyor. Halıların da her gün defalarca temizlendiğini belirten Harem-i Şerif hâdimi, tavaf alanın, 330 temizlik görevlisi tarafından 10 temizlik arabası, 86 steril püskürtücü ve 1.800 litre temizlik ilacıyla yatsı namazı ile sabah namazı arasında 3 defa temizlendiğini belirtiyor.

Mekke halkı mecbur kalmadıkça sokaklara çıkmıyor

Mekke halkı da mecbur kalmadıkça sokaklara çıkmıyor. Alışveriş merkezleri ve lokantalar kapılarını kapatırken, mümkün mertebe sadece haftalık alışverişleri için dışarıya çıkılan kadim şehir Mekke-i Mükerreme de eczanelerin ve süpermarketlerin dışında hemen tüm alışveriş mekânları kapatılmış durumda.

Oteller karantinada!

Harem-i Şerif yakınlarında daha çok Türk umrecilerin rağbet birkaçmerkezle birlikte pek çok otelin karantina altında tutulduğu Mekke-i Mükerreme`de söz konusu otellere sağlık personelinin dışında giriş çıkışlar yasaklanmış durumda. Bu süreçte hemen her milletten umrecilerin hastanelerde karantina altında tedavi süreçlerine ise devam ediliyor.

Harem-i Şerif mübarek üçaylarda mahzun...

Suudi Arabistan ın tüm hava limanlarında uluslararası uçuşlar iki haftalığına durdurulurken mübarek üçaylarda Harem-i Şerif mahzun... Mekke-i Mükerreme son birkaçasrın en sakin Receb-i Şerif ayı günlerine sahne oluyor. Normal zamanlarda umreciler Harem-i Şerif`te üçaylarda hac günlerinde olduğu gibi büyük bir yoğunluk oluştururken salgın hastalık nedeniyle Mekke-i Mükerreme sokakları bomboş vaziyette.

Suudi Arabistan a girişler geçici olarak yasaklandı

Suudi Arabistan a umre ziyareti için gelen kâfilelerin memleketlerine gitmesinin, bir kısmının da erken gönderilmesinin ardından sağlık otoritelerinin tavsiyesi üzerine virüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla alınan koruyucu tedbirler kapsamında Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi ziyaretleri için Suudi Arabistan`a girişler geçici olarak yasaklandı.

Mekke-i Mükerreme kapılarında sağlıkçılar bekliyor

Mekke-i Mükerreme kapılarından kadim şehre girmek isteyen Suudi Arabistan sakinlerini ise sağlıkçılar/ambulanslar karşılıyor. Yapılan sağlık kontrollerinin ardından Mekke-i Mükerreme ye girişlere izin verilirken Covid-19 belirtileri gözlenen kişiler ambulanslarla en yakın hastanelere sevk ediliyor.

Gözler, Şaban-ı Şerif ayının ilk haftasına çevrildi

Suudi Arabistan da alınan tedbirlerle birlikte bir yandan hastalığın yayılmasının önüne geçilmesi hedeflenirken diğer taraftan da Şaban-ı Şerif ayının ilk haftasında (Nisan 2020 başı) Mekke-i Mükerreme nin ve Medine-i Münevvere nin rutin günlerine dönerek umre ziyaretçileriyle buluşması bekleniyor.

Tüm bu önlemlerin Müslümanların gün ve yıl boyunca tekrar sağlıklı bir şekilde Harem-i Şerif`te ibadet etmelerini temin etmek amacıyla alındığını belirten Eb&ucirc Fâtımâ el-Mekk&icirc ile hasbihâlimiz, muhatabımızın 'Allahümme zid hazâ beyten taz&icirc men ve teşr&icirc fen' duasına tüm okuyucularımız adına 'âmin, âmin' diyerek nihayet buluyor.