Geçtiğimiz aylarda yüzde 9'a düşürülen faiz oranı depremin ardından ekonomiye etkilerini sınırlamak amacıyla yüzde 8.5 seviyesine düşürülmüş ve sonraki aylarda da sabit tutulmuştu. Merkez Bankası Mayıs ayı faiz kararının yüzde 8.5 seviyesinde sabit tutulması yönünde olması bekleniyor. Ve o karar açıklandı. İşte Merkez Bankası faiz kararı...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 8,5 düzeyinde sabit tuttu.

TCMB'den faiz oranlarına ilişkin yapılan duyuruda, 'kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı yüksek seyretmektedir.' ifadelerine yer verildi.

Duyurunun devamında 'Turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı yılın tüm aylarına yayılarak devam etmektedir. Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir.' açıklamalarında bulunuldu.

MAYIS AYI FAİZ KARARI NE OLUR?
TCMB geçen yıl enflasyondaki yükselişe rağmen gerçekleştirdiği 500 baz puanlık faiz indirimlerini Kasım ayında tamamlamış, Aralık ve Ocak aylarında politika faizini %9'da tutmuştu. Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli depremin ekonomiye etkilerini sınırlamak için 50 baz puan daha düşürmüş ve faizin deprem sonrası gerekli toparlanmayı desteklemek için yeterli olduğunu belirtmişti.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BEKLENTİSİ NEYDİ?
Reuters anketine katılan 12 ekonomistin tamamı TCMB'nin bu ay politika faizini yüzde 8.5 seviyesinde sabit bırakacağını tahmin etti.

Ankette yılsonu politika faizinin seviyesi hakkındaki soruya ekonomistlerin birçoğu cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının belirsizliği sebebiyle tahmin vermemeyi tercih etti. TCMB Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan öncülüğünde yatırım, istihdam, üretim, cari fazlaya dayalı büyümeyi önceleyen ekonomi programı paralelinde enflasyonun yüksek seyrine rağmen düşük faiz politikası benimsedi. Muhalefet adayı ekonomide daha alışılmış politikaları benimserken iktidar şu anda düşük faiz ile cari açık odaklı alışılagelmedik bir politika izliyor. Ekonomistlerin büyük bölümü politikaların iki seçim arasında netleşmemiş olması nedeniyle yılsonu tahmini vermedi. Merkez Bankası'nın (TCMB) yılda iki kez yayımladığı Finansal İstikrar Raporu'nda liralaşma stratejisi ve hedefli kredi politikaları konusunda mesajlar verdi.

İttifakgazetesi.com

Editör: Mehmet Köşker