`height=

Mescid-i Haram yöneticileri Kâbe-i Muazzama`ya akın eden binlerce çekirgeyi ilaçlarla öldürdü. Bu uygulama umrecilerin yoğun tepkisine neden oldu.

Mekke-i Mükerreme`deki Mescid-i Haram 8 Ocak Salı günü akşam saatlerinde binlerce çekirgeyi misafir etti! Mescid-i Haram yönetiminin 'davetsiz misafirler' olarak nitelendirdiği çekirgeler ilaçlama yapılarak öldürüldü. Umreciler on binlerce çekirgeyi öldüren Mescid-i Haram yönetimine tepki gösterdi.

Dün, Beytullah`ın çekirge sürülerinden oluşan özel misafirleri vardı! Akşam saatlerinde binlerce çekirge aynı ayna Mescid-i Haram`a girerek tavaf alanında uçuşmaya başladı. Kâbe-i Muazzama`yı tavan edenler, umre yapanlar kendileriyle birlikte tavaf alanında boy gösteren, uçuşan, adeta tavaf eden binlerce çekirgeye zarar vermemek için özel gayret sarf etti.

`height=

Uzun süre tavaf yapılamadı

Çekirgelerin Mescid-i Haram`ı 'ziyaretlerinden' kısa süre içerisinde haberdar olan Mescid-i Haram yönetimi Allah`ın evine gelen 'kanatlı misafirler'e hoşgörüyle yaklaşmadı. Tavaf alanının yanı sıra Mescid-i Haram`ın hemen her bölgesine yayılan ve umrecilere hiçbir zararı dokunmayan çekirge sürüleri ilaçlama yapılmak suretiyle öldürüldü. Bu esnada tavaf alanına çöken yoğun dumanlar ve ilaçkokuları sebebiyle saatlerce tavaf yapılamadı. Mescid-i Haram yönetiminin çekirgelere yönelik müsamahasız tavrı umreciler kadar Mekke-i Mükerreme halkını da rahatsız etti. Görüştüğümüz umreciler çekirgelerin tavaf için gelmiş olabileceğini, Allah`ın evinin Hakk Teâla`nın yarattığı tüm canlılara açık olduğunu, zararsız çekirgelerin öldürülmesinin insafa ve vicdana sığan bir yönünün bulunmadığını belirtti.

`height=

Celaleddin Şehbal: Harem bölgesi ölümle kirletilmemeli

Umrecilerden Celaleddin Şehbal, hacılara ve umrecilere hizmet etmekte olan Mescid-i Haram yetkililerinin Allah`ın emir ve yasaklarını göz etmek gibi bir sorumluluklarının olduğunu belirterek şunları söyledi: 'Umrede bembeyaz ihrama girenlere normal zamanlarda mubah ve helâl olan pek çok şey haram oluyor. Bunların başında da cana kıymak geliyor. İhramlı halde zararsız mahlû klar öldürülebilir mi? Tabii ki hayır. Ü stelik çekirgeler mübarek bir canlı, kimseye zararı yok, bizimle birlikte adeta tavaf ediyorlar. Ayrıca necip milletimizin kutlu topraklarda çekirgelerle ünsiyetleri de var.

Birinci Cihan Harbi yıllarında malum olduğu üzee Medine-i Münevvere muhasara altına alınmıştı. Kuşatma 1916`dan 1919 yılına kadar sürdü. Bu zaman zarfında Hicaz Demir Yolu`nun Medine-i Münevvere civarındaki istasyonları da düşman askerlerinin eline geçtiğinde Medine-i Münevvere`nin ikmal yolları da kapanmış oluyordu. 'Yapamaz Ertuğrul evladı sensiz/Can verir cananı veremez Türkler/Ebedi hadimü`l- Harameyniniz/Ölsek de ravzanı ruhumuz bekler' diyen Medine Müdafii Fahreddin Paşa askerleriyle birlikte çekirge kavurması yiyerek son kurşunlarına kadar Efendimizin (sav) kabrini korumuştu.

Çekirgeler hiçbir yerde öldürülmemelidir, Mescid-i Haram`da ise hiçbir canlıya zinhar dokunulmamalıdır. Diğer taraftan artık teknoloji gelişti. Günümüzde çekirge sürülerini bulutların içindeyken tesbit etmek mümkün. Elektronik cihaz sinyalleriyle çekirge sürüleri Harem-i Şerif`e yaklaşmadan sair bölgelere, kırsal alanlara yönlendirilebilir. Harem bölgesini ölümle kirletmek yerine en azından böyle bir yönteme gidilebilirdi.'