Mescid-i Haram yönetimine yakışmadı!

Abone Ol

Mescid-i Haram yöneticileri Kâbe-i Muazzama`ya akın eden binlerce çekirgeyi ilaçlarla öldürdü. Bu uygulama umrecilerin yoğun tepkisine neden oldu.

Mekke-i Mükerreme`deki Mescid-i Haram 8 Ocak Salı günü akşam saatlerinde binlerce çekirgeyi misafir etti! Mescid-i Haram yönetiminin 'davetsiz misafirler' olarak nitelendirdiği çekirgeler ilaçlama yapılarak öldürüldü. Umreciler on binlerce çekirgeyi öldüren Mescid-i Haram yönetimine tepki gösterdi.

Dün, Beytullah`ın çekirge sürülerinden oluşan özel misafirleri vardı! Akşam saatlerinde binlerce çekirge aynı ayna Mescid-i Haram`a girerek tavaf alanında uçuşmaya başladı. Kâbe-i Muazzama`yı tavan edenler, umre yapanlar kendileriyle birlikte tavaf alanında boy gösteren, uçuşan, adeta tavaf eden binlerce çekirgeye zarar vermemek için özel gayret sarf etti.

Uzun süre tavaf yapılamadı

Çekirgelerin Mescid-i Haram`ı 'ziyaretlerinden' kısa süre içerisinde haberdar olan Mescid-i Haram yönetimi Allah`ın evine gelen 'kanatlı misafirler'e hoşgörüyle yaklaşmadı. Tavaf alanının yanı sıra Mescid-i Haram`ın hemen her bölgesine yayılan ve umrecilere hiçbir zararı dokunmayan çekirge sürüleri ilaçlama yapılmak suretiyle öldürüldü. Bu esnada tavaf alanına çöken yoğun dumanlar ve ilaçkokuları sebebiyle saatlerce tavaf yapılamadı. Mescid-i Haram yönetiminin çekirgelere yönelik müsamahasız tavrı umreciler kadar Mekke-i Mükerreme halkını da rahatsız etti. Görüştüğümüz umreciler çekirgelerin tavaf için gelmiş olabileceğini, Allah`ın evinin Hakk Teâla`nın yarattığı tüm canlılara açık olduğunu, zararsız çekirgelerin öldürülmesinin insafa ve vicdana sığan bir yönünün bulunmadığını belirtti.

Celaleddin Şehbal: Harem bölgesi ölümle kirletilmemeli

Umrecilerden Celaleddin Şehbal, hacılara ve umrecilere hizmet etmekte olan Mescid-i Haram yetkililerinin Allah`ın emir ve yasaklarını göz etmek gibi bir sorumluluklarının olduğunu belirterek şunları söyledi: 'Umrede bembeyaz ihrama girenlere normal zamanlarda mubah ve helâl olan pek çok şey haram oluyor. Bunların başında da cana kıymak geliyor. İhramlı halde zararsız mahl&ucirc klar öldürülebilir mi? Tabii ki hayır. Ü stelik çekirgeler mübarek bir canlı, kimseye zararı yok, bizimle birlikte adeta tavaf ediyorlar. Ayrıca necip milletimizin kutlu topraklarda çekirgelerle ünsiyetleri de var.

Birinci Cihan Harbi yıllarında malum olduğu üzee Medine-i Münevvere muhasara altına alınmıştı. Kuşatma 1916`dan 1919 yılına kadar sürdü. Bu zaman zarfında Hicaz Demir Yolu`nun Medine-i Münevvere civarındaki istasyonları da düşman askerlerinin eline geçtiğinde Medine-i Münevvere`nin ikmal yolları da kapanmış oluyordu. 'Yapamaz Ertuğrul evladı sensiz/Can verir cananı veremez Türkler/Ebedi hadimü`l- Harameyniniz/Ölsek de ravzanı ruhumuz bekler' diyen Medine Müdafii Fahreddin Paşa askerleriyle birlikte çekirge kavurması yiyerek son kurşunlarına kadar Efendimizin (sav) kabrini korumuştu.

Çekirgeler hiçbir yerde öldürülmemelidir, Mescid-i Haram`da ise hiçbir canlıya zinhar dokunulmamalıdır. Diğer taraftan artık teknoloji gelişti. Günümüzde çekirge sürülerini bulutların içindeyken tesbit etmek mümkün. Elektronik cihaz sinyalleriyle çekirge sürüleri Harem-i Şerif`e yaklaşmadan sair bölgelere, kırsal alanlara yönlendirilebilir. Harem bölgesini ölümle kirletmek yerine en azından böyle bir yönteme gidilebilirdi.'

&nbsp

&nbsp