Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Lale Orta, son günlerde büyük bir tartışmaya neden olan iddialara yanıt vermek için TRT Spor’da yayınlanan Stadyum programına bağlandı. Orta, Galatasaray-Kasımpaşa maçının özetine görüntü eklettirdiği yönündeki iddialar hakkında, 'Donk-Zaniolo pozisyonunda sorun şuydu; pozisyonu seyrettiğimde kramponun tendona bastığı ve net bir kırmızı olması gerektiği söylendi. Hakemlerimden böyle bir şeyin olmadığını çünkü ayağa temas olmadığını öğrendim. Gösterilen görüntüde basılmış gibi yorumlanıyordu. Başka açıdan bir görüntü olduğu için gerçek olanın kamuoyu tarafından bilinmesini istedim' dedi.

“Hakemlere baskı yaptı” iddialarına da yanıt veren Orta, “Yapımda böyle bir şey yok. İletişimden yanayım. Neden böyle bir konu çıktığını bilmiyorum. Donk pozisyonunda, televizyonda pozisyonun kırmızı kart olması gerektiği söylendi. Hakemlerden aldığım bilgide Donk’un ayağa basmadığını öğrendim. Böyle bir olayın farklı bir açıdan kamuoyu ile paylaşılması gerektiğini, kamuoyunun gerçeği bilmesini istedim” ifadelerini kullandı.

Lale Orta’nın açıklamalarından dikkat çeken noktalar şunlar oldu:

Asla bir kulübe manipülasyonum olamaz. Gösterilmeyen pozisyonun gösterilmesini istemek nasıl manipülasyon olabilir? Buradaki sorun kart değil. Gösterilmeyen açıyı, o pozisyonun o açıdan gösterilmesi gerektiğini ve bazı düzeltmelerin yapılması gerektiğini düşündüm. Hiçbir şekilde bir programa asla baskı yapmadım. Bu bana asla yakışmaz. Adaleti savunan bir insanım. Herkes için şeffaflık diyorum. Eğer başka bir maçta, başka bir görünmeyen pozisyon olursa aynı şekilde davranırım.

“BÜTÜN HAKEMLERİ TAKİP EDİYORUZ”

Bütün hakemleri takip ediyoruz. Maç izleme ekibimiz önemli pozisyonları gönderiyor. Bunlar zaten Bein Sports’un görüntüleri. Her hafta bütün önemli pozisyonları detayları ile inceleyerek hakemlerin gözlemci raporları ile karşılaştırarak yeni haftaya başlıyoruz. Dinlemem gereken pozisyonları dinleyip notlar alıyorum. Hakemlerimizin hakkını savunmak zorundayız.

“TEK TEK İNCELİYORUZ”

Ödül sistemimiz olduğu gibi ceza sistemimiz de olacak. Bütün maçların önemli pozisyonlarını izliyorum, izleyeceğim de. Haftanın değerlendirmesini, zaten maçta görevli olan Merkez Hakem Kurulu görevlisi rapor vermek zorunda. İzleme ekibimiz var. Önemli pozisyonları kesiyorlar, detaylı gönderiyorlar. Tek tek inceliyoruz. VAR merkezinde değerlendirme yaparak hakemlerin çok daha fazla iyi seviyeye gelmesi, güvenli huzur ortamı oluşturmasını, kimsenin hakkını yenmemesini, haklı olanın kazanmasını istiyoruz.

“BENİM İÇİN ÖNEMLİ OLAN ADALETTİR”

Hiçbir takıma ne yakınız, ne uzağız. Benim için önemli olan adalettir, dürüstlüktür. Yaptığım her işin altında en ufak bir art niyet yoktur. Adaletli bir yönetim göstereceğime söz vererek, yemin ederek geldim. Hakem atamalarında kullanılan algoritmada yenilikler yaptık. Yeni başlayan bir uygulama, bir çok kriterler ekledik. Belli cezalar alan hakemler alt klasmandan başlayacaklar yönetmeye. Daha iyileştirmeye yönelik, yoldayken fark ettiğimiz bir sorun oluyorsa onun da notunu alıyoruz.

“BAŞARILI OLMAYA GELDİM”

11 yıl FIFA hakemliği yaptım. Şampiyonlar Ligi maçı yönettim. Geçmişinizde birçok şeyi başardığınızda yöneticilik yaptığınızda da başarılı olmak istiyorsunuz. Başarılı olmaya geldim. Sadece 4 ay için değil federasyonda seçim yapıldıktan sonra da hizmet etmek istiyorum. Ben başarılı olmaya geldim. Yine hakemlerimize hizmet etmek istiyorum. Gönülleriyle, sevgileriyle maçları yönetiyorlar. Daha fazla emek verdiklerini görüyorum. Hakemliğin çok daha fazla hak edilen yerde olması için, bu saygın ortamı toplumun huzurunda da bir yerlere gelmesi için çalışacağım.

“VAR BENİM KONTROLÜMDE”

Bütün görüntüler, benim kullanımımda. Bir MHK Başkanınını bir pozisyona nereden ulaştığının bir önemi yoktur. İstediğim pozisyonu her yerden isteme ve telefonuma getirme hakkım var. Bu gizli bir durum değil. VAR merkezi de benim kontrolüm altında. Ben istediğim görüntüyü oradan çıkartabilirim. Yasal olmayan bir şey yapmıyoruz. Bir MHK Başkanı kurumun en üst seviyesindeki insandır. Bütün her şeyi kontrol etme değerlendirme, pozisyonlara bakma, istediği pozisyonları isteme hakkına sahiptir. Kamuoyunun istediği pozisyonları mutlaka tartışacağız. Objektifliğimiz, şeffaflığımız devam edecek.

Editör: Ali Aydın