Beyoğlu Kültür Yolu Festivali`nin açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan`ın katılımıyla yenilen İstanbul Atatürk Kültür Merkezi`nde gerçekleştirildi. 

`height=

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından organize edilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali 2500 kişinin katıldığı fotomaraton etkinliğiyle 1 Ekim 2022`de başladı. 23 Ekim`e kadar sürecek festivalde 51 ayrı mekânda, 88 salon ve 5 açık hava sahnesinde, 6000`den fazla sanatçı ve 1000`den fazla etkinlik yer alıyor. Beyoğlu Kültür Yolu Festivali`nin en önemli faaliyetlerinden biri ise Mısır Apartmanında bulunan Mehmet Akif Hatıra Evi`nde gerçekleştirilen konferanslarla anılıyor. Festival boyunca merhum Mehmet Akif Ersoy ile ilgili  23 günde 23 konferans gerçekleştirilecek. Bugüne kadar sırasıyla Zafer Bilgi, Prof. Dr. Süleyman Doğan, Prof. Dr. Ergün Yıldırım, şair Halil Gökkaya ve yazar Ali Erkan Kavaklı tarafından Akif ile ilgili konferans verildi.

`height=

Türkiye Kültür Yolu Festivalleri`nin filizlendiği ilk rota olan Beyoğlu Kültür Yolu Festivali, üçüncü kez kapılarını 1 Ekim 2022 tarihinde açtı. İstanbul`un somut ve somut olmayan kültürel mirasını gelecek kuşaklara aktarıp dünya sahnesine taşıyan festival, tam 23 gün boyunca AKM`den başlayıp Galataport`a ulaşan dört kilometrelik festival rotasında bir dizi etkinlikle toplumun tüm kesimlerini kültür ve sanat zenginlikleriyle buluşturuyor. 

`height=

Beyoğlu Kültür Yolu Festivali

Türkiye`nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilen Beyoğlu Kültür Yolu Festivali`nde 7`den 70`e herkesin kendi ilgi ve beğenisine uygun etkinlikler yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yenilenen İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM), festival boyunca tüm salonlarıyla sanatseverlere kucak açtı. AKM Yeşilçam Sineması`nda film gösterileri ve söyleşiler, AKM Müzik Kayıt Stüdyosu`nda atölyeler, AKM Çocuk Sanat Merkezi`nde çocuklar için farklı etkinlikler düzenleniyor. AKM Türk Telekom Opera Salonu ve AKM Türk Telekom Açıkhava Sahnesi`nde de her gün birbirinden farklı sanatçılar sahne alıyor.

Festival boyunca milli şair Mehmet Akif Ersoy, Mısır Apartmanı`ndaki Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi`nde yapılacak 23 sohbet etkinliğiyle anılacak. Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu`ndan şair İbrahim Sadri`ye pek çok ismi ağırlayacak Taksim Camii Kültür Merkezi ise festivalin son günü Ahmet Özhan konserine ev sahipliği yapacak. Galata Mevlevihanesi 23 gün boyunca Mevlevi Alayı`ndan sema ayinine ziyaretçilerine dolu dolu anlar yaşatacak. Yapı Kredi Kültür Merkezi`nde 22-23 Ekim tarihleri arasında Levantenler konferansı gerçekleştirilecek. Akbank Sanat ise 'Kırk Kapılı Oda: Günümüz Sanatçıları Sergilerinin 40 Yılı' sergisine ev sahipliği yapacak.

`height=

Zafer Bilgi

Mısır Apartmanı ndaki Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi nde ilk konuşmayı gerçekleştiren tarihçi yazar Zafer Bilgi, 'Çok Yönlü Alim Mehmet Akif' başlıklı konuşma yaptı. Bilgi, Ersoy un hafızlığına işaret ederek, 'Beylerbeyi Cami ya da diğer bilinen adıyla Hamid-i Evvel Camii, I.Abdülhamid tarafından annesi Rabia Şermi Sultan ın anısına yaptırmış olduğu bu camide Mehmet Akif Ersoy, teravih namazlarını hatimle ile hiçtakılmadan kıldırırmış. Ona Demir Hafız denmesinin sebebi de budur. Mehmet Akif çok yönlü bir alim' diye konuştu

`height=

Süleyman Doğan

Mehmet Akif Hatıra Evinde ikinci günün konuşmacısı Yıldız Teknik Ü niversitesi Öğretim Ü yesi Prof. Dr. Süleyman Doğan, Asım ın Nesli isimli bir nesil yetiştirmek isteyen Mehmet Akif i,  ideallerini, sanatını,  kişiliğini ve kimliğini anlatı. Doğan, 'Asım ın Nesli memlekete yükseltecek bir nesildi,  evvela eğitime, bilgiye önem vermelidir. Ahlaklı olmalıdır' dedi. Akif`in şiirinden örnekler veren Profesör Doğan, 

'Ne irfandır veren ahlâka yükseklik ne vicdandır

Fazilet hissi insanlarda Allah korkusundandır.' der Akif. 

Akif, çalışkandır.

'Kim kazanmazsa bu dünyada bir ekmek parası

Dostunun yüz karası düşmanının maskarası' der Akif.

Vatanını sevdirir:

'Sahipsiz olan bir memleketin batması haktır.

Sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır' der Akif.

Birlik ve beraberliğe önem vermelidirler.

'Girmeden tefrika bir millete düşman giremez.

Toplu vurdukça yürekler onu top sindiremez' der Akif.

Erdemli, hünerli, maneviyata değer veren, bilim ve teknolojide dünya ile yarışan bir gençlik yetiştirme idealine sahipti Akif' diye konuştu.

`height=

Ergün Yıldırım

İstanbul Sebahattin Zaim Ü niversitesi Öğretim Ü yesi Prof. Dr. Ergün Yıldırım, 'İstanbul İslamlaşma fikriyatının bir neferiydi Akif. İttihadı İslam siyasetini savunuyordu. İslam toplumlarını bir bütün olarak sahipleniyordu. Bütün Müslümanları kucaklayan bir siyaseti savunuyordu. Osmanlı`yı, ümmetin merkez siyasetini ve bütün Müslüman toprakları savunmak için bir birlik siyasetiydi. Batı ve Kuzey emperyalizmine karşı koymanın Müslümanların ortak siyasal tahayyülü ile mümkün olacağını ifade eder. Süleymaniye Kürsüsünde bunu haykırır. İslam toplumlarının büyük içayaklanmalar ve emperyalist müdahalelerle imparatorluğunu kaybederek parçalanma tehdidi yaşadığı bu dönemde, o siyasi merkezileşmenin anlamını yeniden inşa etmeye çalışıyordu' dedi.

Halil Gökkaya

Usta Şair Mehmet Akif Ersoy un, 'Şiir sanatını' şair Halil Gökkaya, Akif`in Hatıra evinde anlattı. Gökkaya, 'Akif, konuşma dilini şiirleştirdi, aruz ölçüsüyle şiirler yazdı. Türkçeyi bütün ihtişamıyla, sadeliğiyle ve lirizmiyle dillendirdi. Destansı eserler inşa eden Akif, sade bir dille manzum hikayeler de kaleme aldı. Seyfi Baba, Küfe, Hasta şiirlerinde çok güçlü mekan tasvirleri vardır adeta film sahnesi gibi. Akif in muhteşem bir kelime hazinesi, nefis bir ahenk anlayışı var harika bir şekilde kelimeleri seçer. Akif, dilimizin Mimar Sinan ı, şiirimizin Itrisi dir' dedi. 

Ali Erkan Kavaklı 

Gazeteci, yazar ve romancı Ali Erkan Kavaklı konferans serisinin 5`inci gününde 'Akif in İdeali-Vatan Sevdası Şiiri' başlıklı söyleşi gerçekleştirdi. Akif zor yıllarda yaşadığına dikkat çeken yazar Kavaklı 'Trablusgarp, Balkan, Birinci Dünya Savaşlarını gördü. Koca Osmanlı Devleti gözü önünde Batılılarca yıkıldı, parçalandı, yağmalandı. 

Çarşaf gibi devletten elimizde mendil gibi Türkiye kaldı. Kurtuluş Savaşına Akif bizzat katıldı. Evini ve ailesini İstanbul`da bırakarak Ankara`ya gitti, Burdur milletvekili olarak Meclis`te görev yaptı, cephelere gitti, askerimize vatan ve şehitlik aşkı veren konuşmalar yaptı. Akif birlik ve beraberlik, kardeşlik duygularını en iyi dile getiren şairdir' dedi. 

`height=

`height=

Sebilürreşat Dergisi

İstanbul, Beyoğlu, İstiklal Caddesi üzerindeki 1910 yılında yapılan ve zamanın en güzel yapılarından biri olan Mısır Apartmanı dördüncü katında vefat eden Mehmet Akif Ersoy`un Hatıra Evi`nde hergün saat:18.00`da konferans gerçekleştiriliyor. Konferanslar Beyoğlu Kültür Yolu Festivali Çerçevisinde Sebilürreşat Dergisinin bir kültür faaliyeti olarak gerçekleştiriliyor. 7 Ekim 2022 Cuma günü merhum Akif`in yaşayan tek torunu Selma Argon Ersoy ve Sebilürreşat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Bayhan, Akif`in son günleri hakkında bilgi verecekler. Akif sevenleri Mısır Apartmanına bekliyoruz.  

`height=

Mısır Apartmanı Mehmet Akif Hatıra Evi`ne konferans programı

1 Ekim Cumartesi - Zafer Bilgi / Çok Yönlü Â lim Mehmed Akif

2 Ekim Pazar - Süleyman Doğan/Mısır Apartmanında Asım ın Nesli nin İstiklalini Düşünmek

3 Ekim Pazartesi - Ergün Yıldırım/İstanbul Düşüncesinde Mehmet Akif

4 Ekim Salı - Halil Gökkaya/Konuşma dilinde bile aruzu kullanan şair ve şiiri

5 Ekim Çarşamba - Ali Erkan Kavaklı/ Akif'in İdeali -Vatan Sevdası ve Şiiri

6 Ekim Perşembe -Yusuf Tosun/ 'Mısır`dan Mısır Apartmanına Akif`in Sürgün Yılları'

7 Ekim Cuma - Selma Ersoy, Fatih Bayhan/Ailesinden Dilinden Akif in Son Günleri 

8 Ekim Cumartesi - Ahmet Akgül/Hürriyet ve İstiklal Vaizi: Mehmet Akif

9 Ekim Pazar - Berat Sarıtop/Mısır Apartmanı-Edirnekapı arasında Mehmet Akif 

10 Ekim Pazartesi - Mustafa Özçelik/Mehmet Akif in Bir Muallim Olarak Portresi

11 Ekim Salı -  Ahmet Emre Bilgili/Eğitim, Kültür ve Sanat Açısından Bir İlham Kaynağı Olarak Mehmet Akif Ersoy

12 Ekim Çarşamba - Dursun Gürlek/Mehmet Akif ve Aziz Dostları                                                                                

13 Ekim Perşembe -  Aziz Erdoğan/ Mehmet Akif in Eserlerinde GençTipi ve Dirvas Örneği

14 Ekim Cuma -  Hatice İslamoğlu Erdem/ Mehmet Akif Ersoy`un Safahatında Toplumsal Değişmenin Sosyolojisi 

15 Ekim Cumartesi - Nizameddin Duran/Akif ve Toplum

16 Ekim Pazar - Fatma Türk Toksoy/Mehmet Akif, Yabancı Okullar ve Emperyalizm Ü zerine Görüşleri

17 Ekim Pazartesi - Emek Ü şenmez/ Mehmet Akif ile İlgili Bazı Arşiv Bilgeleri

18 Ekim Salı -  Süleyman Gündüz/Mili ve Vatan Kavramları Arasında Mehmet Akif

19 Ekim Çarşamba -  Ferhat Ensar/Akif`te Öfke Söylemi

20 Ekim Perşembe -  Muhammet Sani Adıgüzel / Bir Edebiyat Ders Konusu Olarak Mehmed  kif Ersoy

21 Ekim Cuma -  İlhan Genç/ Türkçe Kur`an Mealleri Çığırını  Açan Mehmet Akif`in Yaşadığı Dram: Kim Haklı Çıktı?

22 Ekim Cumartesi Fethi Güngör/Müttaki Şair  kif`i Şiirlerle Yâd Etmek

23 Ekim Pazar -Cevat Akkanat / Özgün Bir Toplum Kurucu: Mehmet  kif 

`height=