Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan anlaşmalar çerçevesinde, Türkiye hükümetince uygun görülen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 'Türkiye’deki Irak ve Suriye Krizinden Etkilenen Sığınmacılar için Geliştirilmiş Destek' projesi kapsamında gerçekleştirilen 'Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları' toplantılarının beşinci hafta programı sona erdi. Ankara Çankaya'daki Büyükhanlı Park Otelde 3 gün süren Medya ve Mülteciler Basın Buluşmaları toplantısına Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Akarca, AB Türkiye Delegasyonu Uluslararası İşbirliği Sorumlusu Pierre Yves Bellot ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye İletişim Müdür Yardımcısı İpek Arseven Güven ile 140 yerel gazete temsilcileri ve Suriyeli gazeteciler katıldı. Son haftası gerçekleştirilen ve 658’den fazla gazetecinin katılımının sağlandığı basın buluşmalarının açılışı SGDD Genel Koordinatör Yardımcısı Kadir Beyaztaş’ın dernek ve çalışmaları hakkındaki konuşmasıyla başladı.

4 milyon sığınmacı misafir

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Mehmet Akarca,'Türkiye'deki medya ailesinin hepimiz birer fertleriyiz. Çok önemli olduğunu düşündüğüm sığınmacılar, göçmenler ve mülteciler meselesini başta Türkiye olmak üzere bütün dünyanın tüm ayrıntılarıyla bilinmesi gerekir. Günümüzde Amerika Birleşik Devletleri, Meksika sınırından Amerika Birleşik Devletleri'ne iltica etmeye çalışan 7 bin Meksikalıya karşı 15 bin askeri sınırda konuşlandırdı. Biz de Türkiye olarak biliyorsunuz 4 milyon sığınmacı misafir ediyoruz. Çocuğunu kucağına almış, karısının elinden tutmuş, annesinin arkasından ceketine yapışmış insanlar… Birkaç tanesi can havliyle Türkiye sınırına doğru koşarak geliyor. Arkadan ateş açmışlar onlardan kurtulmaya çalışıyorlar ve Türkiye’ye sığınıyorlar. Ondan sonra da Türkiye ne yapacak? Tabi ki sınırlarını açacak, bağrına basacak. Başka bir şey olması mümkün mü? İnsan sevgisi bu değil mi? Düşünüyorum, bu durumun üstesinden Türkiye geldi. O bölgede hayat normale döndüğü zaman, bu insanlar tekrar ülkelerine dönecekler ve döndüklerinde Türkiye'yi çok seven insanlar olacaklar' şeklinde konuştu.

Kayıp bir neslin önüne geçmeyi amaçlıyoruz

Mehmet Akarca’nın konuşmasından sonra Türkiye'nin sığınmacılara vermiş olduğu desteği takdire şayan olarak dile getiren AB Türkiye Delegasyonu Uluslararası İşbirliği Sorumlusu Pierre Yves Bellot, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Suriyeli çocukların eğitimi konusunda da büyük yatırımlar yapıldığını ifade eden Bellot, 'Türkiye dünyanın takdirini kazanmış durumda. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı, Suriyeli öğrencilere kapılarını açmış ve bu öğrencilerin kayıp bir neslin olmasını engellemek amacıyla eğitimlerine devam etmekte. Avrupa Birliği mali yardım fonlarının öncelikli alanlarının bir tanesini de Suriyeli sığınmacı çocukların bu eğitimi oluşturuyordu ve bunun için yaklaşık 1 milyar avroluk bir yatırım gerçekleştirdik. Eğitim alanındaki bu yardımın amacı elbette ki okula devamlılığın arttırılmasın ve yine aynı şekilde bunları sonuçlarından ölçülmesiydi' dedi.

Çok ciddi bir tablo

Kendi ülkesinde yerinden edilmiş durumda yaşamak zorunda olan kişi sayısının her gün 44 bin 500 civarı arttığını belirten SGDD Genel Koordinatör Yardımcısı Kadir Beyaztaş, 'Her 2 saniyede bir kişinin bulunduğu yeri iç savaş ya da başka nedenlerle, eğitim gibi nedenlerle terk etmek zorunda kaldığını görüyoruz. Bu çok ciddi bir tablo, ciddi bir rakam. Türkiye, Göç İdaresi Genel Müdürlüğümüzün verilerine göre 3.6 milyonu Suriyeli, 400 binden fazla da çoğunluğunu Afganların ve Iraklıların oluşturduğu Suriyeli olmayan nüfusla birlikte 4 milyondan fazla sığınmacıyı barındırmasıyla dünyada en fazla sığınmacı ağırlayan ülke konumunda. Bu noktada Suriye dışına gitmek durumunda kalmış Suriyeli nüfusun yüzde 64’ünün Türkiye'de yaşadığını belirtmek gerek. Bu nüfusa baktığımızda Birleşmiş Milletler'e üye 60'tan fazla ülkenin nüfusunu geçtiğini görüyoruz. Bu kıyaslama aslında ülkemizin ağırladığı, sorumluluk altına girdiği ve desteklerini esirgemedi sorunun önemini ortaya koyması açısından çok kıymetli' ifadelerini kullandı.

Mültecilerin çoğu 3 ülkeden geliyor

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye İletişim Müdür Yardımcısı İpek Arseven Güven de basın buluşmalarında bir sunum yaptı. Dünya çapındaki mültecilerin çoğunluğunun 3 ülkeden gelmekte olduğuna değinen Güven, 'Suriye bunların birincisi. Güney Sudan ve Afganistan da diğerleri. Şu anda dünya çapında birçok ülkede çeşitli göç durumları var. Daha geniş anlamıyla sığınmacı krizi şeklinde baktığımızda BMMYK ve BM Mülteci Örgütü birçok kriz ile ilgileniyor. En yakınımızda ise Suriye, onun dışında Irak var. Afrika kıtasına baktığımızda Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Güney Sudan, Burundi Cumhuriyeti, Nijerya ve Yemen var. Bunların dışında, yine Akdeniz geçişleri BM mülteci örgütünün ilgilendiği bir konu ve en yakında da hepimizin tanık olduğu Myanmar'dan Arakanlılar… Türkiye'deki duruma birazcık bakarsak son 4 yıldır dünyada en fazla mülteci nüfusuna Türkiye ev sahipliği yapıyor ' ifadelerini kullandı.

Programın ikinci ve üçüncü gününde de Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD) Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, UNICEF Türkiye İletişim Uzmanı Tülay Güler, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye İletişim Uzmanı Çelik Özüduru ve Haber Kameramanları derneği Aytekin Polatel ve Foto Muhabirleri Derneği Başkanı Rıza Özel konuk oldu.

DERYA ERHAN