Nasıl ki kötülüklerin anası içki ise sorunların babası da parasızlıktır. İşletmelerin en büyük sorunu satış yapmamaya bağlı parasal sorunlardan kaynaklanıyor. Satış yapmak içinde hizmet ve ürün üreterek müşteri bulmak için pazarlama yapmak ve satışa dönüştürerek tahsilat yapmaktır. Ancak gördüğüm kadarıyla işletmeciler satış yaparak para kazanmak ve işi işletmeyi büyütmek yerine bankalardan kredi ve hibe peşinde koşuyorlar. Bu durumda firma kâra geçmiyor sadece iflası bir miktar daha derinleştirerek erteliyorlar.

Evet satış yapmak işletmecilik size zor, iğrençmi geliyor o zaman firmada çalışan ya da devlet memuru olun. Ama işletmecilik kadar çok para kazanmayı unutun o zaman. İş hayatında satış yaptığınız sürece hayatta kalırsınız. Yani ya satar yada batarsınız bunun başka yollu yok!

Günümüzde işletmelerin en büyük sorunlarından biri de satış yapamamaktan kaynaklanmaktadır. Satış olmadığı takdirde kâr da olmayacağından işletmenin uzun süre ayakta kalması mümkün görünmüyor.

Satış yapmak para kazanmakla doğru orantılı olup satış olmadan para kazanılması ve işletmenin ayakta kalması söz konusu değildir.
Bir benzetme yapılacak olursa para işletmeler için insan vücudundaki kana benzer. Vücut ne kadar büyük olursa olsun kan akışı olmadan yaşam olmayacaktır. Bir işletme de ne kadar büyük olursa olsun para kazanmadığı takdirde yok olmaya mahkum olacaktır.

Aynı sektörde yeni girişimcilerin olması, rakiplerin daha fazla satış yapma noktasında yeni stratejiler geliştirmesi, yeni müşteri bulma arayışı kurumsal ve büyük firmaların hızla yayılması teknoloji ağırlıklı internetin getirdiği yenilikçi anlayıştan faydalanmak kargo şirketleri aracılığıyla uzaktaki müşteriye erişim kolaylığı gibi nedenler esnafın her geçen gün müşteri kaybetmesine ve kaybetmeye de devam etmesine neden olmaktadır.

Ayrıca mobil uygulamaya geçemeyen yenilikçi anlayışta satış ve pazarlama tekniklerine yönetemeyen firmaların en geçbeş yıla kadar sektörde yok olması kaçınılmaz olacaktır. Şimdi bile mevcut birkaçsektör haricinde firmaların %70 sen fazlası finansman sorunu yaşamaktadır.

Bir işletmede günlük net kar 300 TL yi buluyorsa geçim sağlanabilmektedir. Bu oran günlük 1000 TL civarında ise işletmeniz aracılığı ile zengin olma potansiyeline sahipsiniz demektir. 2000 TL günlük kazanca ulaştığınız takdirde milyoner olma yolunda ilerlediğinizin göstergesi olarak düşünülebilir. Bu oran günlük 3000 TL ve üzeri ise hayatınızı değiştiren bir potansiyelde işletmeye sahip olduğunuzu işaret eder. Bu nedenle ürün veya hizmet satışlarında özellikle günlük net karınızı takip ederek sektörde var olma potansiyelinizi de gözden geçirebilirsiniz.

İşletmelerde satış ekibi oluşturmak, eğitim desteğiyle satış yapılması, çalışan personelin de kendi potansiyelini eğitimle fark etmesini sağlamak daha fazla kazançelde etmeyi desteklemektedir. Doğru strateji ve yeni müşteri arayışı eğitimle desteklendiğinde zengin olmak para kazanmanın en kolay yolu olarak karşımıza çıkar.

Geleneksel satış yöntemlerinde fiyatlandırma ürün belirleme ve maliyeti azaltma, kârı arttıracak uygulamalar, dikey yatay çapraz küçülme ve büyüme, satış kanalları oluşturma, bayilik verme, aynı sektörde diğer firmalarla iş birliği yapmak, strateji oluşturmak, satış yöntemi belirlemek, dijital ( e ticaret ) satış ortamında yer edinmek, müşteri arayışında doğru hedef kitleye ulaşmak yüksek oranda geri dönüşü olumlu yönde etkilemektedir. Ancak satışa çıkarılan ürünün iyi ve kaliteli olması, doğru hedef kitleyi doğru reklam ve kampanyalarla desteklemekte gerekmektedir.

Ayrıca sağlam geleneksel bir işletme olmadan yapılacak el ilanı, dijital satış kampanya, afiş bilbord gibi reklam araçlarına ayrılan bütçe boşa gidecektir. Geleneksel bir işletme olarak sektöre adım atıldığında pazarlama yönteminin genele yayılması, birebir pazarlama yöntemi, gerilla pazarlama, içerik oluşturma, afiş dağıtımı, ağızdan ağıza pazarlama, viral pazarlama, görsel veya işitsel yayın yöntemlerinin bir veya birkaçtanesinin mutlaka kullanılması gerekir.

Bir esnaf ürün veya hizmeti nasıl satarım düşüncesiyle hareket ederken müşteri bir ürün veya hizmeti neden alması gerektiğini düşünür. Esnaf ancak müşteri benim ürünümü neden almalı sorusuna yanıt arayarak bir ürünü satışa çıkarması satışın çok daha kolay gerçekleşmesine olanak sağlayacaktır. Sattığım ürün veya hizmet müşterisine nasıl değer kazandıracak gibi bir düşünce kazanmanın esnaf adına ilk adımı olacaktır.

Bir işletmenin daha fazla kazançsağlaması için ürün veya hizmetin yanında işletme analizi yaparak ekip oluşturmak gerekir. Ayrıca eğitimle desteklenmiş satış odaklı doğru reklam ve fiyatlandırma yapılması şarttır.
Bu bağlamda işletmenizde zengin veya milyoner olma hayallerinizi ya da hayat değiştiren bir işletme sahibi olarak finansal özgürlüğe sahip olursunuz.