Marka olmak iş dünyasında rakiplerden ayrışmak ve bilinirlik için olmazsa olmazlardandır. Fakat genelde marka ile kurumsal kimlik çalışmaları bir birbirine karıştırılır.    Birde kurumsal kimlik ile kurumsallaşma farklıdır. 

Kurumsallaşma kurumsal Yönetim anlayışına sahip olup işletmeyi profesyonel olarak yönetim zihniyetine sahip olmaktır. Esnafliktan iş adamı olmaya giden yol kurumsallaşmaktan geçer. Bu yazının konusu kurumsallaşmak değil.  Kurumsal kimlik ve marka olmak üzerinedir ki bu ikisi bir birini bağlıdır. .

Logo,  isim slogan ve yazı tipi ve renkler bunların firmaya ait sosyal medya,  afiş,  tabela,  yazışmalarda, e postada kullanımı kurumsal kimlik çalışmasının bir parçasıdır. 

Resim,  yazı ve logo önünede resim çekinmek sosyal medya hesaplarında paylaşmak sizi marka yapmaz.  Marka olunmaz, olunur!. Sizi müşterileriniz marka yapar.  Marka olmak müşteride uyandırdiginiz duygu ile size, firmaya,  ürünlerle zihinsel ve duygusal bağ kurması ve kendine göre rakipleriniz arasında konumlandırmasıdır.

Bir işletme altı yıl civarında piyasada varsa artık bir marka olmuştur.  Bu marka mahalle,  il, ülke yada uluslararası marka olabilir orası değişken. Fakat benim anlamadığım hala bir konu var ki marka konumlandırma kavramı olup bana göre marka değil ürünler ve hizmetler hedef kitleye göre konumlandırma yapılır. 

Kurumsal kimlik çalışması yaparken en önemli iki kriter çıkar biri isim koymak.  Ismin kolay telefuz edilmesi,  bir sloganla desteklenmesi doğru renk ve logo ile desteklemek akılda kalmayı kolaylaştırır yada insanın aklına kolay gelir. Onun için en az 3 harf yalın , yada sıradışı kullanılmayan rakiplerle benzerliği olmayan olmasını tavsiye ederim. 

Bu isim firmanın hedef kitlesine yada amacına bağlı olarak slogan ile desteklenmesi gerekir mi özelikle yeni girişimciler ve hata bir çok işletmede hemen hemen yok  gibi. Aslında bu işletmecinin uada ürünün amacı,  vizyonu nedir sorusuna cevap niteliğinde olmasi gerekir. 

Neden marka olmalıyız? . Marka olmanın birçok faydası vardır.  Bunlar. 

1.  Müşteriler sizi kurumsal olarak algılar ve güvenl uyandırır. 

2. İnsanlar ürün ve hizmetleri daha fazla bedel ödeyerek almaya daha yatkınlığı olur.  Anlaşma ve sözleşmeleri imzalamaktan çekinmez.

3. Akılda kalıcı olur, ilgili insanın firmanıza ilgisini artırır. 

4. Satışı kolaylaştırır pazarlık yapmazlar,  şikayet etme oranları düşer ve tavsiye edilir. 

5. Rakiplerinizden keskin hatlarla ayrıştırıcı, diger firmalarda, bankalarda, yatırımcılar tarafından itibarlı işletme olur. 

6. Marka değeri oluşturur.  Marka değeri bir çok kişiye göre farklı hesaplanır en basit haliyle satılan ürün ile piyasadaki aynı ürünün fiyat farkı marka değeri olarak kabul edilir. Tabi ki yıllık kar marji, hisse değeri,  ciro bazlı,    toplam makina, ekipman değeri firmasının üçyıllık büyümesine göre de hesaplanirarak firma değeri ve marka değeri tespit edilir. 

Marka deyince akla. 

1. Kurumsal marka firmanın değerini artırmak,  insanlar tarafından güvenilir ve yatırımcılar,  kredi veren kurumlar tarafından itibar görmesini sağlayarak bilinirligi artırarak üretilen ürün ve hizmetlerin daha az reklam maliyeti ile pazarda yer edinmesini sağlar.  Daha çok tüzel kişiliği olan işletmelerde geçerlidir. 

2. Ü rün markası Bir firmanın adı ile ürün adi yada projesi farklı isimlerde olmasi durumunda marka ayrı konumlandırma yapıldığı gibi firma ile ürün aynı adı taşıyabilir.  Burada daha çok satışı destekleyecek şekilde ürün odaklı,  müşteri odaklı,  değer odaklı, pazarlama temelli çalışmaları yapılır. 

3. Kişisel marka Daha çok serbest çalışan kişiler ile danışmanlık alanında faaliyet gösteren işletmelerde uzmanlar, Kurumsal markalaşma yanında bireysel markalaşma yapmaları da gerekir. 

Peki marka olmanın altın kuralları. 

Marka olmak süte maya çalmaya benzer.  Peynir için peynir mayası katmak lazım,  yoğurt yapmak için yoğurt mayası katmak lazım. Yanlış yapılarak doğru bulunmaz. Dolaşıyla hedefler, amaçlar ve vizyona göre marka çalışması yapmak gerekir.  Bunun için

1. Tutarlı olmak   ürün ve hizmetlerde beli standartlarda ürün ve hizmetler üreterek, aynı kalitede ve kaliteyi artırmaya devam etmek. 
2. Kurumsal firma olmak   kurumsal olmayan işletmelerde ürünler,  görev ve yetkiler kişilerin keyfine kaldığı için adama göre muamele yapılar bu durumda her şey her zaman değiştiği için insanlarda algı oluşmaz veya kötü oluşur. 

3. Müşteri ilişkileri, Müşteri memnuniyeti sağlamaları,  üründe ve operasyonlarda yaşanan aksaklıklari gidermek satış sonrası takip ve iade alımı,  uzun süre ürünün ardına durmak ve ulaşılabilir olmak çağrı merkezi,  müşteri odaklı web sitesi,  sosyol medya yönetimi yapmak. 

4. Halka ilişkiler ve sosyal sorumluluk projelerinde yer almak. 

5. Çalışanları, müşterileri eğitmek, ürün ve hizmet geliştirmek , seminer ve etkinliklere katılmak,  konuşmacı, sponsor olmak, 

7. Kurumsal,  ürün, kişisel web sitesi oluşturmak.  Hizmetler, ürün ve firma hakında içerik oluşturmak, ürünleri geliştirmek.

Birinci bir tane ikinci binlercedir.  Ya birinci olursun yada sıradan olursun yapılan araştırmalara göre Türkiye de sektördeki firmaların % 10 sektördeki paranın % 70 ni elinde tutuyor.  Diğerleri % 30 u paylaşıyor.  Ya alanında bir numara ol yada bir numara olacağın bir alan bul!.