2020 yılında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Ankara Üniversitesi rektörü olarak atanan Ünüvar, aynı zamanda eski Sağlık Bakanlığı müsteşarı ve AK Parti Adana milletvekilidir. Bu yazıda, Necdet Ünüvar'ın hayatı, kariyeri ve başarıları hakkında bilgi vereceğiz.

Necdet Ünüvar, 6 Haziran 1960'ta Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Mersin'in Erdemli ilçesinde tamamladı. 1984 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu. Tıp doktoru olarak Mardin'de mecburi hizmet yaptıktan sonra, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde İç Hastalıkları ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları uzmanlığı eğitimini aldı.

1993 yılında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda yardımcı doçent, 1996 yılında doçent, 2001 yılında ise profesör oldu. Aynı üniversitede Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevini de yürüttü.

2002-2007 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirilen Necdet Ünüvar, bu süreçte sağlık alanında önemli reformlara imza attı. 2007 yılında AK Parti'den Adana milletvekili seçilen Ünüvar, 23., 24., 25. ve 26. dönemlerde Meclis'te görev yaptı. Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı, Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanlığı gibi önemli görevlerde bulundu.

Necdet Ünüvar, sağlık, bilişim, Türk dünyası ve uyuşturucu ile mücadele alanlarında yoğun çalışmalar yaptı. Uyuşturucu ile Mücadele Kurul Başkanlığı ve Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu üyeliği yaptı. Azerbaycan ile ilişkilerde aktif rol oynadı. Çalışmalarından dolayı 2020 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından "Devlet Dostluk Nişanı" ile ödüllendirildi.

2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikalar Kurulu üyeliğine atanan Necdet Ünüvar, 2020 yılında ise Ankara Üniversitesi rektörü olarak atandı. Necdet Ünüvar, İngilizce bilmekte olup evli ve üç çocuk babasıdır.

 (HABER MERKEZİ)

Editör: Alp Kılıç