`height=

Son yılların en hareketli ara transfer dönemini geride bıraktık. Ligin zirvesindeki takımlar bu dönemde sorun çözdü diyebiliriz. Galatasaray, Başakşehir ve Fenerbahçe eksik gördükleri mevkilere uygun isimleri kadroya dahil ederken, Beşiktaş takımda kalmak istemeyen ve maaşı yüksek oyuncularıyla vedalaşarak yerlerini maliyeti düşük futbolcularla doldurma yoluna gitti. Trabzonspor tamamen oyuncu satışına yöneldi, takviye yapmadı. Son yıllarda görmeye alışık olmadığımız büyükler arasındaki futbolcu alış verişi bu transfer döneminde yaşandı ve FB, Galatasaray`dan Serdar Aziz ve Beşiktaş`tan Tolgay Arslan`ı kadrosuna kattı.

GS ve FB takım kimyasına odaklandı

Galatasaray ara transferde hem golcü sorununu çözdü hem de savunmanın göbeğini Fatih Terim`in istediği özellikte oyuncularla takviye etti. Ligi tanıyan Mbaye Daigne ve Kostas Mitroglou sarı kırmızılıların gol yolunda silahı olacak. Genelde bu ikilinin aynı anda sahada olmasını beklemiyorum. Terim cezası bitince İlk 11`de Diagne`yi tercih edecektir. Mitroglou maçın gidişatına göre zaman zaman yedekten gelebilir. Fatih Terim asıl arzuladığı ve geleceğe dönük hamleyi Marcao, Luyindama tandemiyle yaptı. Bu ikili uyum sağladığında hava toplarına hakim, hamle üstünlüğü olan, çabuk, atletik ve geriden topla çıkabilen bir stoper ikilisi olacak. Alanya maçında geriden oyun kurmada biraz sorun yaşadılar ama geleceğe yönelik umut veren bir oyun sergilediler. Ligde zor günler yaşayan Fenerbahçe de ise Teknik Direktör Ersun Yanal savunmaya sertlik getirecek iki yerli stoper Serdar Aziz ve Sadık Çiftpınar`ı transfer derken, orta saha ve sağ kanadı hem savunmada hem de hücumda üretken olabilecek Victor Moses, Tolgay Arslan ve Miha Zajc ile takviye etti. Göztepe galibiyetiyle kazanamama stresini atan sarı lacivertliler yeni kadrosuyla seri galibiyetler alarak üst sıralara doğru yükselişe geçecektir.

Başakşehir tecrübe tercih ederken, BJK ekonomik hamle yaptı

Ligin en yaşlı kadrosuna sahip olan Başakşehir ara transferde gene tecrübeli isimlere yöneldi. 35 yaşındaki Demba Ba ve Robinho`yu kadroya dahil eden İstanbul ekibi, Galatasaray`ın Alanya karşısında puan kaybetmesiyle en yakın rakibiyle puan farkını 8`e çıkardı. Zirvede yalnız kalan ve bütün planlarını bu sene şampiyon olmak için yapan Başakşehir, bunun yolunun tecrübeden geçtiğine inanıyor ve şimdilik işler umduğu gibi gidiyor. Kendi içinde yaşadığı sorunlarla şampiyonluk yarışında geride kalan Beşiktaş transferde kadroyu güçlendirirken ekonomik hamleler yaptı. Takımda kalmak istemeyen ve maaşı yüksek isimler Ryan Babel, Ricardo Quresma, Tolgay Arslan, Pepe ve Vagner Love Beşiktaş`a veda ederken Burak Yılmaz, Mirin, Shinji Kagawa siyah beyazlı formayla tanışan yeni isimler oldu. Gönderdiği oyuncularla maaş bütçesini düşüren Beşiktaş, Antalyaspor deplasmanında rahat kazanırken Kagawa 81. dakikada oyuna girdiği maçta 2 gol atarak klasını konuşturdu.

Karaman`la Trabzon ruhu geri gelir

Transfer yapmamasına rağmen ara transfer dönemini en kârlı kapatan takım Trabzonspor oldu. Burak, Kucka, Onur Kıvrak ve Esteban`ı gönderen bordo mavililer yaklaşık 10 milyon avroluk maaş yükünden kurtuldu. Abdülkadir Ömür ve Yusuf Yazıcı`nın yanına altyapıdan yetişen Uğurcan Çakır, Hüseyin Türkmen ve Abdülkadir Parmak rotasyona dahil oldu. Bu sene için şampiyonluğun belki de Avrupa kupalarının uzağında kalacak bordo mavililer geleceğin iskeletini oluşturma yolunda adım attı. Ekonomisini düzelten, altyapısından oyuncu yetiştiren ve içhuzurunu sağlayan bir Trabzon zirvenin adayı olacaktır. Bu oluşumun mimarı Ü nal Karaman`la uzun süreli bir sözleşme imzalanırsa Trabzon ruhu geri gelecektir.

Alanya ve Y. Malatyaspor ara transfer dönemini kârla kapattı. Alanyaspor, Sp.Lizbon`dan satın alma opsiyonuyla transfer ettiği Merih Demiral`ın opsiyonunu kullanarak Sassuolo`ya sattı. Akdeniz ekibi, bu alış verişten 3 milyon avro gelir elde etti. Y.Malatyaspor ise Faslı golcüsü Boutaib`i Zamalek`e satarak kasasına 1.5 milyon koydu.

Siyasiler ülke sorunlarına  odaklansın

`height=

Galatasaray`ın Göztepe ve Alanyaspor maçlarına yabancı ağırlıklı kadroyla çıkması futbol kamuoyunda yabancı sayısı tartışmasını yeniden başlattı. Spor yazarlarının açtığı kapıdan siyasiler de girdi. Eski AK Parti Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu sosyal medya hesabından Galatasaray`ı 'İstiklal Marşı okuyabilecek tek bir Türk oyuncusu olmayan bir takım' olarak eleştirdi. Altyapıya önem verilmesi gerektiğini önerdi. Sayın vekil Galatasaray`ın kısa süre önce altyapısından yetiştirdiği Ozan Kabak`ı 11 milyon avroya Stuttgart`a sattığı gerçeğini unutmuş olsa gerek. Siyasiler her Türk vatandaşı gibi özgürce fikir belirtebilir ancak icra makamını işgal eden eski bir vekile kendi vekilliği döneminde de bugün de atletizm milli takımında Afrikalı sporcuların para karşılığı vatandaş yapılarak milli formayı giydirildiğini hatırlatmak isterim. Bir kulübün oyuncularının milli marşı söylemesi mi daha önemli yoksa milli formayı giyen bir atletin milli marşımızı söylemesi mi? Ayrıca bir siyasinin ülke ekonomisi, tarımı, hayvancılığı, eğitimi, güvenliği, kurucu önderi için göstermediği milli hassasiyeti futbol için göstermeye kalkması eleştirilecek durumdur. Sayın vekile önerim enerjisini aziz vatanın artarak devam eden sorunları için harcaması, popülizmden uzak durması.

Devlerin 'Anthony Davis' düellosu

`height=

Sezon başında LeBron James`in menajeri Rich Paul ile anlaşan Anthony Davis`in Lakers`a gideceği söylentileri yavaş yavaş hayata geçmeye başladı. Bir süre takasını isteyen Anthony Davis açıkça dile getirmese de kendine yakın kaynaklar aracılığıyla Lebron James ile beraber mor sarılı formayı giymek istediğini belirtti. Takası bir an önce gerçekleştirmek isteyen Lakers, Lonzo Ball, Kyle Kuzma, Brandon Ingram, Ivica Zubac ve bir ilk tur draft hakkından oluşan teklifi Pelicans yönetimine iletti. Pelicans ise oyunculara ilave olarak 2 adet 1. tur draft hakkı istiyor. Lakers ise 2 draft hakkı vermeye yanaşmıyor. Taraflar önümüzdeki günlerde yeniden görüşecek. Takasa 3. bir takım daha dahil olabilir. Pelicans`ın asıl hedefi takası önümüzdeki yaza bırakmak. Böylece NBA kuralları gereği bu sezon takas yapamayacak olan Celtics`i de Anthony Davis takasına dahil edip, oyuncusunu daha kârlı bir takasla elden çıkarmak. Bütün bu gelişmelerin ışığında Celtics GM`i Danny Ainge, Pelicans GM`i Dell Demps, Lakers Başkanı Magic Johnson ve Anthony Davis`in menajeri Rich Paul, arasındaki 'Anthony Davis düellosu' bir süre daha devam edecek gibi gözüküyor.

Eskişehirspor yasağı kaldırdı zirveyi karıştırdı

`height=

Transfer yasağı nedeniyle ligin ilk yarısında gençtakım takviyeli kadrosuyla düşme potasından kurtulma savaşı veren Eskişehirspor yasağın kaldırılmasıyla derin bir nefes aldı. Fuat Çapa`nın ekibi Kerim Avcı, Ferhat Kiraz, İbrahim Sissokho, Cristian Tanase, Marko Milinkovic ve Sezgin Coşkun gibi tecrübeli isimlerle takviye ettiği kadrosuyla ligde 2. Sırada yer alan Gençlerbirliği`ni 3-2 yenerek düşme hattından kurtularak derin bir nefes aldı. Kırmızı siyahlılar bu tür günleri yeniden yaşamak istemiyorsa çok değil 5 yıl önce sadece Tarık Çamdal, Alper Potuk`u satarak 11 milyon avro gelir elde eden bir anlayıştan, oyuncu ve teknik adamlara ödemediği borçları nedeniyle transfer yasağı cezası alan bir yapıya nasıl dönüştüğünü iyi analiz etmeli.

Tolgay gereksiz bir mücadeleye girdi

`height=

Beşiktaş`tan ayrılarak Fenerbahçe`ye transfer olan Tolgay Arslan tıpkı Hamburg`dan Beşiktaş`a transfer olduğu dönemde olduğu gibi tartışmaların odağı oldu. Gençfutbolcunun Fenerbahçe`ye imza attığı gün çimleri öpmesi, ardından FB armasını öperek daha önce Beşiktaş armasını öpmediğini belirtmesi siyah beyazlı taraftarların haklı tepkisine neden oldu. Tolgay şunu unutmamalı 100`er yıllık şanlı geçmişi olan bir büyük camiadan diğerine transfer oldu. Her futbolcuya nasip olmayacak bu durumun keyfini çıkarmaya bakmalı. Fenerbahçeli olmaktan duyduğu mutluluğu eski kulübüne gönderme yapmadan dile getirirse hem tepkilere yanıt vermekle uğraşmaz hem de Fenerbahçe`ye yararlı olmak için daha rahat konsantre olur.