Öğretmenlerin motivasyon kaynakları üzerinde daha önce durmuştuk. Motivasyon konusunu irdelerken yüksek motivasyonla öğretmenlik mesleğine yüklenen anlam arasında çok kuvvetli bir bağ olduğuna tanık olmak beni 'öğretmenliğe yüklenen anlam' konusuna sevk etti. Konuyu daha iyi analiz etmek için bir sorum daha oldu öğretmen arkadaşlarıma 'Öğretmenlik bir anlam arayışıdır, sizin için öğretmenlik ne anlam ifade ediyor?'

Bu soruyla yeni nesil öğretmenlerimizin öğretmenliğe nasıl bir anlam yüklediklerini öğrenmek istemiştim. Çünkü anlamını kaybeden ya da bir anlam ifade etmeyen bir iş, bir uğraş ya da meslek sürdürülemez. Sürdürülse bile bir anlamı olmaz. Kimseye bir yararı dokunmaz. Sadece 'mış' gibi olur. Anlamı ne kadar derinlerde ve kuvvetli ise o iş bizim için o kadar anlamlı ve kıymetli olur. Öğretmenlik bir anlam arayışıdır, tıpkı hayatın da bir anlam arayışı olduğu gibi. O anlamı ne kadar erken bulursak o kadar harika bir öğretmen oluruz. Konuyla ilgili yine öğretmenlerimizin vermiş olduğu birbirinden derinlikli cevaplar çok dikkate değer. Öğretmen arkadaşlarımın düşüncelerini kendi cümleleri ile aynen aktarıyorum.

Öğretmenlik benim bu dünyadaki serüvenim, kulluk yolum. Rabbimiz bizi nerede görmek istiyorsa bizler oradayız. Ben burada görülmek istemiş, bu meslek için ter akıtmışım, Dilara yalnızca Dilara olsaydı anlamı eksik olurdu. Dilara Teacher olduğumda merhamet, özveri ve ilim giriyor devreye. O halde bu tamamlayıcı meslek benim yoldaki azığım, beslendiğim kaynak diyebilirim. (Dilara Kızıl, İngilizce Ö, 2.yıl)

Öğretmenlik kişinin içâleminde bitmeyecek bir yolculuk, öğrenciliktir. Fazilet nehirlerini tıkayan taşları kaldırmak, ekmek, yeşertmek demektir. Öğretmenlik dünyaya en şerefli mahlû kat olarak gönderilmiş 'insanın' kalbine çiçekli yollar örmek demektir. Gidişattan kendini sorumlu tutmak, kimse yokken bile 'ben varım' cesaretini hür bir şekilde üstlenmek demektir. (Melike Özmen, Sosyal B, 2.yıl)

Benim için öğretmenlik bir yolculuktur. Bu yolculukta yolunuzu bulabilmeniz için tecrübeli bir öğretmenin kılavuzluğuna, yolunuzu şenlendirmek için öğrencilerinizin neşesine ve sevgisine, yolunuzu aydınlatmak için gözlerinizdeki ışıltıya ve yorulduğunuzda kolunuza girip yola devam etmenizi sağlayacak dostlara (meslektaşlara) ihtiyacınız vardır. (Rabia Karakuş, Türkçe Ö, 2.Yıl)

Öğretmenlik bir keşfetme sürecidir. Işık veren bir mum gibi aydınlatır etrafını. Kendi sahip olduklarından daha iyisini evlatları yani öğrencileri için ister. Çünkü öğretmen biraz anne, biraz babadır. Öğretmenlik sadece sınıf içinde yapılan bir meslek değildir. Toplumu şekillendirir ona yön verir. Öğretmenlik sevgi mesleğidir. Vehbi Vakkasoğlu şöyle der: Öğretmen yüreğe sevgi mührünü basan ve o sevgiyle öğrenciyi kanatlandıran kişidir.` Benim için de öğretmenlik öyledir, sevgiyle çıktığım bu yolda birçok öğrencimin yüreğine dokunabilmek duası ile; (Esra Çekirdek, Sınıf Ö, 3.Yıl)

 

Ders sırasında akıllarına gelen fikirlerle yüzlerinin aydınlanmasını görmek, birbirleriyle olan iletişimlerini izlemek, oyunlarını kurarken kullandıkları hayal güçlerine, zihinlerinin işleyişine şahit olmak, o zihinlere yeni şeyler katabilmek, onları daha iyiye götürebilmek, kısacası faydalı bir insan olabilmek... Benim için bu mesleğin anlamı bu. (Ü mran Gülen Kaya, Düşünme B, 1.Yıl)

Öğretmenlik, bugünün küçüğü yarının yetişkini olacak çocuklara en doğru yolu gösterebilme arayışıdır. (Nurşen Çağlar, Sınıf Ö, 3.Yıl)

Hz. Peygamber efendimiz(s.a.v.) ' Ulema, peygamberlerin varisleridir' buyuruyor. Â lim kişi, ilmiyle amel eden, Allah ın ilmini O nun için öğrenen kişidir. Öğretmenlikte anlam arayışım, işte bu hadis-i şerif üzerine kurulu. Ben örnek olarak peygamberlerin varisleri olmalıyım ve olacağım bi-iznillah. Öğretmenlik işte bu yüzden benim için, olma serüveni. Sadece maddi geçimimi temin ettiğim bir rızık kapısı değil aynı zamanda müslümanca düşünmenin ve müslümanca yaşamanın bir yolu. (Rıdvan Rahmet, Din K, 2.Yıl)

Öğretmenlik aynı anda birçok duyguyu yaşayabilme sanatıdır bence. Ama en önemlisi de sevgi ile her şeyin mümkün olabildiğini görmenizi sağlıyor. Öğretmeyi seven, yaşama farklı bakış açılarıyla sarılan, idealleri uğruna büyük fedakârlık yapan bir MUALLİM olmak için çalışmaktır öğretmenlik anlayışım. Öğretirken özümü buluyorum. Öğretmek iki defa öğrenmek demektir. Ve en rahat kendim olabildiğim yerdir sınıf. (Fatma Akın, Sınıf Ö, 2.Yıl)

Ben öğretmeni sadece öğreten değil, peygamberlerin mesleğini icra eden biri olarak görüyorum. Eğer öğretmen sadece öğretiyorsa, o zaman bir tür bilgisayar, tablet veya herhangi bir teknolojik cihazla aynı sıralamada kalma tehlikesi yaşayacak ve bu kutlu görev sıradanlaşacaktır. Eğitim gözden göze, gönülden gönüle akan bir yol ise iyi bir öğretmenliğin moral ile olacağına inanıyorum. Müfredattan önce insan diyorum. Öğretmenliğe yüklediğim anlam, insanı kıymetlendirme çabasıdır. (Enes Sarıgül, Din K, 1.Yıl)

Verilen anlam ne kadar büyük ise öğretmenin motivasyonu da o kadar yüksek olur. Çünkü anlam onlar için deniz feneri ya da kutup yıldızı gibidir. Yolunu kaybettiğinde, düştüğünde, yorulduğunda sizi tekrar ayağa kaldıran, yol gösteren, sizi güdüleyen, ateşleyen kıvılcım o anlamda gizlidir. Yukarıdaki öğretmenliğe verilen anlamları okuyunca umutlanmamak elde değil.

'Yarım olan beni öğretmenlik tamamladı, yoldaki azığım, beslendiğim kaynak, bitmeyen bir öğrencilik, yoldaki taşları kaldırmak, insanın kalbine çiçekli yollar örmek, kılavuzluk, şenlendirmek, aydınlatmak, dostluk, keşfetme süreci, biraz anne, biraz baba olmak, yön vermek, şekil vermek, sevgi mesleği, yüreğe dokunabilmek' ne güzel anlamlar değil mi öğretmenliğe dair.

Yine öne çıkan anlamlar arasında 'insanı kıymetlendirme çabası, önce insan, Peygamber mesleği, sevgi arayışı, kendi olma yolculuğu, olma, olgunlaşma serüveni, doğru yolu gösteren kılavuz ' gibi birbirinden güzel ve değerli anlamların yüklendiğini görmek çok sevindirici bir tablo hiçşüphesiz.

Bütün bunlardan sonra 'yeni nesil öğretmenlik' gerçekten çok etkileyici gözüküyor diye düşünebiliriz. Bu öğretmenlerin, öğretmenliğe yükledikleri anlama bakarak bile ne kadar farklı bir öğretmenlik yapacaklarını tahmin edebilirsiniz. Dur durak bilmeden öğrencileri için en farklı, en güncel ve en etkili yöntemleri bularak hiçbir bahanenin ardına saklanmadan öğrencilerinin bütün yönleriyle gelişimi için çaba harcamaya devam eder bu öğretmenler. Bu çabayı da ne para için ne de başka bir dış kaynaklı maddi bir motivasyon için değil tamamen içsel bir motivasyonla gösteriyorlar.

Yeni nesil öğretmenlere bütün öğrencilerin, bütün okulların ve toplumun çok ihtiyacı var. Eğitim adına bir dönüşüm, ciddi bir gelişme yaşanacaksa onların sayesinde olacaktır. Ama şu da unutulmamalıdır onların sayıları kendi kendine artmayacak. Sen, ben, biz, siz, tüm öğretmenler hep birlikte yeni nesil öğretmen olma konusunda hemen adımlar atarak, bu konuda ben de varım diyerek başlayabiliriz.