07 Şubat 2023, Salı
Son Dakika

Oktay: e-Devlet'te yeni bir devrim olacak 'dijital kimliÄŸi' getiriyoruz

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "e-Devlet'te yeni bir devrim olacak blokzincir tabanlı bir giriş sistemini, 'dijital kimliği' getiriyoruz. Vatandaşlarımız, blokzincir ağında oluşturulmuş dijital kimliklerle e-Devlet'e girebilecek." dedi.
02.01.2023 21.27.55

CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde Oktay baÅŸkanlığında gerçekleÅŸtirilen "Dijital Türkiye 2023 1'inci Toplantısı"na CumhurbaÅŸkanlığı Dijital DönüÅŸüm Ofisi BaÅŸkanı Ali Taha Koç, bazı bakan yardımcıları ve ilgili kamu kurum ve kuruluÅŸlarının temsilcileri katıldı. Oktay, toplantının açılışında yaptığı konuÅŸmada, küresel geliÅŸmelerle birlikte e-Devlet'in kapsamına ve iÅŸleyiÅŸine dair vatandaÅŸlardan alınan geri bildirimler ışığında Dijital Türkiye çalışmalarında yeni ufuklara ilerlediklerini söyledi.

Bu hedef doÄŸrultusunda toplantıda e-Devlet'e entegre edilecek içerikler ve sunulan kamu hizmetlerinin katma deÄŸerinin iyileÅŸtirilmesi, "askerliÄŸim" ve "varis-muris" sekmesinin yanı sıra "e-cüzdan", "eÄŸitim hayatım" gibi tek ekranda sunulacak yeni alanların, blokzincir tabanlı dijital kimlik, YeÅŸil Kalkınma Devrimi perspektifimize katkı veren "YeÅŸil e-Devlet kapısı" çalışmalarını, belediyeler ile sanayi ve ticaret odalarının dijitalleÅŸmesi, Devlet TeÅŸkilatı Merkezi Kayıt Sistemi ve Kamu Hizmetleri VerimliliÄŸi Projesi gibi konuları gündeme aldıklarını belirten Oktay, toplantının Türkiye Yüzyılı'nı "Dijitalin Yüzyılı" haline getirecek ilerlemelere vesile olmasını diledi.

Oktay, 62 milyona yakın vatandaÅŸ tarafından aktif olarak kullanılan e-Devlet Kapısı'nın hem Türkiye'nin dijital yüzü hem de yüz akı olduÄŸunu vurgulayarak, "Milletimiz ister türkiye.gov.tr üzerinden isterlerse mobil uygulama üzerinden 7 bine yakın hizmete 7 gün 24 saat dünyanın her yerinden eriÅŸebilmektedir. e-Devlet, geçtiÄŸimiz yıl 3 milyar 600 milyon defa yüzde 95 memnuniyet oranıyla kullanılmıştır." diye konuÅŸtu.

e-Devlet Kapısı'nı aktif ÅŸekilde kullanan ve tecrübeleriyle iyileÅŸtirilmesi ve zenginleÅŸtirilmesi için geri bildirimde bulunan tüm vatandaÅŸlara teÅŸekkür eden Oktay, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın liderliÄŸinde her zaman daha iyiyi hedefleyen bir hükümet olarak Dijital Türkiye çalışmalarını her geçen gün geliÅŸtirmek ve kamu hizmetlerinin dijital sunumunu etkinleÅŸtirmek için ciddi gayret sarf ettiklerini kaydetti.

"Dijital kimliÄŸi getiriyoruz"

Oktay, sunulan tüm dijital kamu hizmetlerini daha kullanıcı dostu ve kolaylıkla eriÅŸilebilir hale getirme çalışmalarını sürdüklerini dile getirerek, bu kapsamda bir alandaki tüm hizmetleri tek ekranda sunan bütünleÅŸik hizmetlerden "ikametgahım", "çalışma hayatım", "hac ve umre" iÅŸlemlerinin yoÄŸun raÄŸbet gördüÄŸünü ifade etti.

Üzerinde çalışılan "askerliÄŸim bütünleÅŸik hizmeti"nin de 2023 yılının ilk çeyreÄŸinde e-Devlet Kapısı üzerinden kullanıma sunulmuÅŸ olacağını açıklayan Oktay, böylece askerlik çağı öncesini, yoklama dönemini, celp ve sevk dönemini, muvazzaflık dönemini ve yedeklik dönemini içeren tüm askerlik sürecini kapsayan iÅŸ ve iÅŸlemlerin e-Devlet'te tamamlanabileceÄŸini bildirdi. Fuat Oktay, ÅŸöyle devam etti:

"e-Devlet'te yeni bir devrim olacak blokzincir tabanlı bir giriÅŸ sistemini, "dijital kimliÄŸi" getiriyoruz. e-cüzdan uygulaması kapsamında çalışacak giriÅŸ sistemi ile vatandaÅŸlarımız, blokzincir ağında oluÅŸturulmuÅŸ dijital kimliklerle e-Devlet'e girebilecek. On-line e-Devlet'ten off-line e-Devlet'e geçiÅŸin yani kullanıcılar açısından dijital bilgilerinin cep telefonlarında güvenli bir ÅŸekilde tutulabildiÄŸi bir sisteme doÄŸru evrilerek ilk adımlarını bugün attığımız bu çalışmamız, geliÅŸerek yeni kolaylıkların kapısını aralayacak. Türkiye Noterler BirliÄŸi ile yürütülen çalışmalar sonucunda 'veraset ilamı', 'e-randevu/baÅŸvuru', 'e-tespit' ve mirasçısı olduÄŸunuz kiÅŸi adına 'adıma tescilli araç sorgulama' hizmetleri uygulamaya alınmıştır. e-Devlet Kapısı üzerinden sunmaya baÅŸladığımız 'veraset ilamı sorgulama' hizmeti ile vatandaÅŸlarımız noterliklere gitmeden mirasçısı olduÄŸu veraset ilamlarına kolaylıkla ulaÅŸabilmektedir. Noter hizmetlerini dijitalleÅŸtirme çalışmalarımız idari düzenleme iyileÅŸtirmeleriyle devam edecek."

DiÄŸer taraftan belediyeler ve iÅŸ dünyasını da kapsayan dijital hizmetlerin sayısını her geçen gün artırdıklarına dikkati çeken Oktay, veri paylaşımını henüz tamamlamayan belediyeler ile sanayi ve ticaret odalarının gerekli hassasiyeti en hızlı ÅŸekilde göstermelerini beklediklerini, aksi takdirde vatandaÅŸların konforu için idari yaptırımlarla süreci hızlandırmak zorunda kalabileceklerinin altını çizdi.

Oktay, kullanıcıların güvenliÄŸini artırmak yönünde önemli bir hamle olan çift doÄŸrulama ile giriÅŸ kullanımını yaygınlaÅŸtırdıklarını belirterek, pek çok ülkeden önce baÅŸlanan e-Devlet çalışmaları gibi "yeÅŸil e-Devlet çalışmaları"nı da sürdüklerini anlattı.

Kamu kurumlarının merkez, taÅŸra ve yurt dışı teÅŸkilatlarında yer alan tüm birimlerine dijital kimlik kazandıran Devlet TeÅŸkilatı Merkezi Kayıt Sistemi'ni (DETSİS) kullanıma açtıklarını dile getiren Oktay, 65 yaÅŸ ve üstü vatandaÅŸlar için baÅŸlatılan adreste e-Devlet ÅŸifresi teslim edilmesi hizmetinin engelli vatandaÅŸları da kapsama alacak ÅŸekilde geniÅŸletilmesi için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

"Türkiye Yüzyılı'nda dijitalin yüzyılını hayata geçirmeye baÅŸlıyoruz"

Fuat Oktay, Dijital DönüÅŸüm Liderleri GeliÅŸim Programı'nı baÅŸlatarak kamuda bilgi iÅŸlem üst yöneticilerinin teknik bilgilerini güncel tutmalarını saÄŸlayacaklarını ifade ederek, ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı:

"Bugüne kadar gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz 13 Dijital Türkiye ve Bürokrasinin Azaltılması Toplantısı'nda aldığımız 208 kararın 166'sı yani yüzde 80'i tamamlanmıştır. DiÄŸer kararlarımız kapsamında kamu hizmetlerini geliÅŸtirme süreçleri ve süreklilik arz eden performans ve izleme nitelikli eylemler devam etmektedir. Bu toplantımızda mutabık kalınan kararları da hızlı ÅŸekilde uygulamaya geçirerek Dijital Türkiye yolunda uluslararası alanda rekabetçi olmayı sürdüreceÄŸiz. DijitalleÅŸme yolculuÄŸunda veri odaklı dönüÅŸüm ve siber kalkınma hamleleri ile de dijital geliÅŸim sürecimizi devam ettireceÄŸiz. Küresel geliÅŸmelerden geri kalmadan milli hassasiyetlerini koruyabilen bir anlayışla Cumhuriyet'imizin 100'üncü yılında, Türkiye Yüzyılı'nda dijitalin yüzyılını hayata geçirmeye baÅŸlıyoruz."

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a geçmiÅŸten bu yana bürokrasiyi azaltma ve Dijital Türkiye adımlarına öncülük etmesi dolayısıyla ÅŸükranlarını sunan Oktay, yeni açılan ve açılacak dijital hizmetler ile yapılan çalışmaların Türk milletine hayırlı olmasını diledi ve CumhurbaÅŸkanlığı Dijital DönüÅŸüm Ofisi baÅŸta olmak üzere tüm bakanlıklara ve ilgili kurumlara teÅŸekkür etti.  İTTİFAK-AA 



Yorum Ekle