Kitap okuma konusunda bugüne kadar ülkemizde, şehirlerde, okullarda, sınıflarda birçok etkinlik, program ve yarışmaların düzenlendiğini biliyoruz. Okuma ve anlama becerisini geliştirme kapsamında sınıflarda ve derslerde çok yararlı çalışmaların yapıldığını da düşünüyoruz. Her öğretmenin, her okulun hatta neredeyse her ailenin kitap okuma konusu, önemli gündemlerinden biridir her zaman. Son yıllarda yaşanan bütün teknolojik gelişmelere ve olumsuzluklara rağmen kitap okutma konusunda bütün eğitim camiasının kararlılığından bir adım geri atmadığı da bilinmelidir. Geldiğimiz noktada ise kitap okumanın ve anlama becerisinin istenilen düzeyde olduğunu söyleyemeyiz. Öğrencilerin büyük çoğunluğunun öğretmenler tarafından önerilen, ödev olarak verilen ve takip edilen kitapların dışında yeterli kitap okumadığını görüyoruz. Her geçen gün kitap okumanın öneminin arttığını sizler de biliyorsunuz. Son yapılan LGS, TYT, AYT sınavlarında başarılı olmak için çok çok iyi bir kitap okuyucusu olmak en önemli kıstas haline geldi artık. Sorulardaki kelime sayısı bile her geçen yıl katlayarak artmaktadır. Matematik sınavı ile ilgili son birkaçyılın kelime sayısına baktığımız zaman bile durumun ciddiyetini anlayabiliriz. TEOG 2016 ve 2017 sınavlarında matematik alanında sorulan 20 soruda toplam kullanılan kelime sayısı 374-475 arasında iken, 2018 LGS` de 860 kelime, 2019 LGS de ise 1210 kelime kullanılmıştır. Öğrencilerin sadece okuması ve yorumlaması gereken kelime sayısı yüzde 100 artmıştır. Analitik düşünme seviyesi üst seviyede olan pek çok öğrenci bile, yeterli zaman verilmediği için gerçek performanslarını sergileyememiştir. Anlayarak hızlı okuma konusunda öğrencilerimizin kendilerini geliştirmesinin yolu bol bol kitap okumaktan geçiyor. Okuma ve anlama becerisi yeterince gelişmeyen bir çocuğun sınavlarda, özellikle de günümüzün yeni nesil sınavlarında başarılı olma şansı kalmamıştır. Sadece Türkçe, sosyal bilgiler gibi sözel dersler değil matematik, fen bilimleri gibi bütün derslerde de başarılı olma şansı neredeyse yok denilebilir. Takdir edersiniz ki, okuma ve anlama becerisi ve kitap okuma konusunda okulda titiz bir çalışma yürütülse de yeterli olması düşünülemez. O yüzden mutlaka çocukların okul dışı zamanlarda da bol bol kitap okuması gerekmektedir.

Bu konuda ebeveynlerin de atabileceği bazı adımlar mevcuttur:
 Kitap okuma konusunda sizler de örnek olabilir ve ailecek kitap okuma saati düzenleyebilirsiniz.
 Çoğunuzun düzenli kitap okumasını sağlayabilir, takip edebilirsiniz.
 Çocuğunuzun ilgisini çeken kitapları temin edebilir ve evde kütüphane oluşturabilirsiniz. Evlerinde kütüphane bulunan çocukların okuma ve anlama konusunda daha başarılı olduklarına dair pek çok araştırma mevcuttur.
 Çocuğunuzla kitap üzerinde konuşarak, sohbet ederek, onu dinleyerek okumaya teşvik edebilirsiniz. Bu sayede onun kelime dağarcığını zenginleştirebilirsiniz. Erken çocukluk döneminde sözel dil anlamında daha çok kelime işiten çocukların okuma ve anlama becerilerinin çok daha iyi olduğu da bilinen bir gerçektir.
 Birlikte kütüphaneye ya da kitabevlerine gidebilirsiniz. Kütüphaneler okumayı teşvik eden özel mekânlardır. Kütüphaneye üye olabilir ve düzenli kitap okuma alışkanlığı kazanmasına destek olabilirsiniz.
 Kitap arkadaşları bulmasına yardımcı olabilir, okuma gruplarına girmesi için teşvik edebilirisiniz. Çocukların sosyal ortamlardan çok etkilendiklerini biliyoruz. Arkadaşlarıyla zaman zaman bir araya gelerek kitap okuma saatleri düzenlemelerine imkân sağlayabilirsiniz. Birbirlerine okudukları kitapları anlatmaları, paylaşmaları çok yararlı olacaktır.
 Akıllı telefon, tablet, televizyon gibi unsurlara kısıtlama getirebilirsiniz. Günümüzün en büyük problemlerinden birisidir ekran bağımlılığı. Bu ekranlardan çocukların kendi iradeleri ile uzak durmalarını bekleyemezsiniz. Bu konuda sorumluluk ebeveynlerindir. Aksi takdirde hiçbir çocuk, kitap okumayacağı gibi konuşma, dinleme, anlama gibi temel becerilerini de geliştiremez.
 Öğretmeni ile sıkı bir işbirliği yapabilirsiniz. Kitap okuma, anlama becerisinin geliştirilmesi uzun süre emek ve çaba isteyen bir süreçtir. Öğretmenle sıkı bir iş birliği içinde olmak, bu zor süreci daha kolaylaştıracaktır. Ortak bir dil, tutum ve tavır sergilemek önemlidir. Okul ile ev arasında ne kadar güçlü bir bağ ve işbirliği var ise çocuğun eğitimi için şartlar o kadar iyidir denilebilir.
 Sesli okuma yaptırabilirsiniz. Sesli okuma, okuma kusurlarını düzeltmek için çok önemlidir. Ayrıca anlamaya da katkısı büyüktür. Bazı çocuklar dinleyerek öğrenirler. Sesli okuma yapıldığında çocuk kendini dinlemiş olur aynı zamanda.
 Evde bazı metinleri onlara okutturabilirsiniz. Fırsatları değerlendirmek gerekir. Bir takvim yaprağını çocuğunuza okutabilirsiniz. Bir gazete ya da bir metin okunacak ise çocuklara okutturulabilir, merak edilen bir konuda araştırma yaptırılıp okumasına izin verilebilir.

Evde çocuğunuzla ilgili kitap okuma programı oluşturabilirsiniz. Programın detayında şöyle bilgiler yer alabilir:
 Her gün 30 dakika ya da 30 sayfa düzenli şekilde kitap okunmalıdır. Belirli bir saat dilimi ayrılmalı ve özellikle yatmadan önce kitap okunmalıdır.
 Okunan kitap ve sayfa sayısı düzenli bir şekilde ajandaya ya da kitap okuma takip formuna işlenmelidir. Çocuk düzenli şekilde kayıt tuttuğunda kendine olan güveni artacaktır. Haftalık olarak öğretmenine de bilgi verilebilir.
 Okunan kitap bir başkasına (anne, baba, abi, abla, arkadaş ya da bir başkasına) kısaca anlatılmalıdır. Dinleyen kişi kitapla ilgili birkaçsoru sorabilir.
 Özet defteri tutulmasında çok yararlar vardır. Okunan kitapla ilgili kısa bir özet yazılmalıdır. Bu aynı zamanda yazılı ifadenin güçlenmesi için de önemlidir.
 Ay sonunda genel bir değerlendirme yapılmalıdır. Aylık olarak okunan kitap verileri grafik haline getirilebilir.
 Düzenli kitap okuyan, hedefe ulaşan, okuma ve anlama becerisinde gelişme gösteren çocuklar için zaman zaman sürpriz olarak kutlamalar organize edilebilir. Bu kutlamalara arkadaşları, yakınları, öğretmeni davet edilebilir. Bu tür kutlamalar, kitap okumaya dair güzel duyguların oluşması için önemlidir.
 Kitap fuarları, imza ve söyleşilere ailecek gidilebilir. Bir yazarla tanışmak, onunla sohbet etmek, imzalı kitap almak, kitap okumayı teşvik eder.
 Yılda birkaçgünlük bütün aile bireyleri olarak dijital diyete girerek, o zaman zarfında kitap okuma kampı düzenleyebilirsiniz. Bu yoğunlaştırılmış kitap okuma kampı, kitapların ne kadar iyi bir dost olduklarını hatırlatır ve onları daha çok sevmemizi sağlayabilir.

Daha pek çok öneri sıralanabilir bu konuda. Önemli olan kitap okumaya dair olumlu bir tutum kazandırılmasıdır. Olumlu tutum da çocuğa örnek olmakla kazandırılabilir. Kuranı Kerimde Allah`u Teâla`nın ilk emrinin 'Oku' olduğunu ve Peygamber Efendimizin de  'İlim öğrenmek kadın, erkek her müslümana farzdır.'   buyurduğunu unutmayalım.
J.P.Sartre`nin dediği gibi ' Okumadan geçen bir gün, yitirilmiş bir gündür.'