Yeni Dünya Vakfı’nda devam eden kültür programı 'Bâbıâli Enderun Sohbetleri'ne Filistin coğrafyası ve özellikle Kudüs hakkındaki çalışmalarıyla tanınan gazeteci yazar Eyüp Güzel konuk oldu. Güzel’in Kudüs bilinci ile yetiştirmeye çalıştığı iki kız evladının da iştirak ettiği  'Sevdiğim Kudüs' isimli toplantı, Mehmet Nuri Yardım’ın takdimi ile başladı. Yardım konuşmasında, Eyüp Güzel’in idealist bir insan olduğunu belirterek, 'İslam dünyasındaki mazlum coğrafyaya ömrünü adayan Eyüp Güzel, yaptığı çalışmalarla, yazdığı eserle, çektiği belgesel filmle hem Kudüs davasınına ciddi katkılarda bulunmuş hem de herkese örnek olmuştur' dedi. Programı yöneten Merve Gamze Yüce, Güzel'e  'Kudüs’le ilgili çalışmalar yapmayı ne zaman ve nasıl düşündünüz?' diyerek sorularına başladı.   

İkinci kısa metrajlı film ‘Muradıtlar’

Geçtiğimiz ay sosyal medyada paylaşmış olduğu ‘Boyalarım Filistin’ adlı kısa metrajlı filminin izlenilmesinin ardından konuşmasına başlayan Eyüp Güzel, 'Öncelikle ev sahipliği yapan Yeni Dünya Vakfı yöneticilerine ve programı düzenleyen Mehmet Nuri Yardım Hocama teşekkür ederim. Ben normalde bir kitap yazarı değilim. Konu Kudüs olunca yazmam gerektiğini düşündüm. Film senaristi, yapımcısı değilim. Konu yine Kudüs olunca, birazcık da mesleğim ile ilgili bilgim olunca kısa metrajlı bir film yapmayı uygun gördüm ve yaptım. Nasip olursa ikincisi yakın bir tarihte gelecek o da 'Muradıtlar' olacak ismi. Konu Kudüs olunca insana kendi seviyesinin üzerinde işler yaptırabiliyor' diye konuştu.

İşgal önce zihinlerimizde başlıyor

Kudüs’ü kronolojik tarihi ile anlatan Güzel, 'Bedeli ödenmeyenin değeri düşmez, bedel ödemeyenin değeri düşer' dedi. Asr-ı Saadet’ten sonra işgal edilişinin en uzun dönemini yaşayan Kudüs’ün sahipleri olan biz Müslümanların önemli bir kısmının, ilk vahyin ‘’oku’’ olduğuna dikkat çeken Güzel, okumayıp öğrenmediğimiz için işgalin önce zihinlerimizde başladığını belirtti.

Kudüs için herkes bir şeyler yapabilir

Kudüs için herkesin bir şeyler yapabileceğini vurgulayan Güzel, Kudüs’ü ziyaret etmenin önemine dikkat çekti. Konuklar ve Kudüs 1917 kitabının yazarı Nurettin Taşkesen de görüşleri ile katkılarda bulundular.  Eyüp Güzel ‘Okumadan Kudüs Kurtarılmaz’ kitabını, toplantı hatırası olarak bütün misafirlere hediye etti ve imzaladı. Sağanak yağmurun rahmeti ile birleşen Kudüs toplantısı, hatıra fotoğraf çekimi ardından sona erdi. Programı, aralarında Nurettin Taşkesen, Mehmet Fatih Can, Fatma Ersem Yargıcı, Yusuf Bilge, Filiz Çırpıcı ve Yakup Tutum’un da bulunduğu bir çok isim takip etti.

Eyüp Güzel kimdir?

1972 İstanbul Tophane doğumlu olan Eyüp Güzel, ilk, orta ve lise öğrenimini doğup büyüdüğü Beyoğlu İlçesi’nde tamamladı. A.Ö.F. Kamu Yönetimi Bölümü’nde öğrenimine devam eden Güzel, ilk gençlik yıllarında kişisel bir merak sardığı haber arşivleme çalışmaları sırasında Filistin ve ilk kıblemiz olan Mescid-i Aksa’ya karşı ilgi duymaya başladı. Grafikerlik, web yazılımcılığı işlerinin yanı sıra yaklaşık 20 yıldan beri mahalli gazetecilik de yapıyor. Mesleğinin yanı sıra son yıllarda yoğun şekilde Filistin ile ilgili çalışmalara zaman ayıran Eyüp Güzel, 'Okumadan Kudüs Kurtarılmaz' isimli bir esere imza attı. 'Boyalarım Filistin' isimli kısa metrajlı filmiyle de kız çocukları üzerinden ‘Filistin’e dair herkesin yapabileceği bir şey vardır’ mesajını verdi. Çalışmalarını, bütün sosyal medya ağlarında kurmuş olduğu 'yerelden ulusala' isimli kişisel sayfasında paylaşarak yaygınlaştırmaya çalışıyor. Evli ve 3 evlat babası olan Eyüp Güzel, çocuklarını da Filistin konusunda duyarlı bireyler olarak yetiştirmeye ve bu anlayışın toplumumuzda yaygınlaşmasına çalışıyor.