Bu hafta başında, biliyorsunuz, Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile TARIM KREDİ ve benzeri DEVLET DESTEKLİ Gıda Ü rünleri Perakendesi yapan, yurt genelindeki mağazalarda İNDİRİMLİ FİYATLAR, et ürünleri, ihtiyaçve temizlik ürünlerinde başlatıldı.
(DİKKAT: Sadece aşağıdaki 'Bu Paragrafı' daha kalın ve bold harflerle yazalım) 

Ancak halkımızın görmek istediği, ulusal ve yerel marketlerde, manav, bakkal, mezeci ve hatta Fastfood lokantalarının, camekanlarına asılacak olan:
TEDARİKÇİLERİMİZLE ANLAŞTIK, BİZDE FİYATLARIMIZDA İNDİRİM YAPTIK. pankartlarıdır.

Olur mu? derseniz tabii ki olur! Nasıl olur? Biraz milli duygularla, insan sevgisiyle ve biraz da kardan, fedakarlıkla olabilir.
İşin özü, 'İnsana saygı ve sevgidir' tabii ki. Son yıllarda insanımızda, bu konuda oldukça 'vurdum, duymaz' bir yapı hasıl oldu. Müslüman Türk, daima mazlumun yanında olmuş, fakiri fukarayı, garip gurebayı kollamış ve kayırmıştır.

Hiçbirimiz uzayda yaşamıyoruz, nakliye fiyatlarının neden arttığını biliyoruz. Ü stelik iş yeri ve konut kiralarının da arttığını, bu marketlerde çalışan personelin   ücretlerinin kanunla arttırıldığını da biliyoruz. Aidatların, elektrik, su, doğalgaz gibi genel giderlerin de arttığının farkındayız. Ancak, şunu da biliyoruz ki, tezgahlardaki ürünlerin fiyatları aynı oranlarda arttırılmıyor, abartılıyor.

Tarladan, bağdan, bahçeden, mandıradan, mezbahadan, fabrikadan çıktıktan sonra, yukarıda bahsettiğim giderler eklendikten ve makul bir kazançilavesi de yapılsa, dahi bugünün etiketlerine ulaşmak çok zor. Nasıl başarabiliyorlar bilinmiyor, hani eskilerin dediği gibi: 'Ne sihirdir ne keramet, bunu yapmak büyük marifet'
Bereketli ve lezzetli günlerde buluşmak üzere, selam ve sevgilerimle.
@pakmanvasfi

 

LEZZETLİ GIDA Ü RÜ NLERİMİZE, DÜ NYA TALİP! 

`height=

LEZZETLERİMİZ, DÜ NYA LEZZETLERİ OLMA YOLUNDA

Deniz ürünlerimiz (çiğ & işlenmiş) başta olmak üzere, bakliyat, hububat, kuru yemiş, yaş sebze & meyve ile yenmeye hazır lezzetlerde, Avrupa nın gıda ihracat rekoru ülkemizde. Belli başlı 'Gıda Ü rünleri' ihracatımız tüm ülkelere yönelik hububat, bakliyat, kuruyemiş, fındık, yaş meyve ve sebze, tavuk eti ve diğer ürünlerin payı her geçen gün artarken, 'Deniz Ü rünleri' ve bilhassa 'Yetiştirme Balık' ihracatımız atakta.
2022 yılını tüm dünyada 'BALIKÇILIK ve SU Ü RÜ NLERİ YILI' ilan eden BM/ Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun dikkatini ülkemiz çekiyor.
Levrek, çipura, Türk somonu ve   alabalık başta olmak üzere bu konuda ki ihracatını:   Son 20 yılda, 18 kat arttıran ve her yıl bu rekorunu yükselten Türkiye, 2021 yılında başını Rusya, AB ülkeleri ve Japonya nın çektiği 106 ülkeye, 240.000 ton ile, 1.4 milyar $ olan ihracatının, bu yıl 2 milyar $ geçmiş olması bekleniyor. Konu ile ilgili olarak, AA ya yaptığı açıklamada Ege Su Ü rünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçıları Birliği Y.K. Ü yelerinden Ufuk Atakan Demir, Kovit - 19 salgınının çıktığı, 2020 yılından sonra, tüm dünyada balık tüketiminin arttığına dikkat çekti. Önemli mineral ve vitaminler barındıran balığın, tüketimine olan ilginin artmasıyla 'Türk Su Ü rünleri İhracatının' hız kazandığını ifade eden Demir 'Bizde kendimizi sürekli geliştiriyoruz. Yunanistan yetiştiricilikte önümüzde idi, şimdi biz onların önündeyiz. Şu anda dünyada levrek ve çipura üretimin de bir numarayız. Bundan dolayı da üretimde ve ihracatta büyük artışlar sağladık.' dedi. 

`height=

Toplam Gıda ürünleri ihracatımız 2021 yılında 25.1 milyar $ olmuş, bu yıl 35 milyar   $ geçeceği tahmin ediliyor.
AB ülkelerinde, Et ve Süt Ü rünlerimize uygulanan yasaklar da kalkarsa, bu rakamın 50 milyar $ ulaşması işten bile değil.
Yatırımcı ve ihracatçılarımız, üretim çalışmalarının en büyük karşılığını, Avrupa ülkelerinin Büyükşehir Hallerindeki ithalatçıların, artık Türkiye kökenli esnaflar olmasından alıyor. Ayrıca, bu esnaflar ve marketleri Türkiye den kendi özel markaları için yapılmış 'Private Lebel' ürünler de talep ediyorlar.

`height=

Konumuz olan, BALIK ve DENİZ Ü RÜ NLERİNE dönecek olursak, bugün ülkemizin sadece kıyılarında değil, içbölgelerinde de balık yetiştiriliyor, Türk balıkçıları Akdeniz ve dışında da Orkinos Balıklarını avlıyor, denizlerimizdeki çiftliklerinde, besleyip 10-12 kat daha büyüterek japonya ya ihraçediyor, Muğla ve İzmir de levrek, çipura, Karadeniz de Türk somunu, Elazığ da alabalık yetiştiriliyor. Adana, Mersin, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Denizli, Samsun, Malatya, Van, Hatay, Antalya gibi şehirlerimizde balıkçılığa yatırım yapan yeni girişimcilerimiz oluşuyor.

`height=

Bugün taze balıklarımızın ve karides, kalamar, ahtapot, midye, kerevit, vs. deniz ürünlerinin de ihracatı önem kazanmış vaziyette, hatta tüm ürünlerimizin işlenmiş türleri: Füme çeşitleri somon vs.gibi, tuzla pişirilmiş lakerda, çiroz, hamsi vs, extrs lezzetlendirilmiş ton balığı konserveleri, balıklarımızın döneri ile yağda sunulan kalamar, ahtapot, vs. Salataları gibi, midye dolmaları ve bunlardan yapılmış, donuk pizzalar, mantılar, kadayıfa sarılı karides ve balık filetoları gibi fantazi ürünleri de ihraçedebiliyoruz.

 

`height=

TÜ RKİYE NİN BALIKLARI, BALIK DÖNER OLDU, DÜ RÜ M e, BURGER e, PİZZA ya GİRDİ.

Avrupa da ve dünyada talep rekorları kıran, yetiştirme balıklarımız:
Çipuramız, Levreklerimiz, Alabalık ve Türk Somonumuz ile İzmir deki, 'SEAART Deniz Ü rünleri' tesislerinde, üretilen 'BALIK DÖNER' içve dış piyasaların dikkatini çekiyor.
Gözegir Ailesi, bu yatırımı ile Nisan 2022 de katıldığı Barcelona daki, dünyanın en büyük 'Balıkçılık Fuarı' Barcelona SEAFOOD GLOBAL de, Avrupa başka olmak üzere birçok ülkenin, balık ithalat ve tedarikçileri tarafından fevkalade başarılı bulundu. Türkiye nin, kalitesini dünyaya kabul ettirdiği yetiştirme balıkları ile katkısız, glutensiz, hiçbir kimyasal katılmadan, protein ve omega 3 zengini olarak üretilen, 300 Gr.lık pişirilmiş, kesilmiş ve şoklanmış paketlerde, içve dış piyasalara sunulan SEAART BALIK DÖNER in fabrikasını ziyaret ettim.

`height=

Son teknolojiyle donatılmış, otomasyonla el değmeden, hijyenik şartlarda, döner tekniği ile pişirilen, robotlarla kesilen ve paketlenen 5 Balık Çeşidinin, uluslararası sertifikaları ile helal ve koşar belgeleri de mevcut.
Kuruluşun kurucu ve yöneticileri Özkan ve Önder Gözegir kardeşlerle, Menderes teki tesislerinde görüştüm, içini gezdim. Tavada, fırında ve mikrodalgada çabucak ısıtılıp, yenebilen bu lezzetlerin tadına baktım. Paketiyle beraber mikrodalgada ısıtılabilen,nefis ve hiçbalık kokusu bulunmayan (sırrı marinasyonunda gizli imiş!) balık dönerini:   Salata içinde, pizza ve makarna üzerinde, sandviç, dürüm ve burger şeklinde tadımlarını yaptım.

`height=

Et ve tavuk döner lezzetlerini seven Avrupalıların, BALIK DÖNERE de bayılacaklarına eminim. Aynı günü akşamında ise, davet edildiğim İzmir in ünlü Balık Restaurant zinciri 'Veli Usta'nın, Balçova daki mekanında, profesyonel elinden, bu lezzetleri İzmir mezeleri ile birlikte bir kere daha deneyimledim.
Bu yemekteki sohbetimizde, Özkan Gözegir, kuruluşun Avrupa daki toptancılarla görüşüp, onları 27-30 Ekim de İstanbul da katılacakları, BAYİM OLURMUSUN FUARINA davet edeceklerini, bu fuarda ise, yerli ve yabancı ziyaretçilerini: SEAART BALIK DÖNER lezzetlerinin, 'Fastfood Franchising Restaurant' projesi: FİSH & TWİST ile tanıştıracaklarını öğrendim. Soğuk zincirle yapılacak, içve dış piyasalar dönük MARKET SATIŞLARI ile yurt içinde ve dışında FRANCHİSİNG olarak açılacak FİSH & TWİST Restaurantlarında,   başarılar diledim.

 

`height=

ÇENGELKÖY BÖREKÇİSİ nin, yeni rengi: 'YEŞİL'

1992 yılında, 'Börekçi Ustası' namlı Bülent Dilbağı tarafından kurulan, ÇENGELKÖY BÖREKÇİSİ nin 12. ve en yeni şubesi, geçtiğimiz Pazar günü benim ve sektörün duayenlerinin, tedarikçi kuruluş yöneticilerinin, basın ve börek severlerin katılımıyla, yine Çengelköy ün NATO yoluna çıkan caddesinde açıldı ve hizmete girdi.
30 yıllık logosunun renklerini, 'Görülen Lüzum' üzerine değiştirerek, 'YEŞİL' yapan Bülent Usta   'Semtin adını ve logomuzun benzerini kullanan börekçilerden, üstün kalitemiz ve muhteşem lezzetimiz ile ayrıştığımız gibi, rengimizle de ayrışarak, farkımızı sergileyelim diye düşündük ve bu şubemizden başlayarak tüm şubelerimizde, LOGO rengimizi değiştirdik' dedi.

`height=

ÇENGELKÖY BÖREKÇİSİ nin bu faaliyetlerinde, kendisine oğlu Yusuf Dilbağı da yardımcı olmakta. Tüm gün, tüm şubelerinde:  Kahvaltı, tatlı servisi de olan, klasik börek çeşitlerinin yanında kendine özgü, 'Börek Tostu' ve yeni börek çeşitlerinden örneklerinde ikram edildiğine dikkat çeken Bülent Dilbağı sözlerine devamla FRANCHİSE ile yurt içinde ve dışında büyümeyi, lezzetlerimizi herkese tattırmayı hedefledik, ayrıca merkez ve şubelerimizden ev ve iş yerlerine de sıcak ve dondurulmuş börek çeşitlerimizi göndere biliyoruz.' dedi.