Şefkat Orman Okulu 2021-2022

21.10.2021

`height=

Bir öğretmen düşünün, ormana uzak bir yerleşim yerinde, bir anasınıfında öğretmenlik yapıyor olsun, okul bahçesindeki birkaçağaçtan başka yakınlarında orman denilebilecek bir yer olmasın ve bu öğretmen kendi çabasıyla 5 yıldır orman okulu projesini yürütsün...

Diyeceksiniz ki nasıl?...

Evet, insan isterse imkansızı mümkün kılabilir. Bazen şartlar zorlanabilir. Mücella ve Ayşe öğretmen de aynen bunu yapıyorlar işte. Şartları zorluyorlar, imkansızı mümkün kılıyorlar. Konforlarını terk ediyorlar. Hep öyle değil midir? Birileri rahatlarını terk etmese, daha fazla efor harcamasa, bedel ödemese hiçbir alanda değişim, gelişim olmazdı değil mi? Bugün alkışladığımız, övündüğümüz birçok başarının ardında ne uykusuz geceler var ne acılar var, bir bilsek...

Orman okuluna gönül vermiş bu iki öğretmen, otuza yakın öğrenciyi her hafta, okula yarım saat mesafedeki bir ormanlık alana götürüyorlar ve bu ormanlık alanda orman pedagojisine uygun bir şekilde orman okulu eğitimi veriyorlar.

Hepiniz bilirsiniz, normalde açık alanlarda insanlar daha çabuk yorulurlar. Bazen pikniğe gittiğimiz zaman eve çok yorgun döneriz ve 'açık hava çarptı' deriz. Kolay değildir ormanda 5,6 yaşındaki çocuklarla ders yapmak. Hatta her hafta düzenli bir şekilde ormana gitmek ve o küçücük çocuklarla ders yapmak çok zordur.

Bu zorluğun üstesinden gelmektir asıl marifet. Bitmeyen bir enerjiyle ve heyecanla beş yıldır öğrencilerini neredeyse her hafta Gazi Kent Ormanına götüren ve ormanda dört, beş saat zaman geçirip birbirinden ilginçyapılandırılmamış etkinlikler yapan bu ekibi gerçekten kutlamak gerekir.

Ormanda ne mi yapıyorlar?

Ne yapmıyorlar ki?

Neredeyse sınıftaki bütün eğitim süreçlerini, öğretimi ormana taşıyorlar. Ağaçkabuklarından, ağaçyapraklarından, ağaçdallarından tutun da yerdeki çerçöpten taş, toprağa kadar ormanda bulunan her nesne onlar için bir ders materyali haline geliyor.

Yine toprağın altında ve üstünde bulunan bütün bitkiler, tüm canlılar onların inceleme, gözlemleme ve araştırma laboratuvarı haline gelmiş çoktan.  Hatta işi biraz daha ilerletip kompost gübre yapımına kadar getirmişler.

Kompost gübre projesi ile ilgili velileri ile iş birliği yapmışlar, okul yemekhanesi ile görüşmüşler, sebze- meyve kabuklarını ve ağaçyapraklarını toplayarak kompost gübre projesini başlatmışlar. Sadece bunlar değil elbette yapılanlar; Okulun bahçesinde küçük bir hobi bahçesi bile okuturmuşlar ve oraya mevsimsel olarak sebze ekimi yapmışlar.

Orman okulu projesini ilk defa duyan bazı veliler tereddüt ve endişe ile yaklaşmışlar başlangıçta. 'Ormanda çocuklar üşür mü, hasta olurlar mı, yürüyebilirler mi?' gibi endişelerini ifade etmişler. Fakat zamanla çocukların ormandan döndüklerinde daha mutlu olduklarını, daha rahatlamış olduklarını ve gerçekten çok büyük kazanımlarla döndüklerini görünce projeye inançları bir kez daha artmış. Bu durum öğretmenlerin de yapmış olduğu işe daha çok sahip çıkmalarını sağlamış ve onları motive etmiş. 

Evet gerçekten de yürütülmesi emek isteyen, içerisinde birçok zorluğu ve bilinmezliği barındıran bu orman okulu projesini büyük bir özveriyle yürütüyorlar. 

Büyük bir adanmışlıkla ve özverili bir şekilde projeyi yürüten başta Mücella ve Ayşe öğretmenlere ve onlara yardımcı olan Zeynep ve Ayşenur öğretmenlere yürekten teşekkür ediyoruz. 

İyi ki varsınız.