`height=

Ü lkemizde çok güzel işlere imza atılıyor. Bunları görmek için bakmak ve bardağın mütemadiyen dolu tarafıyla ilgilenmek lazım. Öz sanatlarımızla ilgili olarak başta üniversitelerde olmak üzere, meslek edindirme merkezlerinde, özel atölyelerde, STK`larda birbirinden değerli çalışmalara imza atılıyor. Kamuoyu tarafından pek bilinmese de MEB`e bağlı kuruluşlarda da geleneksel sanatlarımıza yönelik hamle çapında işler yapılıyor.

Böyle bir girişten sonra sözü öz sanat ve zanaatlarımız alanında müstesna çalışmaları olan İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü`ne getirelim. İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü örnek bir müessese Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde faaliyet gösteren müstesna bir sanat ve estetik okulu.

1945 yılında hizmete açılan Olgunlaşma Enstitülerinin Türkiye geneline yayılan on sekiz örneğinden biri olan Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü bu yıl 30`uncu kuruluş yıl dönümünü kutluyor. Yetkin usta öğreticileri ve öğretmenleriyle yüzlerce kursiyerine iki yıllık mesleki eğitim ve kısa süreli beceri eğitimleri sunulan yaygın eğitim kurumunda Türk-İslâm sanatları, el sanatları, giyim, nakış, kuyumculuk, halkla ilişkiler, grafik tasarım, geleneksel saraciye, seramik, tekstil, sanat tarihi ve edebiyat verilen branşlardan bazıları.

Pû şî de Projesiyle Hanedan`a vefâ gösterilmişti

`height=

Geleneksel Türk giyim ve unutulmaya yüz tutmuş Türk el sanatları alanlarında araştırma, tasarım, üretim, tanıtım ve pazarlama çalışmaları yapan Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü geçtiğimiz yıl, Emine Erdoğan Hanımefendi`nin himayelerinde, çini sanatımızın duayen ismi Ayşe Özkan`ın koordinatörlüğünde pû şî de projesini hayata geçirmişti. Proje kapsamında İstanbul`daki Osmanlı Hanedanı`na ait türbelerde zamanla eskiyen, işlevini göremez olan pû şî deler hamiyetli eller tarafından yenilenerek İstanbul`da metfun bulunan Osmanlı Hanedanı üyelerine vefâ gösterilmişti. İstanbul türbelerindeki sandukaların üzerinden pû şî de ölçüleri büyük bir özenle alındıktan sonra, pû şî de desenleri çeşitli aşamalardan geçip işlemeye uygun hale getirilerek desen çizimleri ve nakış hazırlıkları Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü`nün Esra Özken, Faruk Dinçer Eratlı, Melek İyem Büke, Merve Berna Tutmaz, Meryem Bayraktar, Meryem Çiftçi, Naciye Aksakaloğlu, Nergiz Erez, Ömer Faruk Özoğul, Pınar Ertüren, Turgay Günaydın ve Zerrin Okur`dan oluşan tasarım ekibi tarafından yapılmıştı.

Enstitü, Türk el sanatlarının asıllarına sadık kalınarak üretilip gelecek kuşaklara aktarılmasına katkı sağlayan seçkin koleksiyonlarını yurt içi ve yurt dışındaki sergi, defile, fuar ve organizasyonlarda tanıtırken Beylerbeyi`ndeki merkezinde 18. yy. ve 19.yy. Osmanlı dönemine ait orijinal giysi ve işlemelerin ağırlıkta olduğu müzeyi de milletimiz adına koruyup gözetiyor.

Kadınlara ve ülke ekonomimize destek

Araştırma, Tasarım, Tanıtım-Pazarlama bölümlerinin yanı sıra üretim atölyelerine de sahip olan kurumda uzman bir ekip tarafından Giyim Ü retim Teknolojisi, Seramik ve Cam Teknolojisi, El Sanatları Teknolojisi, Sanat ve Tasarım beceri geliştirme kurslarıyla, her yaştan bayanları sanat ve estetikle buluştururken kursiyer öğrencilerinin aile bütçelerine ve memleket ekonomisine katkıda bulunuyor.

Beylerbeyi`nden Yemen`e yardım eli

Kurulduğu günden, Ocak 2019 ayına kadar geçen 30 yıllık sürede 3625 kursiyerine meslekî eğitim 5132 kursiyerine de beceri geliştirme kurs hizmeti arz eden Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü geleneksel sanatlarımızın öğretimine ve yaşatılmasına önemli katkılar sağlarken sosyal meselelere ve Ü mmet`in sorunlarına da eğiliyor. Enstitü bu cümleden olarak Yemen`de yaşanmakta insanlık dramına duyarsız kalmayıp yardımda bulunmak amacıyla İstanbul Valisi Ali Yerlikaya`nın eşi Hatice Nur Yerlikaya`nın desteklediği bir sanat müzayedesi organize etti. MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül`ün, Hatice Nur Yerlikaya`nın, Ü sküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek`in Ü sküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen`in, Ü sküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın`ın da ilgi gösterdiği müzayede kurumun İstanbul Beylerbeyi`ndeki mekânında düzenlendi.

`height=

Yemen`e yardım amacıyla 12 Ocak 2019 Cumartesi günü gerçekleştirilen müzayedede, Enstitüde özel olarak üretilen kıymetli el sanatları ürünleri, İbrahim Çallı, Şevket Dağ gibi ünlü Türk ressamlarına ait yağlı boya tablolar, Yusuf İyilik koleksiyonundan antik tekstil ürünleri, hüsn-i hat, tezhip ve minyatür tablolarının yanında hayırseverlerin yaptığı bağışlardan oluşan toplam 100`den fazla eser sanatseverlerin ilgisine arz edildi. Müzayededen elde edilen gelir, Ü sküdar Kaymakamlığı ve MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü kanalıyla önümüzdeki günlerde Yemen`deki savaş zedelere ulaştırılacak.

Sanat tarihçisi Süleyman Faruk Göncüoğlu`nun yönettiği müzayedeye Nişantaşı Ü niversitesi Rektörü Esra Hatipoğlu, gazeteci-yazar Ayşe Böhürler, YÖK üyesi Bülent Arı, Hasan Kalyoncu Ü niversitesi Mütevelli Heyeti Ü yesi Songül Kalyoncu, İstanbul Milletvekili Belma Satır ve Hattat Hasan Çelebi ile birlikte iş ve sanat camiasından değerli isimler katılım gösterdi.

Müzayedeye birbirinden âlâ eserleriyle Enstitünün sanatkâr öğretmenleri ile birlikte, Hasan Çelebi, Muhibbi Sanat Evi, Gülçin Anmaçve öğrencileri, Mahmut Şahin ve öğrencileri, Ayşe Özkan, Sabriye Şeker-Şeker Sanat Evi, koleksiyoner Yusuf İyilik, koleksiyoner Mehmet Baştaş destek oldu. Ayrıca koleksiyoner Gökhan Yıldız da maddi katkı sundu. İttifak Gazetesi adına Yemen`e kardeşlik eli uzatan vefâ insanlarına şükranlarımı arz ediyorum.

H. Nur Yerlikaya: Yemen`e yardım insanlık borcudur

`height=

Müzayedenin ev sahibeliğini yapan Hatice Nur Yerlikaya müzayede öncesinde Enstitüde yaptığı açıklamada kardeş ülke Yemen`e yardım etmenin insanlık borcu olduğunu 'Yemen kemiklerinin tozu çöl kumlarına karışan Osmanlı askerlerinin hicran yaralarının biriktiği yerdir. Yemen bugün, Ebrehe`nin torunlarının vesayet savaşları altında, açlık ve susuzluktan yaşam mücadelesi verenlerin ülkesidir. Yemen bize uzak değildir. Topraklarımızın dışındaki en büyük Türk şehitliğinin bulunduğu Yemen şimdi, çaresiz gözlerle bizlerden umut olmamızı beklemektedir' cümleleriyle dile getirdi.

Müzayedeye katılan MEB Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül de milyonlarca Yemenlinin dünyanın en büyük gıda krizini yaşadığının altını çizerek 'Ü lkede 22 milyon kişi yardıma ve korunmaya muhtaç, son 3 yıldır süren savaşta yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybeden çocuk sayısı her geçen gün artmaktadır. Artık her 10 dakikada bir Yemenli çocuk açlık ve hastalıktan ölüyor. Mazlumların umut bağladığı bir medeniyetin ve ülkenin mensupları olarak yaraları sarmak ve ihtiyaçları karşılamak için her çığlığa gönülden karşılık vermek bizim hem insani hem de dini bir vazifemizdir milletimiz hiçkuşkusuz Yemen`de yaşanan drama da sessiz kalmayacaktır' dedi.

Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü ilham kaynağı

Müessesesini başarıdan başarıya götüren İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Yusuf Gürlek`i ve tüm mesai arkadaşlarını sanat ve estetik dünyamıza yaptıkları katkılar ve sosyal sorumluluk anlayışlarından ötürü tebrik ederken, müessesenin özel ve tüzel kuruluşlara ilham kaynağı olmasını temenni ediyorum.