Yazar ve iş insanı Recep Öncel tarafından kaleme alınan, “Örnek Medeniyetimiz: Vakıflar ve Dernekler” isimli kitap Akıl Fikir Yayınları tarafından neşredildi.  

Örnek Medeniyetimiz, kitabı titiz bir şeklide hazırlanmış ve kitapta yer yer fotoğraflarla süslenmiş. Kitabın bize verdiği önemli bilgiye göre, “ilk vakıf, Hz İbrahim (as) zamanında kurulmuştur. Hz İbrahim (as) kendisini ziyaret ve imtihan için gelen meleklere, “Allah’ı zikredin size sürülerimi vereyim.” demiştir. Gerçekten meleklerin Allah’ı zikretmeleri, sonucunda onlara sürülerini bağışlamıştır. Daha sonra melekler, “Biz meleğiz, sürüleri istemeyiz.” deyince, Hz. İbrahim (as); “Ben Allah’ın haliliyim, verdiğim sürüyü geri almam” dedi. Bunun üzerine Cenab-ı Hak kendisine bu malları vakfetmesini vahiy eyledi ve Hz. İbrahim (as) sürülerini vakfetti.”

Yazar Öncel, İslam’da ilk vakıf Sevgili Peygamber Efendimiz tarafından kurulduğunu, Aleyhissalatu Vesselam Efendimiz sahibi olduğu önce hurmalıkları ve sonra da Medine Çarşısı’nı ümmete vakfetmesiyle vakıf müessesesi ile başladığını ifade ediyor. 

`src=

Vakıf İnsan

Örnek Medeniyetimiz kitabında, takdim başlıklı yazısında Prof. Dr. Ömer Bolat şu önemli noktanın altını çiziyor: “İnsanların en hayırlısı, başkalarına faydalı olandır.” Peygamberimizin buyruğundan yola çıkarak böylesine önemli bir çalışmayı ortaya koyan yazar Recep Öncel’i “Vakıf İnsan” olarak vasıflandırıyor. 

`src=