Özgüveni olan gençve bakımlı bir bayandı. Bir bankanın krediler bölümünde yöneticiydi. 
Eğer annesi bizden fayda görmeseydi, bize müracaat etmez etse de bu kadar sabırla dinlemeye katlanmayabilirdi. 
Ama o biliyordu ki annesi tedavimizden oldukça memnun kalmıştı. Hatta sanki on yaş gençleştiğini söylüyordu. Annesini çay sohbetlerinde gören dostları şaşırıyorlarmış:
'Ay yüzünüz nasıl da pırıl pırıl olmuş Botoks mu yaptırdınız?' diye soruyorlarmış. 
Kendisini fizik tedavi bölümünde muayene ederken dikkatimi çekti sordum:
-Sağ kolunuzda ne var?
-Et beni var, onu mu soruyorsunuz?
Gülümsedim:
-Hayır hayır; Sağ dirseğinizin ısısı fazlalaşmış.
-Ne anlama geliyor dirsek ısınması?
-Eklemlerinizden söz ediyoruz;  
Alaycı ve şaşkın bir halde dedi ki: 
-Hakan Bey, beni öğrencilerinizden biri olarak görmeye niyetli değilsiniz herhalde; Ayol eklemlerin ne olduğunu bilmeyen mi var? Ben size güvendim ve teşhis konulamayan ve geçmek bilmeyen ağrılarım için geldim. Çok mu önemli şu kahrolası eklemler? 
-Evet çok önemli. Şikâyetlerinizin sebebini doğru anlayabilmeniz için eklemlerin kontrolü çok önemli. 
-Ee hadi anlatın öğretmenim(!) dedi yarı alaycı bir ciddiyetle. 
`height=
Hareket mekanizması eklemler
Dedim ki: 'sizden bazı isteklerde bulunsam; Örneğin: 'elinizi kaldırın' desem. Ya da 'iki adım ilerleyin', 'koşun', 'oturun', 'kalkın' diye söylesem; Sonra ekledim:
'Eğer eklemleriniz çalışmasaydı bu isteklerin hiçbirini yerine getiremezdiniz. Vücut hareketi bir kas kasılmasından öteye gitmezdi. Oysa şimdi vücudunuzu bir makine gibi kullanıyorsunuz. Ve ne enteresandır ki, dünyanın en mükemmel makineleri insan vücudunda saklı;
-Hakan Bey, 'eklem' dediğiniz iki kemiğin birleştiği bölgeye veya organa verilen isim değil mi?
-Evet, kemiklerin kolay hareket etmesini sağlar. Aynı bölgede kıkırdak dokular da vardır. 
-E biliyorum ben bunları.
-Ama ben size eklem hakkında biraz daha fazla bilgi vermek istiyorum. Çünkü çok önemli... 
-Buyurun verin bakalım.
-Eklemlerde adına 'sinovial' denilen parlak, mavimsi beyaz renkte ve kaygan sıvılar vardır. Tıpkı bir makine yağı gibi eklemlerin kolay hareket etmesini sağlar bunlar. Öte yandan çabuk aşınmamaları için tıpkı matbaa makinelerinin dişlilerinin birbirinden farklı metallerden oluşturulması gibi eklemlerdeki iki eklem yapısı da birbiriyle aynı değildir.

`height=

Eklem ısısı ve otocool sistem
Konuşmamız sohbet tadında bir konuşmaya dönüşmüştü. Kahvelerimizi yudumlarken anlatmaya devam ettim. 
-Eklemlerdeki hareket, aynı zamanda o bölgede ısı artışına sebep olur. Ama eklem çevresindeki tendonlar ile kemik arasında bulunan tendonun sürtünerek hasar görmesini engelleyen kesecikler, ısınmaya karşı harekete geçerler. (Bu keseciklere bursa adı verilir. Bunlarda aşırı kullanım veya travma sebebiyle yangı oluşabilir. Kese içinde sıvı birikimi ve yangı oluşur. Ağrıya sebep olan bu durum özellikle sporcularda performansı olumsuz yönde etkiler. En çok, omuzda, dirsekte, dizde, kalçada, ayak bileğinde bulunan bursalarda bu problem izlenmektedir.)
Bu sistemin çalışması hepsi otomatiktir; Yani eklem harekete geçerken, kendi ısınmasını dengeler ve ısınan bölgeyi soğutacak sistemleri de otomatik harekete geçirir. Eklem hareket etmeyince onlar da hareket etmez. 
-Yani sorun sanki biraz da hareketsizlikte öylemi?
-Evet; Sağlıklı bir vücutta eklemler, vücudun hareketini sağlarken, aynı zamanda kendi enerjisinden meydana gelecek ısınmayı kendi OTOCOOL sistemiyle soğutmayı sağlar. 
Gençhastamız, konuyu biraz daha anlamış olmanın memnuniyetiyle gülümsedi:
-O zaman benim sağ kolumdaki ısı, sol koluma göre fazla ise sağ kolumdaki eklemlerde bulunan OTOCOOL sisteminde bir aksama veya arıza var demektir öyle mi?
-Evet öyle; Mükemmel anlamışsınız; Sizin sol dirsek ekleminizdeki 'soğutma sistemi' tam randımanlı çalışırken sağdaki sistem tam çalışmıyor demektir.  Bu da, eklemdeki OTOCOOL sistemde bir sorun olabileceği anlamına gelir. Bunun birçok sebebi olabilir. Travmatik de olabilir, zorlama ile de olabilir veya oto-immün romatizmal da olabilir.
- Zaten epey zamandır sağ kolumu ve omuzumu fazla oynatamıyordum. 
-Bu tür aksaklıklar önemsenmeli ve geciktirilmemelidir. İlk başlarda eklem bölgelerinde ısı artışı olur. Ardından hafif ağrı ve şişlikler meydana gelebilir. Safha safha eklemlerde hareket kısıtlılığı ve akabinde eklem içyapısında deformasyon başlar. 


Muayenede palpasyon tecrübesi önemlidir
Hastama tekrar güven ve rahatlama gelmişti:
-Annem tedavinizden çok memnun olduğu gibi eminim benim kronik ağrılarıma da çözüm olacaksınız. Galiba muayenede 'sağ kolunuzda ne var?' derken de bunu amaçlamıştınız?
-Evet; Uzmanlar bu tür şikâyetle gelen hastalarda eklemleri test etmeyi, gözlemlemeyi ihmal etmemelidir. Eklemde palpasyonla yani parmakla dokunarak ısı değişikliği var mı yok mu inceleme yapmalıdır. 
Eğer eklemde bu şekilde bir ısı artışı varsa. Burada eklemin mutlaka kendi ısıtma soğutma sisteminde bir anormal durum olduğunu fark edip ona yönelik bir tedavi uygulamaya karar vermelidir. 
Hastalarımıza genelde, başlangıçta önemsemedikleri ama ileride yaşam kalitesinde önemli derecede olumsuz etkileyecek eklem ağrılarının çoğunun hareket kısıtlanmaları ve eklem hareketsizliğinden kaynaklandığını hep söylüyoruz. 
Bu durumda eklem ve eklemlerdeki OTOCOOL sistemin randımanlı çalışmıyor. Çalışmayınca da safha safha bölgede deformasyonlar oluşuyor. Örneğin iltihaplı eklem romatizması olan romatoid artrit ve yüzlerce alt çeşidi olan romatizmal rahatsızlıklar, kireçlenmeler, ankilozan spondilitler, bursit adı verilen rahatsızlıklar, bel ve boyun fıtıkları, dejeneratif omurga rahatsızlıkları, eklem problemleri vb. hep eklem ve OTOCOOL sistemini öne çıkartan vakalardır. 

Kimler aday?
Bu rahatsızlığa kimler aday dediğimizde ise genelde sizin gibi masa başı çalışanlar, stresli ortamda yaşayanlar, az hareket edenler, nemli ve rutubetli ortamda yaşayanlar, fastfood türü beslenenler diğer yandan kimi travmalara, sporcu yaralanmalarına maruz kalanlar, bir takım enfeksiyonlar sebebiyle meydana gelen eklem içi iltihaplanmaları vb. olanlar.
Bu tür şikâyetlerle polikliniğimize müracaat eden hastalarımız, genelde sizin gibi sırtında, omzunda, vücudunun gezinen değişik bölgelerinde geçmek bilmeyen ağrı olduğunu söyler. Hareket kısıtlılığından vb. şikâyet eder. Ama hikâyesini dinlediğimizde görürüz ki örneğin omuzlarda ilk başta eklem ısısında artışlar, ara ara yanmalar vb. başlamıştır. Zaman içinde eklemlerin esneklikleri kaybolmaktadır. Sonra bağların yumuşak dokuların hareketliliği azalır.

Erken teşhis, tedavide çok önemli
Genelde hastalarımız bize müracaat ettiğinde rahatsızlık çoğunlukla ileri evreye gelmiş oluyor. Yine bel ve boyun fıtıklarında da, fıtığın oluşumundaki ilk evreler fıtık bölgesinde bir enflamasyon ile bölgedeki içısı dengesinin bozulmaya başlamasıdır. Yine kalça ekleminin erimesinde de ilk evre OTOCOOL sistemde meydana gelen denge bozukluğudur. İltihaplı romatizmal hastalıkların tamamında, en başta bu sistem bozulmaktadır. Bu zeminin oluşmaması için herkes için istisnasız hareket şarttır. Hem de ömür boyu;
Akupunktur ve fizik tedavi programı ile yüz güldürücü sonuçlar aldığımız sizin gibi hastalarımıza aynı zamanda şu önerilerde bulunuyoruz:
'Eğer hareketsiz bir ortamda çalışmak zorunda iseniz, örneğin masa başı çalışmak durumundaysanız, ya da taksi şoförü, uzun yol şoförü gibi sürekli oturma pozisyonundaysanız, genelde üçbeş saat sonra boyun ve ensede veya omurgada bir ağrı, bir tutukluk, esnekli kaybı hissedersiniz. Dolayısıyla hiçolmazsa saatte bir masadan kalkıp bulunduğunuz ortamda bir vesileyle birkaçadım yürümeli, eklemleri hareket ettirmeli ve masa başı egzersizleri yapmalısınız. 
Çünkü üçbeş saat boyunca vücut hareketsiz olunca omurganın kanlanması da, canlanması da adeta durma noktasına gelir. 
Biz bu rahatsızlıkları tedaviye alırken omurga ve eklem ağrısı olanlarda o bölgeleri akupunkturel noktalardan hareketle uyararak bölgenin lokal kanlanmasını doku esnekliğini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu uyarı seansları o bakımdan çok kısa sürede sonuçveriyor ve hasta bir iki seansta rahatladığını söylüyor. Bu rahatlamanın sebebi akupunkturel uyarılarla bölgede sistemin harekete geçmesini sağlamaktır. Böylece bölgede eklem hareketleri ve OTOCOOL sistem tekrar devreye girer. Unutmayınız ki 'işleyen demir ışıldar'