`height=

Palet Türk Müziği İlk Okulu yazımıza devam ediyoruz;

'Meslek sazı' başlığında

'Öğrencilerimizin seçecekleri enstrümanlarını teknik ve tarihi bağlamda bihakkın tanınmasına yönelik çalışmaların yapılmasının akabinde, metot ve meşk usullerinin harmanlandığı bir çizgide mesleki enstrüman eğitimleri, konusunda uzman sanatçı hocaların riyasetinde birebir gerçekleştirilmektedir.' yazmaktadır.

AY: 'Meslek sazı' değil, 'Meslek Çalgısı' 'Enstrüman/Enstruman' değil, 'Çalgı' olmalıdır. Artık, bu dilde ve terminolojide birleşelim. YÖK e bağlı müzik kurumları geçti zaten; 'Kabak Kemane' değil,  'Kemane', çünkü artık 'kabaktan' yapılmıyor. 'çocuklarımız için özel materyal ve teknikler ile yeniden yorumlanmıştır.'  cümlesindeki 'özel materyaller ve tekniklerin yeniden nasıl yorumlandığını ' çok merak ettik. Sevgili Yüce Gümüş, notlarını alıyordur;

'Türk  Müziği Müzesi' başlığında

'Alanında tek olan bu müze, Türk Müziği tarihinden, enstrüman bilgisine, ses kayıt tarihinden, bestecilere, bestelere, formlara, usullere kadar Türk Müziğinin hemen hemen her alanına temas eder mahiyette tematik bir müzedir. Teknolojik pek çok detayın yer aldığı bu alan, tüm sanatseverlere hizmet verecek donanımda uluslararası müzecilik anlayışı ile gerçekleştirilmiştir.'

AY: Teşekkür ederiz, güzel düşünülmüş..Kütüphanesiz ve müzesiz &ndash küçük çaplı da olsa- kurum olmaz..Ancak, 'alanında tek olmadığını' belirtmiştim. Bu tematik müzeyi en kısa zamanda gezip, izlenimlerimi sizlere aktarmak istiyorum.

`height=

'Yetenek Sınavı Değerlendirme Kriterleri' başlığında

Yetenek Sınavımızın (İşitme Sınavımızın) 4 Aşaması

  • Ritim Tekrarı
  • Ses Tekrarı
  • Şarkı Söyleme
  • Ödev Şarkı Geri Dönüşleri

* Alanında uzman 5 kişilik bir jüri tarafından değerlendirme yapılır.

* Tüm değerlendirmeler sonrasında alınabilecek en yüksek puan 40`tır.

RİTİM TEKRARI

Ritmik kodlama tekniği ile adayların bu anlamdaki yetileri ölçülmektedir.

* Alınması hedeflenen tam puan 10`dur.

AY: Kodlama müzikte kullanılmayan bir kelimedir. Çünkü kodlama 'Programlama ya da diğer adıyla yazılımlama, bilgisayarın donanıma nasıl davranacağını anlatan, bilgisayara yön veren komutlar, kelimeler, aritmetik işlemlerdir' 

SES TEKRARI

Değerlendirmeye alınan çocukların yaş aralığı ve verebilecekleri ses sahası sınırlı olduğunda 10 ses ile sınırlı bir değerlendirme yapılmaktadır.

* Alınması hedeflenen tam puan 10`dur.

ŞARKI SÖYLEME

Bu aşamada aday öğrencinin kendi hazırladığı bir şarkıyı tüm müzikal kaideleri ile doğru bir şekilde söylemesi beklenmektedir.

* Alınması hedeflenen tam puan 10`dur.

AY: 'tüm müzikal kaideleri ile doğru..' değil,  'Müzik kural ve  nüanslarıyla  doğru; ' olsa iyi olur..

ÖDEV ŞARKI GERİ DÖNÜ ŞLERİ &ndash 1

Bu aşamada aday öğrencilerin daha evvel bilmelerinin mümkün olmayacağı bir şarkı jüri tarafından ilk günde ses kaydı ve sözleri olarak verilir. Amaç aday öğrencilerin işitsel öğrenim hızların gözlemlemektedir. 5 gün, işitme yetisine sahip bir çocuğun bir şarkıyı tam manasıyla doğru bir şekilde öğrenmesi için yeterli süredir.

Ortalama bir hedef belirlenerek her gün, kendi içerisinde değerlendirilir.

AY: Artık internet sayesinde 'bilmelerinin mümkün olmayacağı bir şarkı' ortadan kalkmıştır. 'ses kaydı ve sözleri' ne demektir? 'İşitsel öğrenim' değil de 'işitsel zeka' konuşmaları,  müzikleri  ve doğadaki diğer sesleri algılama, yorumlara, hatırlama gibi becerilerin tamamını kapsayan zeka türüdür. Ancak, 5 günün yeterli süre olduğu gibi bilimsel bir açıklama bilmiyorum. (Varsa öğrenmek isterim)  İşitsel zekası olan çocuk,  10 dk.,30 dk.,60 dk. da hafızasında tutabilir.

ÖDEV ŞARKI GERİ DÖNÜ ŞLERİ - 2

Değerlendirme Kriterleri

  • Sesleri doğru vererek şarkıyı söyleme
  • Ritmi hızı ve tartımları cihetinde doğru söyleme
  • Şarkının sözleri doğru ve anlaşılır olması
  • Günlük ilerleme

* Alınması hedeflenen tam puan 10`dur.

AY: Okulda sınıf ve salonlara sanatçı isimleri verilmesi çok iyi düşünülmüş. 'Ah de Vefa' her zaman gerekli

'Kemal Batanay Sınıfı öğrencilerimiz, Cinuçen Tanrıkorur Konser Salonu nda düzenlenen 'Enstrüman Teslim Töreni'nde...'

'Cinuçen Tanrıkorur Konser Salonu Neyzen Niyazi Sayın, Kemal Batanay ve Neyzen Emin Dede Sınıfı'

Not: Başta söylemiştim, Sn.Erdoğan`ın ziyareti, okul sahibinin Bilal  Erdoğan olması bürokratları da etkiliyor.

Ancak okulun İTÜ TMDK, MSGSÜ Devlet Konservatuarı v.b. diğer Konservatuvarlar daha yakında dururken, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Ü niversitesi ile işbirliği protokolü yapmasını etik bulmayanlardanım. Tamamen siyasi ve görev amaçlı düşünülmüş 'Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Ü niversitesi ile okulumuz arasında iş birliği protokolü imzalandı. İmzalanan protokolle iki eğitim kurumu arasında Türk müziği eğitimine ilişkin bilgi, birikim ve metodolojiler, ortak bir veri tabanında paylaşılacak ve Türk müziği odaklı projelerde kurumsal iş birlikleri geliştirilecektir.

Son olarak web sayfasının sürekli güncellenmesi gerek.. Ziyaretçiler bölümünde kişilerin görevleri değişti, ama eskileri yazıyor.

Amacımız, maddi ve manevi katkılarla hayata geçirilen Palet Türk Müziği İlk Okulu`nun web`inde yer alan bazı aksaklıkları ortaya koymaktır. Başarılı çalışmalar dileyerek, yazdıklarımızın değişikliğe yol açıp açmayacağını takip edeceğimizi belirtmek isteriz.

Eğitim-Kültür-Sanat alanı gelişmeleri takip için @drgoktanay