`height=

2019`da bazı tweetlerde şunları okumuştuk

  'Çamlıca Müzik okulumuzun temelini birbirinden kıymetli konuklarımızla birlikte attık. Palet okulumuz bünyesinde faaliyet verecek okulumuz Türkiye`nin ilk Türk müziği okulu olacak.'

1998 yılında kurulan İrfan Okulları, 2011 yılında kurulan Palet Okulları ve 2015 yılında kurulan Yenidoğu Okulları 2020 yılında 'Birlikten güçdoğar.' düsturundan yola çıkarak Yeni Türkiye Eğitim Vakfı altında bir araya gelmiştir. Palet Okulları kurucusu,  N. Bilal Erdoğan`ın Başkanı olduğu YETEV`dir.

Katalog için https://paletturkmuzigiokulu.com/ptm-katalog.pdf

Çok güzel bir girişim, hayırlı olsun. Belediye Başkanlığı dahil  24 yıldır ülkemizi yöneten Sn. Cumhurbaşkanımızın, İstanbul`un en köklü ve vizyoner İTÜ T.M.D. Konservatuarı`nı bir kez bile ziyaret etmemesi, ama oğlunun sahibi olduğu okulu ziyaret etmesi bizleri düşündürdü. Elbette, peşinden Genel Müdürler, Bakan Yard., bürokratlar sıraya girip, fotoğraf çektirmeye, tweet atmaya başladılar. Oysa 'ya göründüğün gibi ol, yada olduğun gibi görün' (Mevlana)

Şimdi web sayfasında görünen bazı yanlışları/eksikleri belirterek sevgili Yüce Gümüş`den düzeltilmesini rica edeceğiz. 

AY: Kullanılan Türkçe Yazımı ve Müzik Terminolojisi`nde  yanlışlar var. Danışmanları kimdir bilmiyoruz, ama müzikte de iddialı olduğunu belirten Palet Müzik Okulu nun buna dikkat etmesi gerekmektedir.

AY: WEB sayfasının her bölümünde vurgulanan bir şey var 'İlk Türk Müziği Okulu, 'İlk Türk Müziği Müzesi' Neden? Müzik tarihini bilmemek mi? İlgi çekmek mi?

Çünkü, ilk Türk Müziği Konservatuarı 1975`de Türk Musıkisi Devlet Konservatuarı olarak kurulmuştu ve ilkokul-ortaokul-lisans bölümleri vardı. Müze ise, Müzik Müzesi olarak &ndash ki doğru isimdir- Afyon Kocatepe Ü n. Devlet Konservatuvarı öncülüğünde, İbrahim Alimoğlu`nun maddi destekleriyle tüm müzik aletleri, antika eserler, bağışlar (Alman koleksiyoncu Wolfgang Ott, müzeye en büyük bağışı yapan kişidir) ve satın alma yoluyla elde edilerek, 30 Eylül 2013 tarihinde kapılarını açtı. Ama, 'onlar Konservatuvar, biz ise okuluz' demek de kurtarmıyor;

`height=

2/ 'Kuruluş hikayesi' başlığında

'2011 yılından itibaren eğitim alanında çok önemli adımlar atan Palet Okulları yenilikçi vizyonu ile bir ilke daha imza atarak ülkemizin ilk Türk Müziği İlkokulu`nu 2019 yılında kurmuştur. 2019-2020 eğitim öğretim döneminde hizmet vermeye başlayan ve tamamen Türk Müziği temelli bir eğitim modelini uygulayan Palet Türk Müziği İlkokulu alanında uzman akademisyenlerden, Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçılarından oluşan ihtisas eğitim kadrosu ile bu ezgi dolu dünyanın kapılarını öğrencilerine sonuna kadar açmıştır.

Ü lkemizi uluslararası ölçekte temsil edecek hakiki sanatçıların küçük yaşlarda yetiştirilmesi gerektiği fikrini kendisine düstur edinmiş kurumumuz ilerleyen yıllarda da ortaokul ve lise kademeleriyle öğrencilerimiz ile her zaman beraber olmayı amaçedinmektedir.'

AY: Her zaman çok iddialı söylemleri yazmak kolaydır, güzel gözükür, ama uygulaması olmaz.. Mesela 'tamamen Türk Müziği temelli bir eğitim' ne demek? Uluslar arası/Çoksesli müzik kuralları/nüansları/nota yazımları öğretilmeyecek mi?

Mesela 'uzman akademisyenlerden, Kültür Bakanlığı ve TRT sanatçılarından oluşan ihtisas eğitim kadrosu' Nerde? Web sayfasında göremedik!  Kaliteli bir sanatçı yetiştirmek için, öğretmen değil, 'sanatçı yönü yüksek öğretmen' gereklidir.

Mesela 'Ü lkemizi uluslararası ölçekte temsil edecek hakiki sanatçıların' cümlesi de çok iddialı. Hakiki sanatçının kıstası ne? Bir koro/topluluk/orkestra/konservatuvar v.b. kadrolu olması mı?

'Geleneğin gelecek ile buluştuğu bir eğitim anlayışı, müziğin beraberinde getirdiği edep, nezaket ve asalet... Bu duygulara sahip tam donanımlı gerçek sanatçıları yetiştirmek için yola çıkmış olan Palet Türk Müziği İlkokulu, bu sanata yeteneği olan tüm çocuklarımızı renkli çatısı altında buluşturmak istemektedir'.

AY: Burada 'hakiki', 'gerçek' olmuş; Metinlerde dil birliği olmalı. 'Geleneğin gelecek ile buluştuğu bir eğitim anlayışı,' cümlesinde gelecek: bilinmeyen demektir. O zaman gelenek  bilinmeyen ile nasıl buluşturulacaktır? Acaba, 'Geleneğin geleceğe taşınacağı  bir eğitim anlayışı,' mı denilmeli?!

  'Eğitim' başlığında

'Milli Eğitim Bakanlığı İlkokul Müfredatının uygulandığı okulumuzda ders programlarına, özel olarak hazırlanan Müzik branşı dersleri ilave edilmektedir.'

AY: Eğer bu paragraf doğru ise daha önce bahsedilen    'tamamen Türk Müziği Eğitimi' çok zordur. Çünkü, çoksesli müzik ağırlıklı ve TSM-THM bilgileri ile donanımlı ders programları yürütülmektedir.

'Ud, Kanun, Keman, Ney, Tanbur, Klasik Kemençe, Kabak Kemane, Mey, Kaval, Balaban, Ritim Sazlar (Kudüm / Bendir / Daire), Bağlama gibi enstrümanların yer alacağı meslek sazı dersleri, müziğin ilmi detaylarını bulacakları solfej-nazariyat, usul (ritim) uygulama dersleri, ses eğitimi-repertuvar, oyunlu müzik tarihi, müzik edebiyatı gibi detayları içeren toplu meşk dersleri, çocuklar için klasik (geleneksel) sanatlar dersi gibi sanat eğitimimiz için çok önemli olan dersler, çocuklarımız için özel materyal ve teknikler ile yeniden yorumlanmıştır.' 

Devam edecek;