Her insan hayatında para kazanmak ve amaçlarına ulaşmak ister. Söz konusu para kazanmak ise her insanın para kazanma yolları vardır fakat genelde istediğini elde edemez. Parayı kazanmak akıl ister. Akıl en büyük bitmek bilmeyen hazinedir. Para kazanmak, kazandığı parayı elde tutmak ve çoğaltmak ancak taktik, planla sürekli gelir elde etmekle mümkün olur.

Para kazanma yolları olarak

1. Maaşlı çalışma Meslek edinerek geçimini sağlamak amacıyla bir firmada iş yapmak veya devlet memuru olarak kazançsağlamaktır. Meslekle geçimini sağlarsınız, bir alanda ne kadar çok meslek sahibi varsa kazandığı para o oranda düşer. Meslek edinerek gelir sistemi kuran ve yatırım yapmayı öğrenenler ilerler, diğerleri yerinde sayar.

2. Serbest çalışma Bu yazının ana konusu olan herhangi bir işletmede çalışmadan para kazanmak isteyenlere yönelik olarak yazılıyor.

3. İşletme kurma Serbest çalışmak veya işletme kurarak para kazanmak isteyenler iş fikri ile girişimcilik veya bilinen bir işi yapmak için işletmeci olmak mümkün. Kurumsal işletme kurmak ve iş akış planı ile iş modeli oluşturarak kurumsallaşarak maaşlı çalışmaya göre daha fazla para kazanmak mümkün. Eğer para kazanmak istiyorsanız a) hizmet veya ürün üret- sat, b) zengin olmak için al-sat, yap-sat, ülke genelinde ürün ve hizmet satmak için bayilik sistemi kur ve satış ekibi ile milyoner ol. c) milyarder olmak için bütün ülkelerde ürün ve hizmet sat, yeni ürün ve hizmet üret. Önce sat sonra al- sat modeli oluştur.

İşletmelerde dört ana gelir kaynağı vardır.

1. Doğrudan işletme faaliyetinden kazançelde etmek

2. İşletme dışı gelir kaynağı

3. Finans yönetiminden oluşan gelir.

4. Yatırımlardan oluşan gelir kaynağı.

Ancak ülkemizde bir konuda iş yapmak isteyenler önce duyum, yatırım ve iflas, eğitim şeklinde oluyor. Ancak olması gereken duyum/ fikir, araştırma ve eğitim, uyarlama, uygulama, kazanmak ve geliştirme olmalı.

Başarılı sistem kurarak para kazanmak için bir işte teknik bilgi, yönetim bilgisi, kişisel gelişim olması gerekir. Teknik bilgi meslek bilgisi ve işin yapılış dizilimini içerir. KOSGEB hibe konuşunda proje danışmanlık hizmeti veren arkadaşım eğitimsiz olanlar eğitim alanlardan daha fazla girişimcilik konusunda başvuru yapıyor diyor. Oysa bana daha çok eğitimli işini işletmeyi geliştirmek kurumsallaşarak büyümek daha fazla kazançsağlamak isteyenler gelir.

Ü zülerek söylemek istiyorum ki, bilgisi az olanlar eğitimi olanlardan daha fazla girişim ve iş yapmasının altında cesaret, maaş tuzağı ve itibar, saygınlık tutkusu yatıyor. Bu zamanda büyük işler yapmak için itibar, saygınlık gibi içi boş kavramlara takılmayan eğitimli insanlar, cesaretle para kazanmaya odaklanmış, el âlem ne derdi dert etmeyen, girişken insanlar lazım. Bilgisi olamayan insanlar cahil cesareti ile kazanan olsa da sonunu getirmek ve kalıcı olmak konuşunda başarısız oluyor.

Ü lkemizde sermeye ve bilgi bakımından para kazanmak için atılım yapmak isteyenleri üçgrupta toplamak mümkün.

1. Param var, ne iş yapayım?.

2. Bilgim var ama sermayem yok!.

3. Ne bilgim var, ne sermayem ama para kazanmak istiyorum ne yapsam diyenler.

Bu durumda aslında bilgisi ve sermeyesi olanlar kurumsal yönetim anlayışı ile ortak iş yapmaları her ikisi için faydalı olacaktır fakat ülkemizde ortaklıkların akıbeti belli. Parası olan iş kurduğu zaman işi öğrenene kadar para kayıp eder ya da işi bilen birini yanında çalıştırır. İşi bilen ama iş yapmak için parası olmayanlar da iş kurmak için yeterli sermaye kazanana kadar bir işte çalışmalı ya da küçüklükten başlayarak zaman kayıp ederek büyümek için gerekli nakiti kazanması lazım. Bilgisi olan kendine ortak veya yatırımcı bulma peşinde koşmasın. Para kazanmayı başlasın ortaklık yapacak olanlar onun peşinden koşar.

Sermayem yok, bilgim de yok diyenler öncelik olarak kendilerini uygun, başarılı olacakları bir alanda eğitim alarak meslek edinmeye başlasınlar, işe girerek para kazanmaya başlasınlar veya kendi imkan ve olanakları doğrusunda en küçük işlerde ticaret yapmaya başlasın.

4. Yatırım yapma Kazanılan paranın elden tutularak daha fazla kazançelde etmek, paranın değerini korumak ve artırmak amacıyla parayı değerlendirmek gerektiğinde hemen nakite dönüşümü için kolay yöntemler tercih edilmeli. Eğer para kazanan biri yatırım yapmak amacıyla birikim yaparak yatırım yapsa ve yatırımdan gelen para ile giderini karşılayacak duruma gelirse o zaman ilerlemeye başlar. Unutmayın mal varlığınızın %80 i doğru yatırım ve işletmecilikten kalanı birikim yapmaktan meydana gelir. Gelirin en az %20 si ile birikim yapmaya başlayın ve değer kayıp etmesini önleyen altın, gayrimenkul, hisselere yatırım yapın ya da küçük çaplı ticaret yapın. O da mı olmadı birikim hesaplarına, bireysel emeklilik sistemine dahil olun.

5. Ek gelir elde etmek zengin olmak ya da daha çok kazanan olmak için gider kaynaklarını kısmak, gelir kaynaklarını açmak, artırmak ve miktarını çoğaltmak için ek gelir yöntemlerini geliştirme yöntemleri ve fırsat yaratmaya merkezine kayıp etmeden odaklanın.

6. Yatırım almak Eğer para kazandığınızı görenler size ortaklık yöntemi ile firmadan hisse alarak kendileri de kazançsağlamak isteyenlerin parasını alarak işini ve işletmesini büyütmek daha karlı başka yatırım yapmak amacıyla başkasının parasından para kazanmak veya akıllı borçyöntemi ile borcu başkasının ödediği alanlarda iş ve yatırım yapmak. Kredi faizinden daha yüksek kazançsağlayan işlere girmek ve yatırım yapmak amacıyla kredi almanızı tavsiye ederim. Bana genelde hocam krediler çok yüksek değil mi diyorlar bende neye göre yüksek eğer kredi ile yaptığınız iş sonucu elde edilen gelir kredi ödemesi sonrası size kazançsağlıyorsa düşüktür. İsterse % 20 olsun fakat size kazançsağlamayan kazançsağlamayan işlere, yatırımlara harcarsınız % 5 de olsa yüksektir çünkü sizin cebinizden para çıkışı sağlar.

Son olarak da mal varlığı ile gelir farklı kavramlardır. Bir insanın 1.000.000 TL mal varlığı olabilir geliri 5000 TL diğer insanın mal varlığı - 200.000 TL iken geliri 20.000 TL olur. Bu durumda biri varlık zengini diğeri gelir zengini olur.

Para kazanma yöntemleri ile devam edecek...