İSMAİL DURLANIK

Türk mutfağının geleneksel yemeklerinden olan imambayıldının adını hangi olaydan aldığına yönelik çeşitli rivayetler vardır. Kimine göre yemeğin tadından, kimine göre kullanılan malzemenin çokluğundan bu lezzeti deneyen imamın bayıldığı söylenir.   

Gelelim bu hikayesi ilginç, ister ana yemek, ister başlangıç yemeği olarak tercih edebileceğimiz bir yemek olan imambayıldı tarifinin detaylarına.

Recek İncecik, İttifak okurları için az yağ kullanarak, lezzetli ve yapımı son derece kolay bir tarif hazırladı. İncecik, imambayıldı tarifinin püf noktaları şu şekilde anlattı: "İç harcında bol soğan, biber, domates ve isteğe göre sarımsak kullanacağız. Karnıyarığın kıyma yerine bol soğanlı, sarımsaklı ve domatesli iç harcıyla hazırlayacağımız imambayıldı tarifinin vejetaryenlerin çekinmeden yiyebileceği türde olduğunu belirtmek isterim. Patlıcanları kızarmadan daha sağlıklı bir şekilde tavada imambayıldı hazırlanabilirsiniz."

İmambayıldı için kullanacağımız malzemeler;

• 2 adet büyük boy kebaplık patlıcan
• 2 adet kuru soğan
• 1 adet orta boy yeşilbiber
• 1 adet büyük boy domates
• 2 yemek kaşığı zeytinyağı
• 5-6 dal dereotu
• 1 tatlı kaşığı tuz

İlk olarak soğanları ince ince doğrayın. Ardından biberleri de yine ince ince yemeklik olacak şekilde doğrayın. Domatesleri de kabuğunu soyup küp şeklinde doğradıktan sonra tüm doğradığınız bu malzemeleri küçük bir tencerenin içinde az miktarda zeytinyağı ilave ederek, kısık ateşte pişirmeye bırakın. Malzemelerimiz pişme aşamasındayken kebaplık kalın patlıcanları yuvarlak ve parmak kalınlığında dilimleyin. Dilimlediğiniz patlıcanları yemek bıçağı ile oyarak içini çıkarın.

Çıkardığınız patlıcan içlerini küp küp doğrayın. Küp şekline getirdiğimiz patlıcanları genişçe tencerede gene kısık ateşte üzerinde azıcık zeytinyağı gezdirerek pişirmeye başlayın. Pişen patlıcanları tencerenin bir kenarına çekerek, patlıcan halkalarını tencereye ekleyin ve içine pişmiş küp küp patlıcanları eşit şekilde bölüştürün. Bu arada önceden pişmeye bıraktığımız imambayıldının iç harcı da hazır hale gelecek. İç harcı da halka patlıcanların içine eşit şekilde bölüştürüp, tencerenin kapağını kapatıp 10 dakikada imambayıldının bütün malzemelerini birlikte pişirin ve ocağın altını kapatın.

Artık yemeğiniz hazır. Sıcak olarak yiyebileceğiniz gibi soğuk olarak da tüketebilirsiniz. Soğuk yemek isterseniz imambayıldının üzerine dere otu ilave etmenizi öneririm.
Afiyet olsun.