`height=

YÖK`ün 'Pedagojik Formasyon' açıklamasını yorumlamaya devam ediyoruz;

MADDE 5:  Açılan Programlara Başvuru

(1)  Ü niversitelerin kurumsal kapasitesine bağlı olarak ilgili lisans programlarından mezun olan ve senatoca belirlenecek şartları taşıyan adaylar, eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olan ve program açma izni verilen üniversitelerde pedagojik formasyon eğitimi sertifika programına başvurabilirler.

(2)  Programa başvuran adaylar, program açılan alanlar itibarıyla ilgili üniversitenin fiziki imkanları, insan kaynağı, ildeki okulların kapasitesi ile bu okullarda görev yapan öğretmenlerin alanları göz önünde bulundurularak üniversite senatolarınca belirlenen kontenjanlar ve kriterler çerçevesinde açılan programlara yerleştirilir.

AY: Fakülteler, korona tedbirleri çerçevesinde kendi öğrencilerine sınıf/yer bulamazken, sınıfları ikiye-üçe bölmek için uğraşırken, bu dersler nasıl verilecektir. 

(3)  Bünyesinde eğitim/eğitim bilimleri fakültesi ve eğitim bilimleri bölümü olmayan ve pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı açılmayan üniversitelerin ilgili lisans programlarından mezun olanlar ya da ilgili üniversite senatosunca belirlenen şartları taşıyan diğer adaylar, program açılmasına izin verilen üniversitelere başvurabilirler.

AY: Her üniversite program açmayacak,izin verilenler açacak. İlgili bölümü olmayan lisans mezunları da izin verilen fakültelere başvuru yapacak.

(4)  Açık öğretim ve uzaktan öğretim yoluyla sunulan ilgili lisans programlarının mezunlarından pedagojik formasyon eğitimi programına katılmak isteyenler, eğer program açılmışsa mezun oldukları üniversiteye veya program açılan diğer üniversitelere başvurabilirler.

(5)  İlgili lisans programlarından mezun olanlar, bulundukları ve yaşadıkları ilde ya da başka bir ilde pedagojik formasyon eğitimi programı açılmasına izin verilen üniversitelere başvurarak üniversite senatoları tarafından belirlenen kontenjanlar ve başvuru kriterleri dahilinde programlara yerleştirilirler.

(6)  Adayın mezun olduğu ana dal lisans programı, program açılan alanlar içinde yer almıyorsa ve pedagojik formasyon eğitimi sertifika programı açılan bir lisans programında çift ana daldan mezun olmuşsa, çift ana dal yaptığı alandan da programa başvurabilir. Adayın mezun olduğu ana dal lisans programı ile çift ana dal yaptığı lisans programının ikisi de TTK tarafından hazırlanan 20. 02. 2014 tarihli ve 09 no lu kararının ekinde yer alan lisans programları içinde yer alıyorsa, her iki alandan/programdan birini tercih ederek programa başvurabilir.

Program Açma

MADDE 6:  (1) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programları, bünyesinde Eğitim/Eğitim Bilimleri Fakültesi ve Eğitim Bilimleri Bölümü bulunan ve Yükseköğretim Kurulu tarafından izin verilen Ü niversitelerde açılır.

AY: Eğitim Fakülteleri o kadar çoğaldı ki, kadroları yetersiz. O zaman da aradaki uçurum artıyor.  İstanbul Aydın Ü n. Ve Sabahattin Zaim Ü niv. Eğitim Fakülteleri bünyesinde yeni açılan GSE Bölümü Müzik ASD`ler gördüm, kadro???

(2)  İlgili lisans programlarının mezunları için alanlara göre üniversitelerce ayrılacak öğrenci kontenjanlarına, üniversitelerin eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme alanındaki öğretim üyelerinin uzmanlık alanları ve yeterliliği ile ildeki okulların kapasitesi dikkate alınarak ilgili üniversite senatoları tarafından karar verilir. Dersleri verecek olan öğretim üyelerinin doktora veya doçentliğinin ilgili alandan olması gerekir.

AY: Çok 'özel' ve 'doğru' bir ayrıntı 'Öğretim üyelerinin doktora` veya doçentliğinin ilgili alandan` olması. 'Her kadroda alanda lisans, Dr. mezuniyeti ve Prof. için alanda Doç.lik şarttır' diye yazmaktan usandık;

Ama, YÖK gerekli yaptırımı -bugüne kadar- koymadığı için yol alamadık. İlan şartları yanlışları %80 seviyesinde; Alan derken, 'müzik mezunu' denmiyor, 'ses eğitimi' denmiyor, müzik teorisi' denmiyor, kompozisyon denmiyor; Ne diyor: verilecek derslerin alanından Dr./Doç. olması. Ama, dekanlarımız, bu maddeyi de dinlemeyecek, kendilerine ders yazacak, kimse takip edemeyecek, ancak şikayet olursa bakılacak, kimse şikayet etmeyecek çünkü &ndash alan dışı öğretim üyesi hep yararlıdır- işlerine gelecek, ve sertifikalar dağıtılacaktır. Eğer, böyle olmaz ise ben 'emekli olmaya' hazırım.Keşke!...

(3)  Bir üniversitede program açılabilmesi için ilgili üniversitenin aşağıdaki koşulları sağlamış olması gerekir:

a)  Eğitim Bilimleri Bölümündeki anabilim dallarından Eğitim Yönetimi, Eğitim Programları ve Öğretim, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme anabilim dallarında toplamda en az beş kadrolu öğretim elemanı olmalıdır.

AY: Mümkün değil. Ölçme Değerlendirme Dersleri semineri için Öğr.Ü y. bulamadım. Marmara Ü n. Atatürk Eğt. Fak. GSE Böl.`de bile bir tane hocamız var.. 25`e yakın Eğitim Fak.`den kaçı bu şartı karşılayacaktır, merak etmekteyiz;

b)  Açılacak programda, her öğretmenlik alanına özgü olan Özel Öğretim Yöntemleri ve Öğretmenlik Uygulaması derslerini yürütebilecek sayıda öğretim elemanı ile MEB den görevlendirilecek öğretmenler bulunması gerekir.

AY: Bu konuda pek sıkıntı yaşamayacağını düşünmemekteyim.

c)  Özel Öğretim Yöntemleri derslerini yürütmede, doktorasını veya doçentliğini eğitim programları ve öğretim alanında almış öğretim elemanları, ilgili alanın öğretimine ilişkin dersleri lisansüstü düzeyde almışlarsa, alan eğitimcisi şartını yerine getirmek için ikame edilebilir.

Dersler ve Programın Süresi

MADDE 7:  (1) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programında yer alan dersler, Ek-1 de yer almaktadır.

(2)  Pedagojik formasyon eğitimi sertifika programının süresi en az iki yarıyıldır. Dersler, iki yarıyıla bölünerek ve bir öğretim yılında tamamlanabilecek şekilde Ek 1 deki ders programına göre yürütülür. Programda Ek 1 de yer almayan bir ders açılamaz.

Ü ÇÜ NCÜ BÖLÜ M

Programın Yürütülmesinden Sorumlu Birimler

; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ..

Birimin görevleri şunlardır:

a)  Akademik takvimi ve ders programlarını yapmak, programın uygulama ilkelerini belirlemek, uygulamaları izlemek, stratejiler geliştirmek, programları değerlendirmek.

b)  Diğer birimlerle iş birliği yaparak dersleri yürütecek öğretim elemanlarının ders programlarını belirlemek.

c)  İlgili birim ve kişiler arasında iş birliğini sağlayarak programın düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak.

ç)  Sınav programlarını hazırlamak ve uygulamak,

d)  Öğretmenlik Uygulaması dersinde Milli Eğitim Bakanlığı na bağlı uygulama yapılacak okulların ve uygulamaya gidecek öğrencilerin listesini hazırlamak.

e)  Okullara ve öğrenci gruplarına göre, danışman öğretim elemanlarını ve rehber öğretmenleri belirlemek,

f)  Uygulamalar için valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü nden izinleri almak için gerekli işlemleri yapmak.

g)  Rektörlükçe verilecek diğer görevleri yapmak.

DÖRDÜ NCÜ BÖLÜ M

Derslere Devam, Ders Muafiyeti, Programı Bitirme ve Sertifika Belgesi

MADDE 10:  (1)  Programdaki dersler, eğitim-öğretimle ilgili işler, sınavlar ve disiplin konularında, her Kurumun Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği ile Yükseköğretim Kurumlarının Öğrenci Disiplin Yönetmeliği nin hükümleri uygulanır.

(2)  Bir dönemde en az bir dersten devam şartını sağlayan ancak bazı derslerden devam alamayanlar, bir sonraki dönemde ders kredisi başına Kurumca belirlenecek öğrenim ücretini yatırarak programa devam eder.

(3)  Programda aldığı dersleri, öngörülen öğrenim süresi içinde başaramamış olan öğrencilere, ilgili yükseköğretim kurumlarının Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

(4)  Programa kayıtlı olmak, erkek öğrencilerin askerlik tecil işlemleri için bir gerekçe oluşturmaz. Programı tamamlamadan askere alınan öğrenciler, askerlik hizmetinden sonra terhislerini izleyen ilk iki yıl içinde başvurmaları durumunda programı kaldıkları yerden tamamlar ya da programın açık bulunduğu bir yükseköğretim kurumunda programa kaldıkları yerden devam edebilirler.

(5)  Programda yer alan dersler, derslerin kredileri ve notları, lisans programından ayrı bir transkriptte gösterilir.

(6)  Programa devam edenler, sınav hakları dışındaki diğer öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

(7)  Programdan herhangi bir nedenle ilişiği kesilenlere ve ayrılanlara, istemeleri halinde o güne kadar almış oldukları derslere ilişkin not durum belgesi verilir.

(8)  İlgili kurumun öğretim ve sınav yönetmeliği hükümlerine göre, programda yer alan derslerin tümünden başarılı olanlar, Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası almaya hak kazanır.

(9)  Aynı pedagojik formasyon eğitimine dayalı olarak birden fazla alanda sertifika belgesi düzenlenemez.

Devam edeceğiz;