'Ne varsa Pendik`te var!' Pendik Belediyesi`nin motto`sunu oluşturuyor. El-hak doğrudur,  Pendik`te güzide bir sanat oluşumu Pendik Sanat Akademisi var, dolayısıyla Pendik`te sanat var; Biz de 18 Haziran Cuma günü (dün) Pendik`teki sanat ve estetik güzellikleri temâşâ etmek için Pendik Sanat Akademisi El Sanatları Kurslarının 2021 yılı dönem sonu Karma Sergisi`nin açılışına iştirak ettik. Mezkû r Akademi`nin sedef kakma hocası, hakikatli sanatkâr Ş. Hakan Ü ç`e söz vermiştik nihayetinde. Ve dahi söz tutulmak içindir.
Okumakta olduğunuz satırlar &ndash biiznillah- bu yazıda bundan sonra PSA kodlamasıyla bahsedeceğimiz Pendik Sanat Akademisi`nin bir sergisiyle ilgili en detaylı sergi haberini teşkil edecek.

`height=

Başkan Ahmet Cin: Geleneksel sanatlarımız medeniyetimizi beslemeye devam ediyor.

Sergiyi, belediyenin değerli Kültür Müdürü Mustafa Kemal Çalıkçı, Müdür Yardımcısı Faruk Erdoğan, sedef hocası Ş. Hakan Ü çve hattat Kemalettin Aktaş ile birlikte gezdik. Eskiler, usul olmadan vusul olmaz` derler. Biz de usule riayet edelim ve konumuza Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin`in sergi mülahazalarıyla giriş yapalım; Sanatı, 'insanlığın medeniyet yolculuğu sürecinde ortak değerler üreten, insanı karmaşık doğasından kurtararak hikmete, hakiki olana taşıyan eşsiz bir ilham' olarak vasfeden Başkan Cin`in âvâzına kulak vermeye devam edelim: 'Musikiden şiire, oradan hüsn-i hat ve minyatüre kadar geniş bir alanı içerisinde barındırın geleneksel sanatlarımız, kökü mazide olan ancak her dönem meyve veren ulu bir ağaçgibi medeniyetimizi beslemeye devam etmektedir.' 

`height=

PSA`nın temeli 2003 yılında atıldı.

PSA özelinde, belediyenin kültür müdürü Mustafa Kemal Çalıkçı ile müstakil bir e-mülakat için sözleştiğimizi belirttikten sonra PSA`ya kısaca değinmemiz vakıa mutabık olacaktır. PSA kurslarının temeli 2003 yılında atıldı. Geride kalan 18 yılda gönlünde sanat ve estetik güzelliklere açık kapılar bulunan binlerce Pendikli PSA hizmetlerinden mastefid oldu. Halen, PSA`da farklı yaş ve ilgi alanlarına yönelik onlarca kurs, sanat eğitimi var. PSA kursiyerleri dönem sonlarında Mayıs-Haziran aylarında yılsonu sergi, konser ve muhtelif gösterilerle sanat birikimlerini sunma imkânını da elde ediyor.

Karma Sergi yahut sanat gülşeni;

PSA`nın yıl soru karma sergi için 'sanat gülşeni' deyimini kullansak sezadır. Zira sergide tezhip, minyatür, çini, ebru, katı`, hüsn-i hat, taş işleme sanatı, Osmanlı süsleme sanatı, ahşap oyma, sedef kakma, cam füzyon, resim ve fotoğraf sanatları özelinde yüzlerce çalışma yer alıyor.

Pendik`te 15 müzeyyen eser!

PSA`nın tezhip sanatı kadrosu Şakire Kaya ve Hülya Dönmez`den oluşuyor. Kaya ve Dönmez`in sanat birikimlerinden istifade eden müzehhibe adayları Canan Mutlu, Canan Çap, Şahinaz Savaş, Sevil Danışment, Melek Yıldız, Zehra Doğan, Türkan Resuloğlu, Hacer Kaya, Fatma Döşemeci, Esma Çokatar, Güzin Umur, Füsun Kızıltepe, Gülsüm Rana Koç, Gülümser Tekir ve Melek Cesur, 15 müzeyyen eser ortaya koymuş. Serginin tezhip eserlerinde 15`inci yüzyıl ve 16`ıncı yüzyıl klasik Türk tezhip sanatı formlarının yanında bir ayağı geleneğe yaslanan modern çalışmalar da dikkatleri üzerlerine çekiyor.

Minyatür sanatı Pendik`te yeni filizler veriyor!

PSA`da ince nakış sanatımız minyatüre özel bir önem veriliyor. Minyatür sanatçısı Zehra Akdeniz`in rehberliğinde akademide minyatür sanatımıza göz nurları dökmekte olan Ayşegül Özmel, Esma Kelleci, Tülin Akın, Kübra Kırca, Neriman Elbasan, Şebnem Karabulut ve Ayfer Gücüm`ün fırçalarının ucundan neş`et eden çalışmalara dikkatlice bakanlar kendilerini Fatih Nakışhanesi`nde bulabilir!

Çini bir keşif sanatıdır!

Geleneksel sanatlarımızın tamamı ve dahi çini bir keşif sanatıdır ve sanatkârı da kâşiftir. Bu cümleden olarak günümüz çini sanatının önemli ustalarından Kifayet Özkul, PSA bünyesinde öğrencileri Çiğdem Öncü, Ece Özkul, Müjgan Balcı, Süheyla Yalçın, Feray Şıhmantepe, Hanife Güler, Gülay Nural, Nurel Karataş, Uğur Yılmaz, Ayten Özkaraman, Banu Aysan, Ufuk Kurgan, Nesrin Uzunoğlu ve Elif Çakır`a çininin klasik dönem desenlerinin çizim tekniklerini ve tasarımını âlâ keyfiyette öğrettikten sonra sırlama ve fırınlama çalışmaları el ve gönül birlikteliğiyle Pendik`teki PSA merkezinde icra edilmiş. 

Ebru, PSA`da emin ve ehil ellerde tekneyle buluşuyor!

Ebru, PSA`da emin ve ehil ellerde tekneyle buluşuyor! Hocaların hocası` Alparslan Babaoğlu`nun talebelerinden ebrucu Burcu Kansu`nun eğitmenliğinde düzenlenmekte olan ebru kurslarında Begüm Cömert, Emine Gülümser, Emine Tüzek, Ceyda Gülümser, Gülsun Yıldız, Adile Serpil, Gülşah Murat, Nursel Yaman Ölmez, Sevcan Manaz ve Sevgiye Ak, battal ve çiçek ebrularıyla Türk sanatının geleceğine dair umutlarımızı yeşertiyor. 

PSA`da kat kat katı` sanatı.

PSA`nın katı` sanatı hocası duayen bir isim: Ayşe Kiraz. Katı` sanatında olduğu kadar tezhipte ve çiçek ressamlığında da adından söz ettirmekte olan sanatkâr Ayşe Kiraz, sanatı dört cümleyle tarif ediyor: 'Saat kişinin içindeki duygunun, hayalin, yaratıcılığın yaptığı esere güzellik estetik olarak yansıması şeklinde tanımlayabiliriz. Sanat ve estetiğin temeli ruh güzelliğine dayanır. Sanatı en güzel, Tolstoy`un 'sanatın gerçekçi ve yararlı olabilmesi için uhrevi, milli, dini ve ahlaki güzellikler taşıması gerekir' sözünün anlattığını düşünüyorum. İslam sanatlarında da temeldeki esasların Kur`an ve sünnet (peygamberin yaşamından örnekler) olduğundan yola çıkarsak, ruh güzelliğinin kişinin yaptığı sanat eserine estetikle birleşerek yansıdığını söylemek mümkün.'

Elif Kızıltan, Havva Tümer, Sariye Koca, Neval Ölmez, Hayriye Tayfur, Sema Tosyalıoğlu, Saadet Telli, Zeliha Gültekin ve Özlem Ergün, Ayşe Kiraz Hoca`nın katı` sanatı tetebbuatından istifade ederek yıl sonu sergisine eser hazırlayan sanatkâr adaylarının isimleri;

Kamış kalemin zikri Pendik`te işitiliyor. 

Kamış kalemin zikri Pendik`te işitiliyor. PSA`nın, Nurullah Gözitok, Erol Balcı ve Osman Çiçekten müteşekkil hüsn-i hat hoca kadrosu yaptıkları özverili çalışmalarla Pendik özelinde Rakım Mesleği`nin istikbaline dair ümitvar olmamızı temin ediyor. 

Zerrin Çiğdem, Rahmi Çakmak, Perihan Erdoğan, Halil İbrahim Topal, Ayşegül Topbaş, Hayrullah Hazal, Ahmet H. Ayter, Emre Çolak, Hatice Çiloğlu, Merve Elçi, Tuba Kocaman, Gül Yiğit, İsmail Aydın, Saliha Say, Fatma Döşemeci, Firuze Kara, Gönül Oruçoğlu, Büşra Koçve Mihrican Altun, sülüs, nesih, sülüs-nesih, rik`a ve divani hüsn-i hat nevileriyle kaleme aldıkları yazılarla 'İstanbul`un hüsn-i hat sanatının başkenti olmaya devam etmekte olduğunu dillendiriyor.

Pendik`te taşa vurulan mühür!

Pendik`te PSA kurs eğitmeni Murat Yeşil ile öğrencileri Çetin Barış Çelem ve Ciğdem Bilir, taşa mühür vurma azminde olan sanatkârlar. Taş İşleme Sanatı hakkında genel bilgileri PSA`dan öğrenmek de mümkün: Taş işleme sanatı genellikle kolay biçimlenen kalker taşı (katori) kullanılarak uygulanan bir sanattır. Ü retilen ürünler içve dış mekânların süslemelerinde kullanılmaktadır. Kapı, pencere çevreleri, sütunlar ve kemerler taş işçiliğinin kullanım alanlarından sadece birkaçıdır. Kullanılacak taşın ocaktan çıktığında yumuşak olması işlenmesini kolaylaştırmakta, işleme ve oyma işleminin ardından taş, güneşle ve suyla temas ettikçe sertleşmekte ve uzun yıllar özelliğini bozmadan kullanılmaktadır. 

Kubbelerin sanatı`: Kalem işi;

Sivil ve dini mimarimize ayrı bir estetik unsur katmakta olan kubbelerin sanatı` kalem işi, Pendik`te Murat Yeşil ustanın rehberliğinde yeni eserler ve isimlerle taçlanıyor. Hatice Çetin, Semiha Özmen ve Başak Kökalan, göz nurlarını ve sanat aşklarını uçuca ekleyerek Murat Yeşil`in ve dolayısıyla PSA`nın alnını ak ediyor. 

`height=

Ahşap oyma.

PSA`da ahşap oyma sanatı da ihmâl edilmiyor. Bu meyanda kurs eğitmeni Ahmet Münir Ayva`nın açtığı müşfik ahşap oyma yolunda talebeleri Mevlüde Gündağ, Gülsüm Odabaş, Mehmet Kanat, Füsün Kızıltepe, Gülname Ardaç, Nuri Akçaoğlu, Arda Gündağ, Ali Akçaoğlu, Nezihi Aksoy, Göksel Vardar, Oğuzhan Güleşen, Şenol Özmen ve Celal Şehirci, emin adımlarla yürüyor. -Söz konusu adımları Ayva`nın talebesi Celal Şehirci ile önümüzdeki günlerde teşrih masasına yatırma hususunda mutabık kaldık.-

Sedefkâr Ü ç: Aradığımızı Hüsamettin Yivlik hocamda bulduk.

PSA, biiznillah sedef kakma sanatında da oldukça iddialı. Bu satırların yazarını sergiye davet eden Sedefkâr Hakan Ü ç, sanatı yolculara hizmet eden han`a benzettikten sonra konuşmasına şöylece devam ediyor: 'İbrahim Ethem bey, sanat bir han gibidir. Ustalar hancı olur, ömürleri vefâ ettikçe yolculara hizmet ederler. Yolcular handa talep ettikleri kadar kalırlar, talep eden talebe olur. Bu bir çark gibidir, hedefe ulaşmak için döner durursun ve bir yerden sonra hedefte bulursun kendini; Biraz nasip, biraz liyakat ve çok da sadakat ihtiva eder. Ben bu keyfiyeti şuna benzetiyorum. Mezopotamya kültüründe bir çarkıfelek motifi vardır. Yaşam ve ölüm döngüsünü temsil eder. Benzer ilişki tasavvufta da mürşidi kâmil ile derviş arasında olur. Hüsamettin Yivlik hocamda bulduğumuz aslında bir nevi aradığımızdır. Allah kendilerinden razı olsun. Her daim duacısıyız ve yamacındayız.' 

`height=

Kemalettin Aktaş, Muhammed Yusuf Savaş, Esra Yıldız, Hamza Koç, Sibel Eryılmaz, Uğur Çelik,   İbrahim Ü stündağ ve Şule Çalaz, sedef kakma sanatında Sedefkâr Ş. Hakan Ü ç`ün yanında ve yamacında halkalanan talebeleri;

Sanat ve estetik, Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi`nde;

Pendik Belediyesi PSA tarafından hazırlanan Karma Sergi`ye emekleri sebkat eden herkesi, Kültür Müdürü Mustafa Kemal Çalıkçı nezdinde tebrik edelim ve böylece yazımızın birinci bölümünü nihayete erdirelim.

`height=

Yarın: Boşnak kilim sanatının nabzı Pendik`te atıyor.