Bir pizza efsanesi olan: Margherita pizzanın hikayesi

Bir pizza efsanesi olan: Margherita pizzanın hikayesi

Pizza dendiği vakit kalori hesaplarının rafa kalktığı, akan suların durduğu bir gerçek. Küçük büyük gözetmeksizin müptelası olduğumuz pizza, damak tadımıza oldukça yakın olan İtalyan mutfağının en kült lezzetlerinden biri. Büyük bir hayran kitlesi olan ve lezzetine doyum olmayan bu efsanenin tarihine şöyle bir göz atmaya ne dersiniz?
Söz konusu pizza olduğunda margherita pizzanın yerinin bir ayrı olduğunu kabul etmeyen yoktur diye düşünüyoruz. Oldukça yalın ve lezzetli olan margherita pizza tam anlamıyla bir İtalyan efsanesi olan pizzanın bize göre de gerçek yıldızı. Dünyanın neresinde olursak olalım pizza dendiğinde akla ilk gelen çeşidin margherita pizza olması bunun en büyük ispatı.
Resmi kayıtlara göre bu lezzet şöleniyle dünya 1889 yılında tanıştı ve o günden beri margherita pizza tüm dünyanın favorisi olmayı başardı. Peki margherita pizzanın tüm pizza çeşitleri arasından sıyrılıp, global olarak bu denli ünlenmesinin sebebini hiç düşündünüz mü? Margherita pizzanın bu ünü hak eden hikayesine kapı aralama vakti.
Margherita pizzanın hikayesi

Margherita pizzanın her ne kadar kraliçe Margherita için özel olarak hazırlandığı ve adını bu sebeple kendisinden aldığı yaygın bir görüş olarak kabul görse de işler pek de öyle değil. Ünlü bir İtalyan peyniri olan mozzarellanın domatesle olan uyumuna eşlik eden enfes aromalı fesleğen üçlemesiyle günümüze kadar ününü muhafaza etmeyi başarmış bu lezzet aslında çok daha önceleri yoksul İtalyan halkı tarafından tüketilen bir pizza çeşidi olarak kayıtlara geçmişti.
Peki margherita pizzanın, margherita pizza olarak anılmasını sağlayan ve ünlendiği tarih olan 1889 yılında tam olarak ne oldu?Margherita pizza bu üne nasıl kavuştu? 1889 yılında Napoli'deki yazlık ikametgahı Capodimonte Sarayı'nda bulunan Kraliçe Margherita saraya o dönem Napoli’nin en ünlü pizza ustalarından Raffaele Esposito'yu davet etti ve kendilerine bir pizza yapmasını rica etti. O dönem oldukça meşhur olan sarımsak soslu pizzanın kraliyet sofrasına pek de uygun olmadığını düşünen Esposito kraliyet ailesi için İtalya’nın yoksul kesimlerinde sıklıkla tüketilen üç malzemesiyle İtalyan bayrağının renklerini oluşturan o pizzayı yaptı. Kraliçe Margherita domates sosu, mozzarella peyniri ve fesleğenden oluşan bu pizzayı o kadar beğendi ki daha sonra Esposito’ya bir takdir mektubu yollayarak kendisini şereflendirdi.
Esposito, kraliçeden kendisine gelen bu mektupla ününe ün katarken 1889 yılından sonra yoksul İtalyan halkının sıklıkla tükettiği üç malzemeli bu yalın ve lezzetli pizzaya Kraliçe Margherita’nın adını verdi ve bu tarihten sonra tüm dünya bu İtalyan efsanesini pizza margherita olarak tanıdı. Kısacası diyebiliriz ki kraliçe Margherita için özel olarak üretildiği sanılan ve ilk olarak 1889 yılında yapıldığı zannedilen Margherita pizzanın kaderini değiştiren asıl şey yoksul İtalyan halkıyla özdeşleşmiş bu pizzanın kraliyet sofrasına sunulması olmuş.


PİZZA TARİFİ | Evde pizza hamuru nasıl yapılır? Karışık pizza malzemeleri ve pizza sosu yapılışı

Pizza tarifi evde eşsiz lezzeti denemek isteyen kişiler tarafından sıklıkla araştırılıyor. Lezzeti ve doyuruculuğu nedeniyle birçok kişinin tercih sebebi olan pizza içerisine konulan malzemelerle damak tadına göre ayarlanabiliyor. Peki, evde pizza nasıl yapılır ve pizza yapmak için gereken malzemeler neler? İşte evde pizza hamuru ve pizza sosu yapılışı ile karışık pizza malzemeleri...

Pizza hamuru ve sosunun nasıl yapıldığı lezzetli yemeği denemek isteyen kişiler tarafından araştırılmaya devam ediyor. Püf noktası olan hamuru doğru bir şekilde yapıldığında ev yapımı pizzalar da kusursuz olabiliyor. Peki, pizza sosu ve hamuru nasıl hazırlanır?
PİZZA HAMURU NASIL YAPILIR?
Pizza hamuru malzemeleri için gerekli olan malzemeler;
*         3.5 su bardağı un
*         1 su bardağı ılık su
*         1 yemek kaşığı toz maya
*         1 tatlı kaşığı toz şeker
*         2 çay kaşığı tuz        
*             1 yemek kaşığı zeytinyağı
Ilık suya maya ve çekeri ekleyip 5 dakika bekledikten sonra tuz ve zeytinyağını ilave edin. Ardından azar azar unu ekleyip yoğurmaya başlayın. Kıvam oluşmaya başlayınca mayalanması için üzerini örtün. Hamur istenilen kabarıklığa ulaştığında oklava yardımı ile açın ve pişireceğiniz tepsi boyutuna ve istediğiniz kalınlığa göre açma işlemini sürdürün.

PİZZA SOSU NASIL HAZIRLANIR?
Pizza sosu malzemeleri şöyle;
2 yemek kaşığı domates salçası 1 çay kaşığı kekik Yarım çay kaşığı karabiber 2 yemek kaşığı sıvı yağ 2 diş rendelenmiş sarımsak Ilık yarım çay bardağı su
Tüm malzemeleri karıştırma kabına koyarak iyi karıştırın. Açtığınız hamurun üzerine sosu güzelce yedirin. Kenar kısımlarına ve diğer bölgelere iyice yedirildiğinden emin olduğunuzda damak tadınıza uygun malzemeleri ekleyin.

KARIŞIK PİZZA MALZEMELERİ
1 adet julyen usulü doğranmış biberi Dilim sucuk, salam Dilimlenmiş mantarİsteğe göre mısır ve     Üzeri için rendelenmiş bol kaşar.