Amerika basketbol milli takımı 31 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasında Çin`de yapılacak Dünya Basketbol Şampiyonası öncesi açıkladığı aday kadro ile basketbol kamuoyu tarafından altın madalyanın mutlak favorisi olarak görülmüştü. Ancak koçGregg Popovich`in davet ettiği yıldız isimler ardı ardına şampiyonada oynamama kararı aldı. Kevin Durant ve Klay Thompson sakatlık nedeniyle zaten oynayamayacak. Ancak Lebron James ve Anthony Davis ile başlayan katılmama kararı James Harden, Damian Lillard gibi yıldızlar, Tobias Harris, Bradley Beal, CJ McCollum, Eric Gordon ve Kevin Love gibi önemli isimlerle devam etti. Hepsinin ortak gerekçesi dinlenip, NBA sezonuna daha iyi hazırlanabilmek. Dünyanın çoğu ülkesinde göremeyeceğimiz bir aidiyetsizlik Amerika için olağan bir durum. Bu tür katılmama gerekçeleri hep olurdu ancak bu defa çok sayıda oldu. Bu gelişmenin ardından Amerika 'Rüya takım' hüviyetini yitirdi.

Ayrılıkların ardından Amerika`nın kadrosunda şu isimler yer alıyor: Harrison Barnes, Andre Drummond, Brook Lopez, Kyle Kuzma, Jaylen Brown, Jayson Tatum, Paul Millsap, Donovan Mitchell, PJ Tucker, Marcus Smart, Thaddeus Young ve Julius Randle. El parmağından bir operasyon geçirecek Kyle Lowry`nin kısa süre sonra kadroya dahil olması bekleniyor. Amerikalı koçların çoğunun aksine hem dünyayı hem de dünya basketbolunu çok iyi bilen ve kariyeri boyunca oyuncularında yüksek verim alabilen bir koçolan Popovich`in çalıştıracağı bir takımı küçümseyemeyiz ancak elde kalanların ciddi defolarının olduğu da gerçek. Takımda liderlik vasfı taşıyan oyuncu yok, tecrübe eksikliği var. Oyun içinde yaşanacak kriz anlarında takımı toparlayacak bir isim yok. Kimi oyuncular ciddi savunma defosuna sahip, kimi ise hücumda etkisiz. Takımın tek starı haline gelen koçGregg Popovich turnuva öncesi yaptığı planları tamamen değiştirmek zorunda. Bu kadar kısa sürede yepyeni kadroyla ve yepyeni oyun planıyla mücadele edecek. İşi gerçekten çok zor. Ayrıca Amerikalı oyuncuların milli bir ruha sahip olmadığını unutmayalım. Kadroda kalanlar da şampiyonadan çok NBA sezonunu düşüyor olacak. Gerek motivasyon, gerek ise performans açısından ABD takımı yenilmez değil. Bana göre bu kadronun şampiyon olma olasılığı Sırbistan, İspanya ve Fransa`dan daha düşük.

basketbolseverler için hoş olmayan bu gelişmenin milli takımımız açısından umut verici kısmına. Dünya Basketbol Şampiyonası E Grubu`nda Amerika, Çekya ve Japonya ile aynı grupta yer alan milli takımımız ilk ikiye girerek bir üst tura yükselme mücadelesi verecek. Görece olarak Japonya grubun en zayıf takımı. Turnuva öncesi tahminler Amerika ilk sırayı alır, Çekya karşısında favori görülen millilerimiz de 2. olarak üst tura yükselir şeklindeydi. 2000`li yıllardaki gibi çok sayıda yeteneğe sahip değiliz belki ama Ersan İlyasova, Cedi Osman, Scottie Wilbekkin ve Furkan Korkmaz`ın sürüklediği, motivasyonu yüksek, topu çok iyi paylaşan ve mücadeleci bir kadromuz var. Ayrıca KoçUfuk Sarıca oyuncu, yardımcı antrenör ve koçolarak uzun yıllardır milli takımın bir üyesi. Bu kadrosuyla ABD karşısında tarihimizdeki ilk galibiyeti almak hayal değil. Eminim bu tarihe geçme fırsatı KoçUfuk Sarıca ve millilerimizin iştahını kabartmıştır. Sonuçher ne olursa olsun millilerimiz başımızın tacı ancak bir ABD galibiyeti için şartlar fazlasıyla müsait.