`height=

SODİMER Başkanı  Prof.Dr.Levent Eraslan ile yaptığımız söyleşiye devam ediyoruz.

AY:  'Dijital dünyada makro ya da mikro her türlü kurum ve kuruluş ciddi bir alt yapı geliştirmek ve güvenliği sağlamak zorundadır.' diyorsunuz...Örneklerini görebilir miyiz?

ERASLAN: Microsoft, IBM, Google, Amazon gibi büyük teknoloji şirketlerinin siber güvenlik düzeyleri gün geçtikçe artmaktadır. Fakat %100 güvenli bir sistem hiçbir zaman olmayacağından dolayı her gün yeni güvenlik açıkları geliştirilmekte ve aynı zamanda bu açıklar büyük şirketlerin siber güvenliğe yaptıkları  yatırımlar ve çalışmaları ile kapanmaktadır. Bu tarz büyük şirketler dünyanın her yerindeki yazılım mühendislerine meydan okuyarak sistemlerinde açık bulmaları karşılığında onlara ödül bile vermektedirler. Çağımızın en önemli kaynağı olan bilgiyi dijital ortamda koruma yarışı teknoloji ilerledikçe kızışmaktadır. Verdiğim örnek şirketler ve daha bir çok şirket de yatırımlar ile dijital güvenlik seviyelerini günden güne geliştirmektedir.

AY: Dijital dünya artık ailelerimiz içine girdi ve ayrılmaz bir parçamız oldu. Ama, 'Yaz Tatili ile, Dijital Güvenlik`in ne ilgisi var?'

ERASLAN: Dijital dünya hayatımızın ayrılmaz bir parçası, hayatımızın her döneminde artık bu dünyada güvende kalmayı ve etkili kullanmayı öğrenmemiz gerekiyor. Bunun için 'dijital dünyayı anlamak ve anlatmak' gerekiyor. Dijital dünya birçok avantajı sunarken bizleri 'çok ciddi tehlikelerle' karşı karşıya bırakıyor. Bu dünyada 'güvende olmak' ise en az fiziksel güvenliğimiz ve sağlığımız kadar önemli. Dijital dünyadaki kötü niyetli kişiler bireyleri sosyal, psikolojik ve ekonomik anlamda zor duruma düşürecek binlerce yol biliyor ve deniyor. Her yeni olgu ve olay ise onlar için bir fırsat. Bu nedenle, evet, tatile çıkmak da dijital güvenlik ile ilgili. Çünkü sıradan bir tatil günümüzü veya tatilimizin tamamını da planlamak ve uygulamak için dijital dünyayı kullanıyoruz. Bu noktada dolandırıcılar ve kötü niyetli kişiler de bu durumu fırsat bilerek hem ekonomik anlamda hem de kişisel verilerimize erişerek diğer ortamlarda insanlara zarar vermenin bir yolunu buluyorlar. Bu nedenle bu yeni tehlikelere de dikkat ederken sürekli dijital güvenliğimizi sağlamak için 'gerekli farkındalık ve bilgi düzeyine' erişmemiz gerekiyor.

AY: Yaz tatilinde çocuklar için 'dijital önerileriniz' var mı?

ERASLAN: Elbette, artık her yaştan çocuğumuz dijital dünya ile içiçe yaşıyorlar. Çocuklarımızın dijital dünyada güvende kalması ve burada etkili üreticiler ve tüketiciler olması çok değerli. Ancak en önemlisi ise onları yine bu dünyada yer alan tehlikelerden korumaktır. Bu nedenle onlar için ilk önerim bu dünyada var olurken kendilerini korumayı öğrenmeleri olacaktır. Dijital dünyada mümkün olduğunca az bilgi ve veri paylaşılmalılar. Kendilerine, ailelerine ve arkadaşlarına dair kişisel hiçbir bilgiyi sosyal medya hesaplarında paylaşmamaları gerekiyor. Aksi halde bu durumdan hiçbeklemedikleri 'kötü sonuçlar ile karşılaşabileceklerini' kedilerinin ve sevdiklerinin 'zarar görebileceğini' unutmamalılar. 

İkincisi dijital dünyada çok sayıda oyun var ve bu oyunlardan bir kısmı gerçekten çocukların bilişsel ve sosyal gelişimlerine önemli katkılar sunuyor. Çocukların bu oyunlardan tamamen uzak kalmalarını elbette istemeyiz. Kendileri için faydalı olacak oyunları oynamalı ve öğretici içeriklerle keyifli zaman geçirmeliler. Ancak kendilerine zarar verecek tehlikeli dijital oyunlardan mutlaka uzak durmalılar. Bunun için oynadıkları oyunları anne ve babaları ile paylaşmalılar. Onların uygun gördükleri ve gerçekten gelişimlerine uygun oyunları tercih etmeliler. 

Son olarak evet dijital dünya 'ilgi çekici' ve birbirinden farklı 'milyonlarca içerik ile' dolu, ancak dışarıda hatta evin içinde bile onları gerçek bir yaşam bekliyor. Bu dünyada öğrenmeleri ve deneyimlemeleri gereken tonlarca şey var. Bu nedenle mümkün olduğunda 'dijital cihaz ve ortamlardan uzak durmalılar' ve etraflarındaki 'dünyayı keşfetmeye' yönelmeliler.