`height=

Sitemiz köşe yazarı Dr. Göktan Ay`ın Çanakkale Onsekiz Mart Ü niversitesi, Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Uğur TÜ RKMEN ile yaptığı söyleşiyi yayımlıyoruz; .

AY: Nasılsınız? Kendinizi kısaca okurlarımıza tanıtır mısınız?

TÜ RKMEN: Teşekkür ederim. Çanakkale Onsekiz Mart Ü niversitesi Devlet Konservatuvarında öğretim üyesi olarak çalışıyorum. Müzik eğitimi ve müzikoloji alanlarında ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda, mesleki ve hakemli dergilerde makalelerim, 'müzikoloji, müzik eğitimi, oda müziği ve orkestra, çocuk ve gençlik şarkıları' alanlarında yayınlarım var. 

AY: Yıllarca Afyon Kocatepe Ü niversitesi Devlet Konservatuvarı`nda hizmet yaptınız.  Çanakkale nereden ortaya çıktı?

TÜ RKMEN: Afyon Kocatepe Ü niversitesi Devlet Konservatuvarında 14 yıl çalıştım. Bu süre boyunca Müzik Bölüm Başkanlığını ve Müzik Anasanat dalı Başkanlığını, 10 Yıl boyunca Müdürlük görevini yürüttüm. Çok güzel günlerimiz geçti. Dostluklarımız oldu. Fiziki imkanları, araçgereçdonanımı, eğitimci kalitesi ile ülke genelinde örnek alınan bir konservatuvardır. Yaklaşık 2 yıl önce Çanakkale`de çalışmaya karar verdik. Yeni bir başlangıç, yeni heyecan ve yeni bir mücadeleye girdik.  Umarız her şey yolunda gider ve sonu güzel olur. 

AY: Yine çok hızlısınız ve yıllık bir etkinlik programı ile kamuoyunun karşısına çıktınız. Bu etkinliklere kimler çağrılıyor, neye göre seçiliyor ve amacı nedir?

TÜ RKMEN: İyi bir ekip, belli bir tecrübe ve en önemlisi elbette çevre. Her yıl 15 Ağustos`a kadar kurum içinden ve dışından talepleri topluyoruz. 15 Eylül`e kadar ise yönetim olarak tek tek etkinlikleri yapacak bilim ve sanat insanları ile görüşüyoruz. Kesinlikle kaşe ödemiyoruz. Valilik, Belediye Başkanlığı, Dernek ve Vakıflarla görüştükten sonra hangi etkinlikleri gerçekleştirip hangilerini gerçekleştiremeyeceğimize karar veriyoruz ve her yıl düzenli olarak etkinlik kitapçığını Ekim ayının ilk haftası ilgililerle buluşturuyoruz. Özellikle bu bir ekip işi ve yönetimdeki arkadaşlarımızın her biri destek oluyor. Bu süreçte Sayın Rektörümüze bilgi vermek, gerekli izinleri almak, salonların planlanması gibi birçok ayrıntı düzenli olarak gözden geçiriliyor. Özelikle kurum dışından gelen sanatçıların konserleri sonrası öğrencilerimizle buluşmaları ve atölye çalışmaları yapmalarını da çok önemsiyoruz. 

ÇANAKKALE ONSEKİZ MART Ü NİVERSİTESİ DEVLET KONSERVATUVARI

2022-2023 BİLİMSEL VE SANATSAL ETKİNLİKLER PLANI

ETKİNLİK ADI

 

YERLER

KONSER/RESİTAL

85

ÇOMÜ İÇDAŞ KARA YUSUF KONGRE MERKEZİ

GELİBOLU İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜ DÜ RLÜ ĞÜ SALONU

TROİA KÜ LTÜ R MERKEZİ

KONSERVATUVAR GALERİ BOŞLUĞU

EĞİTİM FAKÜ LTESİ KONFERANS SALONU

EĞİTİM FAKÜ LTESİ KONSER SALONU

KONSERVATUVAR TERAS SAHNE

MAHALL SANAT

TURHAN MİLDON KONSER SALONU

TERZİOĞLU KIZ ÖĞRENCİ YURDU

ONSEKİZ MART KIZ ÖĞRENCİ YURDU

M. KORFMANN KÜ TÜ PHANESİ

AKÇANSA GÜ ZEL SANATLAR LİSESİ

 

SÖYLEŞİ

36

ÇEVRİMİÇİ

ORYANTASYON

1

EĞİTİM FAKÜ LTESİ KONFERANS SALONU

MASTERCLASS

11

TERAS SAHNE

AÇIK DERS

1

TERAS SAHNE

ATÖLYE ÇALIŞMASI

3

TERAS SAHNE

ULUSLARARASI HİSARLI AHMET SEMPOZYUMU

1

KÜ TAHYA SBÜ

ULUSLARARASI OTİZM VE MÜ ZİK YAZ OKULU

1

KONSERVATUVAR TERAS SAHNE

ÇANAKKALE MÜ ZİK EĞİTİMCİLERİ ÇALIŞTAYI

1

KONSERVATUVAR TERAS SAHNE

ÇANAKKALE MÜ ZİK KÜ LTÜ RÜ ENVANTERİ ÇALIŞTAYI

 

1

KONSERVATUVAR TERAS SAHNE

TOPLAM

140

 

AY: Çanakkale kültür ve müziği üzerine kalıcı çalışmalar yapılmış mı? Önümüzdeki dönemde projeleriniz var mı?

TÜ RKMEN: Elbette çok güzel çalışmalar yapılmış. Biz de bu süreçte güzel ve anlamlı adımlar attık.  Teoman Alpay`ın büstünün açılması, Çanakkale Zaferini betimleyen 10 Beste 10 Hikâye ve 10 Saz Projesi, Çanakkale Zaferi konulu Çocuk Şarkıları Yarışması ülke genelinde oldukça ses getirdi. Çanakkale Müzik Kültürü Envanteri Çalıştayı ile de Çanakkale ilinin müziğe dair tüm ayrıntılarını öğrenmek istiyoruz. 24 Aralık`ta yapılacak etkinlik inanıyorum ki oldukça ses getirecek.  

AY: Çanakkale`de Engelli Öğrencilerle ilgili bir çalışma yaptınız ve galiba bir ilkti!. Bilgi verebilir misiniz?

TÜ RKMEN: Otizm ve Müzik Yaz Okulu ülke genelinde oldukça ses getirdi. İlgi gördü. Düzenleme kurulu başkanlığını gençbir arkadaşımız, yüksek lisans öğrencimiz Didem Çetinkaya yapıyor. Kendisi ile de bir görüşme yapmanızı öneririm. Çok titiz bir çalışma. '100 Soruda Otizm ve Müzik Yaz Okulu' adlı bir kitapçık yayınladık. İsteyenler Konservatuvar web sitemizden bu kitapçığa ulaşabilir ve detaylı bilgileri edinebilirler. Yaz Okulu her yıl daha da tanınacak. Her şey yolunda giderse 2023`teki etkinlikte 40`a yakın yabancı katılımcının da olması bekleniyor. 

`height=

AY: 'Müzik Müzeciliği' isimli, severek okuduğum/çalışmanız yeni yayımlandı. Siz bize Balıkesir 4. Ulusal Türk Müziği Sempozyumu`nda bilgi verdiniz. Okurlarımıza da kısaca bahseder misiniz? Eser neyi anlatıyor.

TÜ RKMEN: Afyon Kocatepe Ü niversitesi Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Koleksiyonu`na kuruluş sürecinde katkılarım oldu. Koleksiyonun 'sesli rehberi' nin projesi de bana ait. Tüm bu süreçboyunca hemen her konuda bir kılavuza-uzmana ihtiyaçduyduk ama bulamadık. Çalgı Bilimin, Çalgı Yapımı, Müzikoloji alanında oldukça başarılı uzmanlarımız var ve deneyimlerinden de panel, çalıştay gibi etkinliklerle yararlandık. Ama 'Müzik Müzeciliği ve Koleksiyonerliği' ayrı bir dünya bunu anladım. Edindiğimiz tecrübeleri, başardıklarımızı ve başaramadıklarımızı, nelerin olması gerektiğini betimleyen bir kitap çalışmasını ilgililerle buluşturduk. Kitabı okuyanlar göreceklerdir ki hakikaten çok işimiz var. Diğer taraftan zor da değil. Kitabın ilk bölümünde Çalgı Bilimi`ne yönelik kısa bilgiler, ikinci bölümünde, AKÜ Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Koleksiyonu`nun tüm detayları ile anlatımı, üçüncü bölümde ise müze ve müzik müzeciliğine yönelik her biri birbirinden önemli konu başlıklarına yer verildi. 

Kitap bildiklerimizi değil, tecrübelerimizi, eksiklerimizi, neler yapılabileceğimizi okuyucu ve ilgililerle paylaşmak amacıyla yazıldı. Umarım yararlı olur. 

Devam edecek