İsrail'de Başbakan Netanyahu'nun halkı ayağa kaldıran, Cumhurbaşkanı'nın dahi 'geri çekin' çağrısı yaptığı tartışmalı yargı reformu ısrarından çark edeceği öne sürülse de henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Savunma Bakanı'nın görevden alınmasıyla şiddetlenen krizde yeni grev kararı sağlık ve ulaşım sistemini ciddi ölçüde etkileyecek.

İsrail'de yargının yetkilerini kısıtlayan, iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören ve bu sebeple siyasi krize yol açan tartışmalı yargı reformunun iptali için haftalardır süren protestolar dün itibarıyla daha da şiddetlendi.

İsrail tarihinin en uzun süre görev yapmış başbakanı ve 'görevdeyken yargılanan ilk İsrail başbakanı' unvanını alan Benyamin Netanyahu'nun bizzat şahsını korumaya yönelik tasarı 23 Mart'ta meclisten geçti.

Düzenlemenin durdurulması çağrısı yapan Savunma Bakanı Yoav Galant'ın dün görevden alınmasıyla da yüz binlerce İsrailli dün akşam saatlerinden itibaren ülke genelinde sokaklara döküldü.

Bununla birlikte İsrail'in New York Başkonsolosu Zamir istifa etti, üniversiteler ikinci bir emre kadar greve gittiklerini duyurdu.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da bugün yazılı açıklama yaparak reformun derhal durdurulmasını istedi.
İTTİFAK

Editör: İlker Alpkaya