Diyetisyen Duygu Özbay, sahura mutlaka kalkılarak, kahvaltı şeklindeki hafif gıdalarla bir ana öğün yapılması ve su içilmesi gerektiğini söyledi.

Diyetisyen Özbay, Ramazan ayının gelmesiyle beraber oruç tutanlar için beslenme düzeninin bir ay boyunca baştan sona değişeceğini belirterek, “Tutulan orucun tüm açlık zamanının, gün içerisinde metabolizmamızın esas enerji harcamasını yaptığı saatlere denk geldiğini unutmamak gerekiyor. Bu nedenle yeni beslenme düzeninin de Ramazan ayına uygun ayarlanması önem kazanıyor” dedi.

Ramazan ayında beslenme yönünden tedbirsiz davranılabilineceği, bazı basit kurallara uyarak herhangi bir problem yaşamadan sağlıklı bir Ramazan geçirmenin mümkün olduğunu vurgulayan Diyetisyen Özbay, oruç tutacaklar için önemli tavsiyelerde bulundu.

doktor-1

'Sahuru mutlaka yapın'
Özbay,' Sahur, kişiyi oruca hazırlayan en önemli öğün. Kimileri hiç sahur yapmazken kimileri de yanlış bir beslenme alışkanlığı olarak sahur sofralarında börek, çörek, gözleme gibi hamur işi besinlere yer verirken, kavurma, pilav gibi akşamdan kalan ağır yemekleri bile tüketebiliyor. Sahura kalkılmayarak bu öğün atlandığında ise çok daha uzun bir açlık söz konusu oluyor. Bu durumda gelişen hipoglisemi (kan şekerinin düşmesi) yorgunluk, baş ağrısı, unutkanlık, mental durgunluk, zihin karışıklığı gibi sorunlara yol açabiliyor. Oysa ki sahura mutlaka kalkılarak, kahvaltı şeklindeki hafif gıdalarla bir ana öğün yapılması ve su içilmesi gerekiyor. İftar ve sahur arasında ara öğün yapılması sağlık bir ramazan geçirmede oldukça önemli bir yer tutuyor. Taze mevsim meyveleri, fındık, ceviz, badem, taze ve kuru meyveler ile hazırlanmış kompostolar, süt ve aşırıya kaçmamak şartı ile sütlü tatlılar ara öğünler için tercih edilebilecek yiyeceklerin başında geldiğinden sofralarda bunlara yer açmak gerekiyor'diye konuştu.

Editör: Mehmet Köşker