Ali Kuşçu, Biruni, Uluğ Bey, Piri Reis, Takıyeddin, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri ve İsmail Gelenbevi gibi onlarca Türk bilim adamının bin 340 el yazması eserine ev sahipliği yapan Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü, Türk- Osmanlı astronomi tarihine ışık tutuyor.

`height=

Ne vakit bir deprem olsa, gözler oraya yönelir kulaklar oradan gelecek açıklamayı bekler. Nereden bahsettiğimi sanırım anladınız. Modern çehresiyle hizmet veren Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırmaları Enstitüsü, yüzlerce el yazmasıyla da tarihimize ışık tutuyor. Türk-İslam dünyasının en önemli gökbilimcileri tarafından kaleme alınan yazma eserler ve takvimlere ev sahipliği yapan rasathane, araştırmacıların büyük ilgisini çekiyor. Kandilli Rasathanesi nin ilk müdürü Fatin Gökmen in muhafaza ederek, günümüze ulaşmasını sağladığı eserler, dünyanın ender koleksiyonları arasında gösteriliyor.

`height=

KİTAB-I BAHRİYE`den MARİFETNAME`ye

Osmanlı da bilimin ne kadar ileri gittiğini gözler önüne seren koleksiyonda, Ali Kuşçu, Biruni, Uluğ Bey, Takıyeddin, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri, Kadı Zade Rumi, İsmail Gelenbevi, Salih Efendi, Hüsrev Paşalı Süleyman ve Piri Reis in de aralarında bulunduğu Türk bilim adamlarının 1340 el yazması saklanıyor. Özel olarak muhafaza edilen bu yazma eserler arasında Ali Kuşçu nun kitapları ile Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri nin 'Marifetnamesi', Biruni nin 'Coğrafya Kitabı', Piri Reis in 'Kitab-ı Bahriye'si, Firdevsi Tavil in 'Davetname'si gibi bilim tarihine damgasını vurmuş kitaplar dikkat çekiyor.

`height=

BİN 340 ADET BENZERSİZ EL YAZMASI 

Astronomi yıllıkları, cetveller, müneccim başlarının sultana veya sadrazama sunmak üzere hazırladıkları ahkâm takvimlerinin yer aldığı koleksiyon 845 i Türkçe, 395 i Arapça, 100 ü Farsça olan toplam 828 cilt içinde bin 340 yazma kitabı kapsıyor. Söz konusu koleksiyon Elginkan Vakfı nın desteği ile Boğaziçi Ü niversitesi Yayınevi tarafından 'Kandilli Rasathanesi El Yazmaları' isimli bir katalog halinde hazırlanmıştı.

`height=

SULTAN 3. MURAD`ın İZNİ İLE KURULDU

Osmanlı İmparatorluğu astronomi konusunda kendisini oldukça geliştirmiş hatta rasathane bile kurmuştu. İlk rasathane Sultan 3. Murad Han zamanında özel izin alınarak Takıyeddin tarafından İstanbul Rasathanesi ismiyle bina edildi. Ancak bu rasathanenin ömrü kısa sürdü. Daha sonra 1868 yılında küçük bir apartman dairesinde başlayarak faaliyet gösteren araştırma merkezi, Rasathane-i Amire adıyla hizmet vermeye başladı. Müdürleri yabancı olan rasathanenin başına ilerleyen vakitlerde ünlü matematikçimiz Salih Zeki Bey getirildi.

`height=

1911 de Fatin Gökmen müdür olunca rasathane, bugünkü Kandilli ye taşındı. 1926 yılında Muvakkithane ve Müneccimbaşılık gibi kurumların kaldırılmasının ardından Hicri Takvim de artık bu rasathanede hazırlanmaya başlandı. Fatih Gökmen görevde kaldığı müddet içinde el yazmalarını muhafaza ederek günümüze kadar ulaştırdı. Kandilli Rasathanesi, 1982 yılından beri Boğaziçi Ü niversitesi ne bağlı bir enstitü olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

`height=