Rusya'nın Kanada Büyükelçisi, 98 yaşındaki SS askerinin parlamentoda onurlandırılmasını protesto eden bir nota gönderdi.

Rusya’nın, parlamentoda hâlâ yaşayan bir Nazi'nin onurlandırılmasını gerekçe göstererek, Kanada'ya protesto notası gönderdiği bildirildi. Rusya Büyükelçisi Oleg Stepanov, Ukraynalı SS askerinin parlamentoda onurlandırılması nedeniyle Kanada'ya bir protesto notası gönderdi, fakat henüz bir yanıt verilmedi. Rusya'nın Kanada Büyükelçisi Stepanov gönderdiği notayı Rus haber ajansı RIA Novosti'ye, şöyle anlattı: “Nota Pazartesi günü gönderildi. Başbakana, dışişleri bakanına ve Avam Kamarası başkanına hitaben kişisel mektuplarımı da notaya ekledim. Henüz bir yanıt yok.”

Büyükelçi’nin anlattığına göre Kanada toplumu, medyası çalkalanıyor ve halk öfkeli gibi.

Başbakan Justin Trudeau'nun SS askerini parlamentoya davet ettiği için özür dilemesi bekleniyor.

Kanada’daki ‘Nazi’ gündemini değerlendiren Rus Büyükelçiye göre “Başbakan ve kabinesinin itibarı ciddi bir darbe almış olsa da, Avam Kamarası Başkanı Anthony Rota'yı günah keçisi yapıp onu istifaya göndererek skandalı yatıştırmaya çalışıyorlar.”

NAZİ ASKERİ MESELESİ NASIL GELİŞTİ?

BM Genel Kurulu için Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan Ukrayna Devlet Başkanı  Vlodomir Zelenski, 22 Eylül'de, Kanada Parlamentosu'na ziyaret gerçekleştirdi.

Ukrayna lideri Zelenski’nin yer aldığı toplantıya Avam Kamarası’nın üyelerinin yanı sıra, 2. Dünya Savaşı sırasında Nazi ordusunda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne (SSCB) karşı savaşmış 98 yaşındaki Yaroslav Hunka da davet edildi.

 Söz konusu toplantıda, SS askeri Hunka,  “Ruslara karşı Ukrayna'nın bağımsızlığı için savaşan İkinci Dünya Savaşı'nın Ukraynalı-Kanadalı Gazisi” şeklinde takdim ederek onurlandırdı.

RIA Novosti’nin aktardığına göre, SS askeri Hunka'nın, sadece Kızıl Ordu ile savaşmakla kalmayıp aynı zamanda Yahudilere, Polonyalılara, Belaruslulara ve Slovaklara karşı vahşetleriyle tanınan 14. SS Gönüllü Grenadier Tümeni ‘Galiçya’nın bir parçası olarak savaştığı ortaya çıktığında skandal patlak verdi.

SS askerinin onurlandırılması sadece Kanada’da değil, Rusya’da bile öfkeye sebep olurken uluslararası ölçekte bu yüzden kınamalar olurken özürde istendi.

Kanada Dışişleri Bakanı Mélanie Joly, yaşanan hadiseyi parlamento ve Kanadalılar için bir utanç olarak nitelendirerek Meclis Başkanı Rota'yı istifaya çağırdı. Meclis Başkanı özür diledi fakat Başbakan Trudeau, Waffen SS üyesi Hunka'nın Meclis'e davetinden haberi olmadığını açıklayarak özür dilemedi. Ukrayna lideri Zelenski ise durumla ilgili yorumda bulunmadı.

Başbakan Trudeau ile muhalefet liderleri, skandal olayından kendilerini kurtarmaya çalışarak, Meclis Başkanı’nın alkış davetinde bir rolü olmadıklarını, Hunka'nın bir Waffen SS üyesi olduğundan haberi olmadıklarını ileri sürdüler. Meclis üyelerinden Karina Gould yaptığı açıklamada Başbakan Trudeau’nın Hunka'yla hiç tanışmadığını iddia ederken, yaşananlardan dolayı oldukça endişeli olduğunu belirtti. Gould, Meclis üyelerini, skandal olayı siyasetleştirmekten kaçınmaya da davet etti.

Başbakan Trudeau’nun Meclis Başkanı Rota'ya özür mesajı yayınlamasını önerdiğinin kaydedildiği skandal olay gündeme “Zelenski Nazi askerini selamladı” şeklinde gündeme gelmişti. Ardından yapılan araştırmalar da söz konusu SS askerinin Doğu Avrupa’nın çeşitli bölgelerinde Nazi Almanya’sı adına gerçekleştirilen katliamlarda yer aldığı ortaya çıkmıştı.

Nazi askerinin Ukraynalı olduğuna dikkat çekilerek “2. Dünya Savaşı’nın Kanadalı Gazisi” denmesine uluslararası tepkinin yanı sıra başka yönü de var. Buna göre Kiev ile savaşan Moskova Ukrayna’dakileri NAZİ’ye benzetiyordu. Zelenski’nin eski bir yaşayan SS askerini selamlaması Rusya’nın, en azından ‘psikolojik savaş’ adına eline koz vermiş gibi oldu.

Bu arada Kanada Başbakanı’nın iddialarını çürüten fotoğraflar ortaya çıktı. Ne demişti SS olduğunu bilmiyorum.

DEDE TORUNUNDAN SORUMLU DEĞİLDİR: VE TORUN TAMAMEN KENDİSİNDEN SORUMLU OLACAK

Kanada’daki skandal olayın gündeme gelmesiyle beraber Rus gazeteci Natalya Osipova RIA Novosti’de “Meclis'te Skandal: Naziler Rusya'ya karşı mücadelede her zaman faydalıdır” başlığıyla kaleme aldığı yazısında her şeyi ortaya çıkardı, hem de tarihsel süzgeçten geçirerek.

Ukrayna lideri Zelenski’nin büyükbabasının, Sovyet Rusya’nın 2. Dünya Savaşı kahramanlarından olduğuna dikkat çeken Osipova, döneme dair detay tarih dersi de verdi.

Natalya Osipova’nun hayli uzun yazısını, en azından Türkçe dilinde de döneme dair kaynak olarak düşüncesiyle buraya olduğu gibi almaya çalıştık.

İşte söz konusu yazı:

Dedeler savaştaydı. Kim ne için? Birincisi; adaletin, barışın, özgürlüğün zaferi için, Nazizm'den kurtarılmış bir toprak için ve tüm emperyalist savaşların sona ermesi için. İkincisi, Hitler'in zaferi içindir, böylece yeryüzünde Yahudiler, Ruslar ve Bolşevikler kalmasın, böylece Alman Reich'ı hakim olsun. Ukraynalı Nazilere göründüğü gibi, onlara büyük bir proje çerçevesinde kendi küçük projelerini verecekti: Ruslar ve diğer tüm milletlerden olmayan Ukrayna.

Her ne kadar Hitler ve üst düzey yöneticileri bu topraklarda “Ukrayna” uçuş komiserliğinden başka bir şey yaratma niyetinde olmasalar da. Ancak planları hakkında kamuya açık bir şekilde konuşmamayı tercih ettiler.

Ama büyükbabalara ve torunlara dönelim.

İki büyükbaba, Semyon İvanoviç Zelenski ve Yaroslav Hunka (Gunko), kadim bölgelerde çarpıştı.

SS'nin "Galiçya" bölümünde görev yapan, yaşayan ve sağlıklı 98 yaşındaki bir Nazi.

Hunka, Teresa'nın pek de akıllı olmayan torununun büyükbabasıdır ve Kanada Başbakanı'nın resepsiyon odasından “Dedo, Trudeau ve Zelenski'yi resepsiyon odasında bekliyor” başlığıyla bir fotoğraf paylaşmıştı.

Kanada Başbakanı Trudeau suçu Parlamento Başkanı Rota'a yükler yüklemez gazeteciler siyasi yalancıları ifşa eden bir fotoğraf keşfettiler.

Zelenski bir kahraman, bir Yahudi ve bir anti-faşisttir ve şu anki Ukrayna Devlet Başkanı Vlodomir Zelenski’nin büyükbabasıdır.

Torunu konusunda da çok şanssızdı. Kanada Parlamentosu’nda ona alenen ihanet etti, diğer neo-Nazilerle birlikte (mevcut olanları hak ettikleri gibi adlandıralım). Hitler'in cezalandırıcısını alkışladılar. Yaroslav Hunka, “Ukrayna'nın Ruslara karşı bağımsızlığı için savaşan ve askerleri desteklemeye devam eden, 98 yaşında Ukrayna-Kanadalı 2. Dünya Savaşı gazisi”, “Ukraynalı ve Kanadalı bir kahraman” olarak takdim edildi.

Yani, büyükbaba Hunka, 2. Dünya Savaşı'nda Rus (onu kendimize alıyoruz elbette) kahramanımız büyükbaba Zelenski'ye karşı savaştı.

Birinci Ukrayna Tümeni olarak adlandırılan ‘Galiçya’, Yahudilere, Polonyalılara, Ruslara, Belaruslulara ve Slovaklara yönelik acımasız katliamlarla meşhurdur. Nürnberg'de ‘Galiçya’nın da aralarında bulunduğu SS oluşumları suç örgütü olarak tanındı.

1945 yılında ‘Galiçya’ Avusturya topraklarında İngilizlere teslim oldu.

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’ne (SSCB) Nürnberg'in kararlarında iadesi istenen Nazi suçlularını vermediler, tam tersine ülkemize karşı mücadelede kullanmaya karar verdiler.

1947'de sekiz bin Ukraynalı Nazi İngiltere'ye nakledildi, pasaport verildi ve ülkenin her yerine yerleştirildi. MI6 ile işbirliği yaptılar, SSCB topraklarında yıkıcı çalışmalar için sabotajcı olarak işe alındılar ve İngiliz birliklerinde görev yaptılar.

1980'lerin ortalarında ‘Nazi avcıları’, ‘Galiçya’dan savaş suçlularına yaklaşmaya başlayınca, Kanada acilen savaş suçlularının iade edilmeyeceği bir yasa çıkardı. Ve birçok Nazi oraya taşındı. Ancak 2000'li yılların başında ‘Galiçya’nın yaklaşık 1.500 katılımcısı Britanya'da kaldı.

Ukrayna ve Kanada'nın kahramanına hangi başarılar atfedildi, konuşmacı Rota, eski Nazi'ye hangi hizmeti için teşekkür etti?

Örneğin, 28 Şubat 1944'te SS ‘Galiçya’ tümeni mensupları, Polonya'daki Pinyacka çiftliğinin 850 sakinini evlerinde diri diri yakarak öldürdüler. 1944'te Slovakya'da ‘Galiçya’ ulusal bir ayaklanmayı bastırarak sivilleri katlettiler.

Slovakya'nın Nizna Boča köyünde, Nazilerin, cebinde bir Sovyet parasıyla bulunan 15 yaşındaki bir genç de dahil olmak üzere çok sayıda kişiyi vurduğu iyi bilinen bir cezalandırma operasyonu var. Bunların hepsi İngiliz kaynaklarından örnekler. Ancak suçlara dair soruşturmalar gizlendi ve konu kamuoyuna mümkün olduğu kadar kapalı tutuldu.

Naziler Ruslara karşı mücadelede her zaman faydalıdır.

Buna karşılık Semyon İvanoviç Zelenski'nin savaş çalışmalarının bir açıklaması var. İşte Halkın Hafızası sitesindeki sayfası: Bizim insanlarımız.

Savaşa havan müfreze komutanı olarak başladı. Daha sonra 57. Muhafız Tüfek Tümeni'nin 174. alayına ait bir tüfek bölüğüne komuta etmeye başladı. İki Kızıl Yıldız Nişanı aldı. Ödül belgelerinden birinde ‘Kişisel savaş becerisine ilişkin kısa özel açıklama’ şunu okuyoruz:

“Yoldaş Zelenski Semyon I. iyi bir organizatör ve taburda liderdir. Tabur savaşta Batı Bug Nehri'ne yaklaştığında şahsen O, sığ bir yer buldu ve yoğun düşman ateşi altında, tüm taburuyla aynı anda tek bir kayıp olmadan nehri geçti. Ve hızla Almanları ötlere itmeye başladı.”

Semyon Ivanovich Zelenski'nin ödül belgelerini okuduğunuzda bu makalelerin tarzını, formatını ve el yazısını hemen tanıyorsunuz. Başarıların tanımı büyükbabalarımızın ve büyük büyükbabalarımızınki gibidir.

Rusya'daki vatandaşların çoğu ve SSCB'den sonra oluşan ülkeler aynı büyükbabalara ve büyükannelere sahipti.

Ancak Kanada'ya kaçan SS görevlisi Hunka gibi büyükbabalarımız yok ve hiçbir zaman da olmadı.

Naziler ile anti-faşistler arasındaki mevcut çatışmanın ana mekanizması aynı aile geçmişi, aile hafızasıdır. Dedeleriniz kiminle savaştı, kimin tarafındaydı?

Görünüşe göre cevabını savaşın bitiminden sonra bile bulamayacağımız acı verici bir soru:

Nasıl oldu da kahramanların torunları, halklarının cezalandırıcıları ve katilleri olan Nazilerin yanında yer aldı?

Zelenski ne ilk, ne de tek örnek. Bu dikkat çekici bir olgudur.

(Atalarının davasına alenen ihanet ettiklerinde, Lviv pogromunda veya Volyn katliamında ölen akrabalarının mezarlarını unuttuklarında ve Rus düşmanlığı ve neo tarafından bir araya getirilen yeni Avrupa topluluğuna bağlılık yemini ettiklerinde).

Nazizm. Nasıl yani?

Neticede, bir Nazi'nin Kanada Parlamentosu'na davet edilmesine öfkelenen Yahudi oluşum Simon Wiesenthal Dostlar Merkezi Başkanı Dan Panneton'un bile, yine de Rusya'ya karşı mücadelesinde Ukrayna ile dayanışmanın inanılmaz derecede önemli olduğunu vurguladığını not ediyoruz.

Ancak çoğu Batılı, Nazizm konusunda kabul edilemez olan bu tür çekinceler koymuyor.

Anti-faşizmden daha önemli değerler var, Nazizm ve Yahudi karşıtlığına karşı genel mücadeleden, yani Rusya'ya karşı mücadeleden, Rus düşmanlığına, gerçek Hitler dönemi Nazi'sini Batılı egemen düzen ile birleştirebilecek bir Rus karşıtı enternasyonalin yaratılmasından daha güçlü bağlar var. Bu aile hafızasıyla mı ilgili, aile onuruyla mı ilgili?

Ancak Zelenski'nin akrabaları Holokost'ta öldü.

Fakat Nazilere yönelik, hem Rusya'da hem de dünyada pek çok insanı şok eden bu utanç verici alkışlamanın avantajları da var.

Bazıları hala şüphe ediyor:

Rusya haklı mı ve Kuzey Askeri Bölgesi'ni başlatmak gerekli miydi ve biz tarihin yanlış tarafında mıyız, iyiyle kötüyü karıştırdık mı?

Üstelik karşı taraftaki propaganda sürekli argümanlar yağdırıyor ve eğer argüman yoksa, o zaman örneğin Bucha'da olduğu gibi icat ediyor, tahrif ediyor ve kanlı bir gösteri sahneliyor. Ve şimdi, Kanada Parlamentosu'nun tek bir dürtüyle Nazi'yi nasıl coşkuyla, coşkuyla alkışladığını, ellerini başının üzerine kaldırdığını ve Nazi büyükbabasının kendisinin suçlarının bu kadar yüceltilmesinden etkilenerek neredeyse zikzaklar çizip ağladığını görüyoruz.

(Bunun üzerine aklı başında her insan rahat bir nefes alacaktır: hayır, yanılmadık. Hayır, kostümlerini bile değiştirmeyen aynı ikiyüzlü, zalim, açgözlü güce karşı savaşan kahraman büyükbabalarımızın anısına hâlâ sadığız.)

Aynı yakışıklı Frau, Nürnberg duruşmalarına bakmaya gittiklerini ve ondan önce de Nürnberg'deki Nazi yürüyüşlerine baktıklarını, Yahudi komşularını Nazilere ihanet eden aynı burjuva saygın beyefendilerin, kendi nefretleri ve suçları için aynı gerekçeleri kullandıklarını görülüyor. O dönem her suçlu Bolşevikler-Yahudiler, Ruslar.

Ve aynı ikiyüzlü masumiyet maskesi, suçüstü yakalandıklarında, genç Yaroslav Gunko'nun ‘Galiçya’nın bir parçası olarak arşiv fotoğrafları burunlarına sokuldu: “Ama onun bir Nazi olduğunu bilmiyorduk.”

Böylece sır ortaya çıktı:

Nasıl yapabildiler?

O zaman neden Avrupa'da Nazizm'i durdurmadılar ?

Çünkü hem o zaman hem de şimdi Nazizm inanılmaz derecede karlı, kullanışlı ve caziptir.

Ve bu nedenle, korunan ve önemsenen büyükbaba Hunka-Gunko, sadece tövbe etmeden değil, aynı zamanda onlarca yıl boyunca suçlarını kahramanlık olarak taşıyarak yaşlılığa kadar onur ve tokluk içinde yaşadı.

Yaşlılığa saygı duyulması gerektiği öğretildi bize, tüm büyükbabalarımızın gerçek savaş ve emek kahramanları olduğu akılda tutularak.

Ancak burada başka bir yaşlılık dönemi görüyoruz; Batılı yönetici elit tarafından teşvik edilen bir suçlunun ve kötü adamın yaşlılığı. Bu yaşlılığa saygı duyuyorlar ve onurlandırıyorlar.

Görünüşe göre burası sınır. Kendimiz ve yabancılar arasında.

Dede torunundan sorumlu değildir. Ve torun tamamen kendisinden sorumlu olacak.

MEHMET POYRAZ/İttifakgazetesi.com

Ermeni terör örgütü VoMa nedir ve İran’ın Karabağ politikası ne olabilir? Makale: Ermeni terör örgütü VoMa nedir ve İran’ın Karabağ politikası ne olabilir?