`height=

Geçtiğimiz hafta ebediyet yurduna sırlanan Hayrabolulu usta gazeteci Şerif Baysalan pek çok alanda çalışmaları bulunan entelektüel bir şahsiyetti. Araştırmacı gazeteciliğinin yanında doğup büyüdüğü, meslek hayatını sürdürdüğü Trakya ve Hayrabolu`nun sorunlarına karşı oldukça ilgiliydi. Bu ilgi kendisini Trakya`nın nispeten az gelişmiş kenti Hayrabolu`nun tanıtılmasına yönelik yüzlerce makaleyle birlikte Hayrabolu Köprüsü, Gelmişi-Geçmişi-Bugünüyle Hayrabolu, Saka Hüseyin, Hayrabolu 2005 Sorunlar-Çözümler-Öneriler, Muamma, Dönerkaya, 2013 Hayrabolu Almanak isimli kitaplarını yazmaya sevk etti. Makalelerinin, köşe yazılarının ve kitaplarının yanı sıra Hayrabolu`ya belgesel diliyle hizmet etmeyi de ihmal etmedi. Bu noktada karşısına yine Hayrabolulu bir entelektüel olan Muzaffer Bilgen çıktı. Merhum Baysalan, Muzaffer Bilgen ile birlikte Hayrabolu belgeselini ortaya çıkardı. Bu yazımızda merhum Şerif Baysalan`a rahmeti vesile kılarak gazeteciliğini ve Hayrabolu belgeseline yaptığı katkılar üzerine duayen yönetmen, yapımcı Muzaffer Bilgen ile hasbıhal ettik.

Muzaffer Bey, Şerif Baysalan ile nasıl tanıştınız? Gazeteci yazar ve araştırmacı kimliğine dair neler söylemek istersiniz?

`height=

Şerif Ağabey`i çocukluğumdan beri tanırım. Ben de Hayrabolu`da doğdum ve büyüdüm. Çocukluğumuz ve gençliğimiz Hayrabolu`da geçti. 'Hayrabolu`da gazeteci var mı?' diye sorsalar herkes Şerif Ağabey`i gösterir. Sosyal Demokrat bir görüşe sahip olduğu halde haberlerini kişiselleştirmez, yapmaktan da kaçınmazdı. O yönüyle de bazıları tarafından pek sevilmezdi. Çünkü gerçekler bazen acıtır.

Onun kitaplarıyla Hayrabolu`yu tanıdık

Ağabey`in araştırmacı kişiliği onu zaman içerisinde yazarlığa da taşıdı. Hayrabolu`nun tarihi hakkında pek bilgi sahibi değildik. Onun kitaplarıyla Hayrabolu`nun tarihini öğrendik. Yazdığı kitaplar hepimiz için kaynak oldu.

Hayrabolu belgeseline geçmezden önce medya sektöründeki çalışmalarınıza kısaca değinebilir misiniz?

Tabii kii. Ben 1984 yılından beri İstanbul`da yaşıyorum. O yıldan itibaren medya sektörünün her alanında çalıştım. Dublaj, montaj, kurgu yönetmenliği, yönetmenlik derken bazı televizyon kanallarında genel yayın yönetmenliği de yaptım. Barış Manço dâhil birçok ünlüyle birlikte televizyon programları hazırladık.

Hayrabolu Belgeseli fikri nasıl ortaya çıktı?

Dönemin belediye başkanı Şener Çelikayar, uzun yıllar medya sektöründe çalışmış ve Hayrabolulu biri olarak beni aradı. Belediye için bir tanıtım filminin çekilmesini istedi. Görüşme esnasında Şener Çelikayar`a Hayrabolu`nun belgeselini de çekmeyi önerdim. O ana kadar hiçyapılmamıştı ve tıpkı Şerif Ağabey`in yaptığı tüm çalışmalar gibi gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz bir eser olsun istedik.

Rüzgârlı Şehir Hayrabolu

Şener Başkan fikrimi destekledi ve Şerif Ağabey ile birlikte çalışmamı önerdi. Şerif Baysalan ile yolumuzun kesişmesi böyle oldu. Onun araştırıp ortaya çıkarttığı bilgi ve belgelere dayanan Hayrabolu`nun ilk belgesel filmini böylece birlikte hazırladık. Şerif Ağabey Hayrabolu`nun 'Rüzgârlı Şehir' olarak anıldığını söylüyordu. Böylelikle belgeselin de isminin 'Rüzgârlı Şehir Hayrabolu`' olmasına karar verdik.

Şerif Bey 'Rüzgârlı Şehir Hayrabolu' belgeseline ne türden katkılarda bulundu?

Çekimlerimizi yaparken Şerif Ağabey her gün Tekirdağ`dan Hayrabolu`ya, yanımıza gelerek çalışmalarımıza katıldı ve ortaya 56 dakikalık bir belgesel çıktı.

Şerif Baysalan ın uzun yıllar önce Hayrabolu da, sonra da Tekirdağ da sürdürdüğü 50 yıllık gazetecilik meslek yaşamı özetleyen ilkeler, anahtar kelimeleri nelerdir?

Şerif Ağabey cesur bir gazeteciydi ve kimseden çekinmezdi. Ona düşmanlık etmek isteyenler bile zamanla onun en iyi dostları olmuştur, asla kin tutmazdı.

Görev aşkı ön plandaydı

Görev aşkı her zaman ön plandaydı.

Hayrabolu`nun gömülü köprüsünün gün yüzüne çıkartılmasına dair hizmetleri için de bir paragraf açalım dilerseniz;

1975 yılında Hayrabolu`da canlı canlı gömülen, Bosna Hersek`teki ünlü Mostar köprüsünün yaşıtı olan tarihi Hayrabolu Köprüsü`nün tekrar gün yüzüne çıkartılması için verdiği mücadele dillere destandır. Bu alanda tam 43 yıl boyunca adeta tek başına mücadele verdi. Hiçbir yerden destek bulamazken Hayrabolulu bir hemşerimiz olan Erdem Sevinçaracılığıyla ABD de Colombia Ü niversitesi konuya duyarlılık gösterdi. Tarihi değeri olan bu kültür varlığına sahip çıkmak için imza kampanyaları başlattılar. Ne yazık ki sonuçalamadan aramızdan ayrıldı.

Son olarak merhuma dair neler söylemek istersiniz?

Şerif Ağabey sohbetiyle, vizyonuyla, memleket, doğa ve insan sevgisiyle, özel bir insandı. Özellikle onun yanında Hayrabolu, Tekirdağ, Trakya denince akan sular dururdu. Aramızdan aniden ayrılışının üzüntüsü içerisindeyiz. Nur içinde uyu büyük insan, seni hiçunutmayacağız;

Not

Şerif Baysalan ve tv, belgesel yapımcısı Muzaffer Bilgen Hayrabolu`nun tarihi, kayıp köprüsünün ortaya çıkartılması için uzun yıllar mücadele ederek, konuyla ilgili gelişmeleri kamuoyuyla paylaştı. Hayrabolu`nun tarihi köprüsünün serencamına tanıklık etmek isteyen okuyucularımız aşağıdaki sayfaları ziyaret edebilir.

https://www.facebook.com/groups/481660815340532/

https://www.facebook.com/TekirdagTarihBilinciDernegi/