22 Nisan Cuma günü Pendik`te istisnai bir serginin kurdelesi kesildi: Sanatta Kadifemsi Yolculuk Velvet Art Resim Sergisi. 

Değerli okuyucularımızın dikkatlerini 15 Mayıs Pazar gününe kadar Pendik Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi`nde sanatseverlerin beğenisine açık tutulacak sergiye çekmek istiyorum.

`height=

Sanatkâr Tarakçı: Velvet Art kadife sanatıdır.

Velvet Art`n kadife sanatı olduğunu marküteri sanatkârı Mehmet Tarakçı`dan öğreniyoruz. Ü stad Tarakçı kadife üzerine yağlı boya teknikleri ile geliştirdiği sanatını günümüz insanının irfanına arz ediyor. 

Sanatkâra göre kadife üzerine yağlı boya çalışmak, tuval üzerine yağlı boya yapmaktan çok daha zor ve bir o kadarda meşakkatli. Çünkü kadife nihayetinde bir tekstil ürünü olduğu için boyayı emiyor. Bu yüzden kadife üzerine yağlı boya çalışırken resmi defalarca boyamak gerekiyor. 

Ü stad Tarakçı: Zahmete değer;

Mehmet Tarakçı kadife kumaş üzerine yağlı boya çalışmanın farklı, bir adım öte dezavantajlı yönünü, resim ve boya üzerinde fazlaca hareket kabiliyetinin olmayışıyla telif ediyor. 

Bu cümleler marküteri ustası Mehmet Tarakçı`ya ait: 'Kadife, kumaş olduğu için üzerine işlenen oyayı anında emer ve herhangi bir oynama yapma imkânınız olmaz. Bu yüzden çok titiz ve doğru renkler seçilerek çalışmak gerekir. Aksi takdirde yaptığınız resim ziyan olur. Bir de buna kuruma işlemi eklenince kadife ile çalışmak daha da zorlaşır. Tuval üzerine yapılan bir resim en fazla bir haftada tamamlanırken kadife kumaşta bu süreç30 günü bulur. Çünkü kumaş devamlı boyayı emdiğinden defalarca aynı resmi yapmanız gerekiyor ve her boyamadan sonra kuruma işlemini beklemek zorundasınız. Ama sonucu gördüğünüzde bu zahmete değdiğini görürsünüz.' 

`height=

'Sanat, zahmet olunca 'sanat' oluyor...'

'Sanat, zahmet olunca 'sanat' oluyor' hüküm cümlesini kurarak sanatta kadifemsi bir yolculuğa adım atan Mehmet Tarakçı, Miladi takvim 1959 yılını gösterirken Rize`de dünyaya gelmiş. Dede mesleği olan ahşap sanatı ile ilkokul yıllarında tanışan Tarakçı`nın sanata yönelik ilgisini evvelemirde babası keşfetmiş. Henüz 'çocuk' denilecek yaşlarda atölye tozunu yutmaya başlayan muhatabımız yıllar ilerledikçe marküteri dalında kendine özgün tarz ve sitilleri kurgulayıp uygulamaya başlamış. 

Tarakçı, büyük objeler ve aksesuarlar üzerinde yapmış olduğu çalışmaları eserlerine mahir bir ustalık tarzıyla yansıtıyor. Sanatkâr, kamuoyu nezdinde beğeni kazanan marküteri ve hat çalışmalarını İstanbul`daki atölyesinde sürdürüyor. 

`height=

Kişisel ve karma sergilerle birlikte pek çok fuara da katılım gösteren Mehmet Tarakçı, tasarımları kendine ait pek çok özgün çalışmayla birlikte üstad hattatların muvafakatiyle kalem güzeli yüzlerce yazıyı marküteri tekniğiyle işlemesiyle de tanınan bir zat. 

Dede mesleğini dünden bugüne aktarmanın telaşı içerisindeki sanatkâr, oğullarını da sürece dâhil ederek sanat ve estetik güzelliklerle yoğurma gayreti içerisinde bulunduğu bugünü, yarına ekle gayretinde.

`height=

Mehmet Tarakçı`nın son 23 yıllık sanat aktivitelerinden bir kaçına göz atmanın vakıa mutabık olduğu kanaatindeyim:  Hilton Oteli İçMimari ve Dekorasyon Fuarları (1999, 2000 ve 2003), CNR İstanbul El Sanatları Fuarı (2005),  Tüketici Teşekkür Ödülü (2004), Tüketici Kalite Ödülü (2005), Cemal Reşit Rey-Meslekte 40. Sanat Yılı Kişisel Sergisi (2011), Uluslararası Su Formu Sergisi (2013), Fatih Belediyesi Karma Sergisi (2017), Bağlarbaşı Kongre Merkezi Sergisi (2018), Altunizade Kültür Merkezi Sergisi (2020), Büyükçekmece Belediyesi İstanbul 22. Uluslararası Sergisi (2021).

'Koleksiyonculuk kadim bir uğraştır.'

Sanatta Kadifemsi Yolculuk Velvet Art Resim Sergisi`nin açılış etkinliğine katılan Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin`in, Mehmet Tarakçı`nın sergisi özelinde kanaatleri şöylece şekilleniyor: 'Sanat koleksiyonu ve eser toplayıcılığı, geleneği çok eskilere dayanan kadim bir uğraştır. Estetik ve sembolik anlamlarıyla uzmanlık bilgisi gerektiren koleksiyonerliğe duyulan ilgi ülkemizde de her geçen gün artmaktadır. 

`height=
Marküteri ustası Mehmet Tarakçı ve Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin

Başkan Ahmet Cin: Ne varsa Pendik`te var.

Pendik Belediyesi olarak ülkemizin önemli koleksiyonlarına ait birbirinden kıymetli eserlerin yer aldığı seçkileri sanatseverlerin dikkatine sunuyoruz. Bu cümleye dâhil ettiğimiz Mayıs 2022 kültür-sanat çalışmalarımızdan birinde marküteri sanatçısı Mehmet Tarakçı`nın emek ve gayretle oluşturduğu koleksiyonundan derlediği 52 tabloyu sanatseverlerin ilgisine sunmaktan mutluluk duyuyoruz. 

'Sanatta Kadifemsi Yolculuk Velvet Art Resim Sergisi' için hazırladığımız kataloğumuzla sanatçımıza ait eserleri iki kapak arasında buluşturduk. 

'Bu şehirde kültür var, sanat var, estetik var.'

Velvet Art Resim Sergisi gibi sanat dünyamızda kendine özgü yer edinmiş ve çığır açmış isim ve eserlerle sanatseverleri buluşturmaya devam edeceğiz. Bu şehirde kültür var, sanat var, estetik var. Ne varsa Pendik`te var.'

`height=

Velvet Art Sergisi 15 Mayıs Pazar gününe kadar ziyaretçilerini bekliyor.

Marküteri sanatçısı Mehmet Tarakçı`yı kadife kumaş üzerine akrilik ve yağlıboya teknikleriyle yaptığı birbirinden âlâ keyfiyeti hâiz onlarca eseri nezdinde tebrik ederken serginin 15 Mayıs Pazar gününe kadar Pendik Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi`nde sanatseverlerin ilgisini beklediğini belirterek yazımıza nihayet verelim.