15 Temmuz Fetullahçı hain darbe girişiminin beşinci yıl dönümünde Rumelihisarı Şehitlik Dergâhı`ndan tüm dünyaya ve darbe sevdalılarına anlamlı bir mesaj verildi: Birlik, dirlik ve kardeşlik ikliminde toplu vuran yürekleri top sindiremez!

`height=

Boğaziçi Ü niversitesi Güney Kampus sınırları içinde yer alan Rumelihisarı Şehitlik Dergâhı`nda, Şüheda Kuyusu`nda ve Nafi Baba Tekke binasında düzenlenen dua, Kur`an-ı Kerim tilaveti, anma-hatırlama programı ve sergi ile 15 Temmuz, şehitler ve gaziler anıldı.

Boğaziçi Ü niversitesi`nin '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Haftası' kapsamında düzenlediği anma programı ve fotoğraf sergisi Rumelihisarı Şehitlik Dergâhı, Şüheda Kuyusu, Nafi Baba Tekke Binası`nda düzenlendi. 

Programa, Rumelihisarı Şehitlik Dergâhı`nın son postnişinlerinden Nafi Baba Hazretleri`nin (vefâtı 1914) torunlarından Veli Selman Gemuhluoğlu ile birlikte katıldık, programda gazeteci meslektaşlarımız Sabah Gazetesi Haber Koordinatörü Kenan Kıran, İHA muhabiri Hasan Zahid Ezim ile de görüştük. Ayrıca, Boğaziçi Ü niversitesi Şehitlik Araştırmaları Topluluğu Başkanı Esra Öz ile, BURA Derneği Başkanı Fehmi Paluluoğlu ile, mimar Ali Reyhan Esen ile, BÜ İİBF Genel Sekreteri Şevazi Hatıra Şenkon ile, BÜ Kurumsal İletişim Direktörü Hüseyin Esen ile, BÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanı Zeliha Balkan ile ve BÜ öğretim üyesi İzzet Sıdkı Darendeli ile hasbihal etme imkanımız da oldu.

`height=

Rektör Vekili Prof. Naci İnci: Tarihini unutan yarınından vazgeçmiş demektir. 

İslam tarihinde Uhud`dan sonra ikinci toplu mezarlık olan ve 1451`e tarihlenen (Hicri 855) Şüheda Kuyusu`nda Kur`an-ı Kerî m tilaveti ile başlayan etkinlikte konuşan Boğaziçi Ü niversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, 'Şunu çok iyi bilmemiz gerekiyor ki tarihini unutan yarınından da vazgeçmiş demektir. Tarih bilinci olmayan toplumların kendilerine ait bir gelecek kurgusundan da bahsedilemez. 15 Temmuz`u hep birlikte yaşadık, hepimiz sokaklarda, hepimiz nöbetlerdeydik. Unutulan tarih tekerrür eder. Bu nedenle 15 Temmuz`da yaşananları ve 15 Temmuz ruhunu asla unutmayacağız' diye konuştu.

Boğaziçi Ü niversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Şüheda Kuyusu`nun önünde kemâl-i edep ve hürmetle yaptığı konuşmasında darbe girişimi karşısında sokaklara dökülen her kesimden insanın, Türkiye`nin işgaline engel olmakla kalmayarak dünya demokrasi tarihinde örneğine az rastlanır bir millet iradesini de ortaya koyduğunu vurguladı. FETÖTerör Örgütü tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye tarihinin en hain darbe girişimine karşı milletin 15 Temmuz gecesi milli iradesine ve bağımsızlığına olan inancını bir kez daha gözler önüne serdiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Naci İnci sözlerini şöyle sürdürdü:

'Şunu çok iyi bilmemiz gerekiyor ki tarihini unutan yarınından da vazgeçmiş demektir. Yani tarih bilinci olmayan toplumların kendilerine ait bir gelecek kurgusundan da bahsedilemez. Öyleyse şehitlerimizin ne sebeple ve hangi koşullar altında şehit olduklarını unutmamamız büyük bir önem taşıyor. Malazgirt`le birlikte kapılarını aralayarak kendimize vatan kıldığımız bu topraklar için çok bedeller ödenmiştir. Bağımsızlığımızı baki kılmak hedefinde birleşen insanımız bu uğurda gerektiğinde can vermekten de asla kaçınmamıştır. 15 Temmuz`u hep birlikte yaşadık, hepimiz sokaklarda, hepimiz nöbetlerdeydik. Unutulan tarih tekerrür eder.   Bu nedenle 15 Temmuz`da yaşananları ve 15 Temmuz ruhunu asla unutmayacağız.

Prof. Gürkan Kumbaroğlu: 15 Temmuz 2016`da İstanbul Fethi gibi dünya tarihi değişti.

    Boğaziçi Ü niversitesi Araştırmadan Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu ise 15 Temmuz 2016`da İstanbul`un Fethi gibi dünya tarihinin akışının değiştiğini söyledi. 15 Temmuz`un bir destan olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kumbaroğlu, '15 Temmuz darbe girişimi dünyanın birtakım güçlerinin desteklediği bir vatan hainliği operasyonudur. Aziz Türk Milleti bunu geri püskürtmeyi başardı. Bugün milletimizin bu zafer, dirayet, kararlı duruş ile azmini hatırlıyor, 15 Temmuz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz' ifadelerini kullandı.

Torun Mengüloğlu: Bayrağımız her zaman dalgalanacak. 

Boğaziçi Ü niversitesi yönetimi Şehitlik Dergâhı`ndaki anma merasimine Türkiye İstiklal Madalyalılar Derneği Başkanı ile kendilerine minnet borcumuzun bulunduğu gazileri de davet ederek -birkaçörneklikle de olsa- şehit evlatlarını ve gazileri Şüheda Kuyusu`nda BÜ yöneticileri, öğrencileri ve STK` yöneticileriyle bir araya getirdi. 

`height=

Türkiye İstiklal Madalyalılar Derneği Başkanı 85 yaşındaki Torun Mengüloğlu programda yaptığı selâmlama konuşmasında Türk bayrağının her zaman dalgalanacağını, birlik ve beraberliğin asla bozulmayacağını vurguladı: 'Bayrağımız her zaman dalgalanacak, ezanımız okunacak, İstiklal Marşımız söylenecek ve birlik ve beraberliğimiz hiçbozulmayacak. Biz, İstiklal Savaşı madalyası sahipleri olarak hâlâ çok çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz. Türkiye`nin dört bir yanında gazilerimizle bir araya geliyor, kurumları ziyaret ediyoruz. Şehitlerimizi de Sarıkamış ve Balkanlar gibi şehit oldukları yerlere giderek ziyaret ediyoruz. Tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.'

`height=

Boğaziçi Ü niversitesi Şehit Araştırmaları Topluluğu Başkanı Esra Öz ise Boğaziçi öğrencisi olarak, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Haftası kapsamında düzenlenen etkinliğe konuşmacı olarak davet edilmekten duyduğu memnuniyeti ifade etti. Topluluk olarak, diğer faaliyetlerin yanı sıra özellikle Rumelihisarı Şehitliği`nin korunması ve daha da geliştirilmesi için çalıştıklarını, bu şehitliğin okulun her öğrencisi tarafından bilinmesi ve sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi.

Anma programının ardından 15 Temmuz darbe girişimi esnasında ve sonrasında çekilen fotoğrafların yer aldığı sergiyi BÜ Kurumsal İletişim Direktörlüğü yönetici ve çalışanlarıyla birlikte gezdik. Mezkû r sergi Nafi Baba Tekke binasında düzenlenen ilk sergi olma hususiyetini haiz. Fotoğraf seçiminden baskıya ve sunuma kadar yüz akı bir çalışma olan sergiye emekleri sebkat edenleri tebrik ediyorum. 

`height=

Hâsılı, Boğaziçi Ü niversitesi yöneticileri 15 Temmuz`un yıl dönümünde Rumelihisarı Şehitlik Dergâhı`nda özel bir program düzenleyerek kendinden bekleneni yaptı, aziz şehitlerimizin aziz ruhlarını şâd etti. Bu vesileyle cümle şehitlerimizin pak ervahına Fatihalar okuyalım. 

Hamiş: Boğaziçi Ü niversitesi öğrenci ve mezunlarının öncülüğünde, mensuplarını gönüllülük ve medeniyet bilinci temelinde buluşturarak onların önderlik ve yöneticilik yeteneklerinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla 25 yıldır faaliyetlerini sürdürmekte olan Boğaziçi Yöneticiler Vakfı (BYV), Boğaziçi Ü niversitesi Güney Kampüs sınırları içerisinde bulunan Rumelihisarı Şehitlik Dergâhı na yönelik ihyâ ve inşâ faaliyetleriyle de dikkat çekiyor. Vakıf, Rumelihisarı Şahitlik Dergâhı nı, Nafi Baba Tekkesi nı, tarihi mezarlığı ve Şüheda Kuyusu nu mütemadiyen gündeminde tutmaya gayret ediyor. BYV nin Hamilik Okulu çalışmaları kapsamında 5 yıl önce faaliyete başlayan Şahitlik Dergâhı Yiğitlik Meydanı kısa sürede Boğaziçi Ü niversitesi Şehit Araştırmaları Topluluğu BÜ ŞAT a dönüştü. Yakın zamanda kulüp hüviyeti kazanması beklenmekte olan BÜ ŞAT a, tarih ve medeniyetine sahip çıkan Boğaziçi Ü niversitesi ne ve Boğaziçi Yöneticiler Vakfı na İttifak Gazetesi camiası olarak teşekkür ediyoruz.