SEKTÖREL FUARLAR

Yaklaşık 3 haftadır, Düsseldorf EUROSHOP 2023 Market ve Tedarikçileri Fuarı ile başlayan Almanya'daki 'Fuar Turlarım`devam ediyor.
Duisburg, Moers ve Xanten'deki dostlarımızı da ziyaret ederek, geçtiğim Berlin'deki İTB Turizm Fuarında; 30 yılın ardından, maalesef ilk defa hüsrana uğradım.
Berlin Messe, bu fuarını genel olarak küçültmüş. Türkiye'nin, herzamanki Muhteşem Hallesi'de 3'te 1'e düşürülmüş. Bu yıl, İTB'de: Suudi Arabistan ve Katar gibi Ortadoğu ülkeleri ön plana çıkarken, Malezya ve diğer uzak doğu ülkeleri ile Afrika ve Latin Amerika ülkeleri genişlemişler. Amerika, Avrupa ülkeleri genelde küçülmüşlerdi.
Sebep olarak: ONLİNE TURİZMİN gelişmesini, savaşların ve ekonomik sıkıntıların artmasını bahane eden kuruluşlara da hak verdim.
Moralim, Hamburg'da gerçekten biraz yükseldi, karlı bir havada gerçekleşen İNTERNORGA 2023 GASTRONOMİ ve LEZZET Kuruluşları açısından, fevkalade zengindi.
Bu alanlarda, çok büyük Elektronik- Teknolojik gelişmelere şahit oldum.
Gıdaları üreten makinalar, gıdaları pişiren, hazırlayan ve sunan otomatlar, çevre kirliliği yaratmayan, atık üretmeyen ambalaj malzemeleri, sağlıklı gıdalar, şekersiz, bio, vegan ve helal üretimlerin çeşitliliği dikkatimi çekti.
Bu mevzularda; Avrupalı Türklerin girişimlerinin de yoğunlaştığını gördüm.
Her ülkeden ve milletten; Restaurant, bar, cafe, catering, patisserie ve fast food yatırımcı & işletmecilerinin, bu fuara yoğun katılımına şahit oldum.
Aralarındaki Türklerle tanıştım. EUROSHOP ve İNTERNORGA Fuarlarında onlarla yaptığım sohbetlerde:  Birçok firma sahibinin, Türkiye'deki GASTRONOMİK CİHAZ ve EKİPMAN üretiminde, yükselen kalitesinden duyduğu memnuniyet ile yine Türkiye'de üretilen GIDA ÜRÜNLERİNDEKİ çeşitlenmenin zenginleşmesinden duydukları heyecanı hissettim.
Türk Gastronomi ve Gıda Markalarını;  Almanya, Avusturya, İsveç, Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde temsil etmek, Türkiye'deki üreticilerle birlikte Avrupa'da yeni firmalar kurmak, hazır ofis & konaklama imkanı sağlayan merkezler oluşturmak, RESTAURANT ve MARKET zincirleri kurmak & işletmek gibi yatırımlara, daha açık bir tutum sergilediklerini gördüm.
Meyve, sebze, balık halleri ile kuruyemiş, şekerleme ve atıştırmalıkların dağıtımı konusundaki boşluklardan, kurulacak ve halen faal olan MEKAN ve MARKET işletmelerinin, tedarik eksikliklerinden bahsettiklerini duydum. 
Bir kısım Avrupalı Türk girişimciler ise, Türkiye'de 'Yatırım yapma arzularını`dile getirdiler.
Selam ve sevgilerimle, @pakmanvasfi