Son zamanlarda yaygınlaşan serpme kahvaltı kültürü nedeniyle yaklaşık 100 milyar liralık gıdanın israf ediliyor. Kahvaltıda gelen zeytin, peynir, domates, tereyağı, reçel, yumurta ekmek gibi gıdaların birçoğunun tüketilmediği için çöpe gidiyor. İsrafın bir davranış bozukluğu olduğunu ve serpme kahvaltılarda ya porsiyonların azatılmasını ya da müşterilerin isteğine göre getirilmesi gerekiyor.

`height=

Otellerde uygulanan her şey dahil` gibi sistemlerden kaynaklanan israfın da yüksek boyutlarda olduğu aşikardır. Bu konuda da acil bir çalışma yapılması önem arz ediyor. Gelişmekte olan ülkelerde tüketicilerin gıdaya harcayacağı gelirin artmasına paralel olarak israfın da her geçen gün kat kat arttığı görülmektedir.

`height=

Dünyanın ve Türkiye`nin karşı karşıya kaldığı büyük miktarda gıda israfı, haneler de dahil olmak üzere gıda tedarik zinciri boyunca olumsuz etkilere yol açıyor. Bu nedenle, gıda israfının önlenmesi veya azaltılması, tüm dünyada kaynakların etkin kullanımını sağlamak için acil bir ihtiyaçtır. Her yıl dünyada üretilen gıdaların üçte biri kayboluyor veya israf ediliyor. Bu miktar yıllık 1.3 milyar ton gıdaya karşılık geliyor. Gelişmiş ülkelerde israf edilen gıdanın maliyeti 680 milyar dolarken, gelişmekte olan ülkelerde bu rakam 310 milyar doları buluyor tüm aşçılık camiasına açık duyuruda bulunuyorum ve bu israfa hep birlikte 'dur' diyelim.